
Socca met burrata en geroosterde tomaat
Toen Pauline en ik vorig jaar in Nice waren, vloog de socca ons om de oren. Socca is de lokale lekkernij uit Nice. Maar wat is het nou precies? Het is een soort stevige pannenkoek gemaakt van kikkererwtenmeel. Het voordeel is dat het hierdoor glutenvrij is. Socca wordt bereid in een grote pan en daarna doorgegaard in een houtoven. Omdat wij niet over een houtoven beschikken, maken we de socca gewoon in de koekenpan. De socca uit Nice is vrij naturel van smaak en wordt enkel extra op smaak gebracht met wat peper en zout en soms wat Mediterrane kruiden.
In Nice eten ze het meestal zo, zonder toppings. Wij vonden het leuk om er een extra touch aan te geven. Dus beleggen we de socca met burrata en geroosterde tomaatjes uit de oven. In principe kan je de socca met van alles beleggen. Met gegrilde groente bijvoorbeeld, of geef er een Arabische twist aan met hummus en granaatappel. Het zijn juist de toppings die het lekker maken vind ik. Het kikkererwtenmeel koop je trouwens bij de biowinkel of de molen. En sommige supermarkten hebben het ook. Je kunt er ook pannenkoeken of wraps mee maken. En zelfs frieten, die proefden wij in Nice. Heb jij wel eens socca gegeten? En wat vond je er van?
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de socca
200 gr kikkererwtenmeel
400 ml water
Scheutje olijfolie
1 tl oregano
Snuf zout
Voor de garnering
200 gr Roma tomaatjes
Peper en zout
Oregano
1 teentje knoflook
50 gr rucola
Tomatenazijn
Basilicumolie
200 gr burrata
4 el pesto
Zo maak je het
Doe het kikkererwtenmeel met het water, olijfolie, oregano en een snuf zout in een beslagkom. Meng dit door elkaar met een garde. Laat het beslag een half uurtje staan, dan dikt het wat in.
Doe een scheutje olijfolie in een pan. Voeg een flinke lepel beslag toe (net zoals bij een dikke pannenkoek) en bak de socca aan weerszijden goudbruin.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hetelucht)
Verdeel de tomaatjes over een bakplaat. Hak de knoflook en leg dit tussen de tomaatjes. Besprenkel de tomaatjes met wat olijfolie, peper, zout en oregano. Rooster de tomaatjes in 10 minuten zacht in de oven.
Breng de rucola op smaak met iets tomatenazijn, wat basilicum olie en wat peper en zout.
Beleg de socca met de burrata, wat rucola, een paar tomaatjes en een eetlepel pesto. Breng het geheel extra op smaak met peper en zout. Serveer meteen.

We zijn genomineerd!
We zijn genomineerd voor website van het jaar 2023! Help jij ons deze mooie titel binnen te slepen? Stem op ons en maak kans op mooie prijzen.
StemmenWas het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan