Kerstdessert: Gepocheerde peren met warme chocoladesaus
Wat is jullie favoriete kerstdessert? Ik houd vooral van de combi warm fruit met ijs en iets van deeg. Denk aan een crumble, een apfelstrüdel, flensjes met warme appel en vanille ijs. Dat soort dingen. Wil je het iets chiquer (maar zeker niet ingewikkelder) dan zijn deze gepocheerde peren met warme chocoladesaus echt wat voor jou. Poire belle Hélène heten ze met een chique woord. Ik heb er in ieder geval van gesmuld op een doodgewone dinsdagmiddag. Dat is toch wel het voordeel van foodblogger zijn, dat dit soort dingen maken, gewoon je werk is. Maar jij kan het nu dus ook maken, want ik heb het recept voor je uitgewerkt. Het is echt heel makkelijk.
Wat is pocheren?
Pocheren is het gaar maken van eten in weinig vocht. En dan net onder het kookpunt. Anders noem je het gewoon koken. Je kan kip bijvoorbeeld heel goed pocheren, eieren (die ken je wel) maar dus ook fruit. In dit geval voeg ik allemaal fijne smaakmakers toe aan mijn water zodat de peren een lekkere smaak krijgen. Voor mij is dit klusje zo gepiept want ik haal mijn kokend water zo uit de kraan. De Grohe Red is echt onmisbaar geworden in mijn keuken. Tijdens het koken (je tapt zo 3 liter gekookt water), voor het maken van een snelle thee of voor het omspoelen van de spenen van Merlijn. Het bespaart gewoon heel veel tijd. Ik kreeg laatst nog een opmerking of zo’n kokend heetwaterkraan wel veilig is. Dat is deze van Grohe zeker. Er zit een kinderbeveiliging op en hij spettert niet. Dus er kan niks gebeuren en dat vind ik wel zo fijn.
Kan je dit voorbereiden?
Deze gepocheerde peren zijn zo gemaakt, maar je kan het jezelf nog makkelijker maken door het iets voor te bereiden. De peren kan je van tevoren al pocheren. Zet ze lekker in hun vocht in de koelkast en dan warm je ze vlak voor het dessert moment weer even op. De chocoladesaus kan je het beste wel à la minute maken, maar dat is enkel een kwestie van hete slagroom mengen met gehakte chocolade. Goed te doen dus. Een lekker makkelijk dessert dus, dat echt niet fout kan gaan.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 peren (bijv. conference)
- 300 ml water
- Sap van een halve citroen
- 60 ml honing
- 1 kaneelstokje
- 3 st. kruidnagel
- 1 vanillepeul
Chocoladesaus
- 125 ml slagroom
- 75 gr pure chocolade
Lekker erbij
- 4 bollen vanille ijs
- 8 amaretti koekjes
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Schil de peren en verwijder het klokhuis via de onderkant van de peer, doe ze in een pannetje.
Tap 300 ml gekookt water uit je Grone Red in je pannetje. Voeg het kaneelstokje, de kruidnagel en een opengesneden vanillestokje toe. Voeg de honing en het sap van een halve citroen toe en zet de peren op een laag vuur. Pocheer de peren in ongeveer 30 minuten gaar. In principe zijn ze al gaar natuurlijk, het is meer de bedoeling dat ze zacht worden en de smaken opnemen.
Verwarm de slagroom in een steelpannetje. Hak de chocolade grof en meng dit door de hete slagroom.
Verdeel de gepocheerde peren over 4 bordjes. Giet de warme chocoladesaus over de peren en verkruimel hier wat amaretti koekjes overheen. Serveer met een bol vanille-ijs.
Dit bericht is in samenwerking met Grohe, lees mijn disclaimer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in