Beenham uit de oven
Beenham uit de oven is het perfecte gerecht om te serveren als je met een grote groep bent. Handig voor feestjes of het kerstdiner. Met dit recept heb je ruim genoeg voor 10 personen. Beenham in de oven is een echte klassieker die bijna iedereen wel lust. Dit recept komt uit het boek Home Made van Yvette van Boven. Het fijne van dit beenham recept is dat je het heel goed van tevoren kunt bereiden. Zo kun je lekker rustig de voorbereidingen doen en op de avond zelf hoef je het alleen nog maar even af te maken. Wist je dat we nog veel meer tips en recepten hebben voor menu’s die je op voorhand klaar kan maken?
Beenham bereiden
De ham wordt eerst gegaard in bouillon. Hier heb je geen omkijken naar! Daarna marineer je de ham met een mosterdmarinade. Wij hebben een combinatie van cranberry mosterd, Dijon mosterd en een flinke lik honing gemaakt. Echt een heerlijke combinatie! Dit kun je een dag van te voren al doen, zodat de smaken lekker in de ham kunnen trekken. Voorafgaand aan het diner gaat het hammetje nog ongeveer 35 minuten de oven in op 180 graden en je hebt een heerlijk feestmaal. Erbij serveren we een heerlijk, rijke mosterdsaus.
Kerntemperatuur beenham
Wil je de beenham perfect garen? Gebruik dan een kernthermometer. Deze steek je in het dikste gedeelte van het vlees. Als de beenham een kerntemperatuur van 65 graden bereikt heeft is hij perfect rosé gegaard.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor +/- 10 pers.
- 1 beenham
- 3 ltr bouillon
Marinade
- 2 el cranberry mosterd
- 3 el Dyon mosterd
- 2 el honing
- Scheut olijfolie
- peper en zout
Saus
- 300 ml witte wijn
- 2 el cranberry mosterd
- 1 el milde mosterd
- 100 ml room
- 2 tl honing
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Zet de ham op in een ruime pan. Voeg de bouillon toe en breng de ham aan de kook.
Laat de ham op een zacht vuur in ongeveer 1,5 gaar worden.
Laat de ham afkoelen.
Maak een marinade van de mosterd, de honing en wat olijfolie en peper en zout. Smeer de ham in met marinade en laat het er minimaal een uur intrekken.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bak de ham in ongeveer 30 -35 minuten af totdat hij goudbruin van kleur is.
Tot slot maak je de saus. Laat de wijn inkoken tot de helft. Voeg de mosterd, de honing en de room toe en meng het geheel goed door elkaar.
Laat het geheel nog een beetje inkoken, totdat de saus dik genoeg is.
Snij de beenham in stukjes en serveer met de mosterdsaus.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in