Pauline en Annika

Kerstmenu op voorhand klaarmaken

Kerst is de tijd van gezelligheid, samenzijn en natuurlijk heerlijk eten. Maar het kan ook stressvol zijn, als je voor een groep mensen kookt. Gelukkig zijn er manieren om van tevoren veel voor te bereiden, zodat je tijdens het diner meer tijd hebt om bij je gasten te zijn en zo min mogelijk in de keuken staat te stressen. In dit artikel geven wij jou onze beste tips én recepten voor een kerstmenu op voorhand klaarmaken.

Lees ook: 5 tips voor een stressvrije kerst

Kerstmenu op voorhand klaarmaken: tips

Het organiseren van een kerstdiner voor een groep kan een uitdaging zijn, maar als je een kerstmenu op voorhand klaarmaken met de juiste voorbereiding, kun je stress minimaliseren en meer genieten van het samenzijn. Dit zijn onze essentiële voorbereidingstips om je te helpen:

Begin op tijd met plannen: Start ruim op tijd met het plannen van je menu. Ga voor gerechten die goed van tevoren gemaakt kunnen worden (tips daarvoor vind je verder op in dit artikel!) en die bij ieders smaak passen. Houd rekening met allergieën en dieetvoorkeuren van je gasten.

Maak een boodschappenlijst: Zodra je menu vaststaat, maak je een gedetailleerde boodschappenlijst. Dit voorkomt last-minute trips naar de supermarkt en zorgt ervoor dat je alles bij de hand hebt.

Doe zoveel mogelijk vooraf inkopen: Koop niet-bederfelijke ingrediënten en dranken ruim van tevoren. Verse ingrediënten kun je enkele dagen voor het diner halen. Of handig thuis laten bezorgen, natuurlijk!

Voorbereiden en invriezen: Bereid gerechten die goed ingevroren kunnen worden, zoals soepen en sauzen, enkele dagen van tevoren en vries ze in. Dit bespaart je veel tijd op de dag zelf.

Dag van tevoren: Maak de dag voor het diner zoveel mogelijk gerechten klaar. Denk aan sauzen, puree, marinades en nagerechten. Zet alles klaar in de koelkast.

Plan de ovenruimte: Houd rekening met de ovenruimte en -tijd. Sommige gerechten kunnen samen in de oven, terwijl andere wellicht op verschillende temperaturen moeten.

Decoreer van tevoren: Dek de tafel en decoreer de eetruimte de dag ervoor. Dit geeft een feestelijke sfeer en bespaart tijd, en vooral een hoop onnodige stress op het moment suprême.

Ontspan en geniet: Vergeet niet om zelf ook een beetje te genieten. De feestdagen gaan over samenzijn en het creëren van mooie herinneringen, en het is zonde als jij zelf als stresskip in de keuken staat. Enjoy!

Annika

Voorgerechten

Begin je kerstdiner met een (of meerdere!) voorgerechten die je van tevoren kunt voorbereiden. Onderstaande opties zijn niet alleen heerlijk, maar ook visueel aantrekkelijk en makkelijk (grotendeels) van tevoren te maken.

  • Sandwich taart met zalm
    Bewaar de sandwichtaart in wat aluminiumfolie in de koelkast. De taart zal alleen maar verder opstijven en makkelijker te snijden te zijn.
  • Deviled eggs met zalm 
    Houd de vulling apart in een spuitzak en spuit deze vlak voor serveren in de uitgeholde eitjes, zodat de vulling niet verkleurt.
  • Hartige taartjes met paddenstoelen
    Maak de taartjes helemaal af, inclusief afbakken. Voor het serveren warm je ze nog even 5 minuten op, op 180 graden.
  • Antipasti krans
    Rijg de ingrediënten vast op de stokjes en bewaar ze in de koelkast in een goed afgesloten doos. Vlak voor het serveren maak je er een mooie krans van.
  • Mini tarte tatin met wortel en spek
    Maak de tarte tatin helemaal af. Zet deze vlak voor het serveren nog even 5 minuten in de oven op 180 graden.
  • Gravad Lax
    Je kan de zalm alvast in plakjes snijden en de crème fraîche voorbereiden. Dan hoef je het alleen nog maar samen op het bord te leggen.
gravad lax maken

Tussengerechten (soep)

Een tussengerecht in de vorm van soep is ideaal voor een kerstdiner. Onderstaande soepen kunnen een dag van tevoren worden bereid en opgewarmd voor het serveren. Zorg wel voor genoeg plek in je koelkast, of verhuis de pan naar de koele kelder, schuur of buiten.

  • Bisque van garnalen
    Maak de soep helemaal af, behalve het toevoegen van de garnalen. Die voeg je de volgende dag bij het opwarmen pas toe.
  • Knolselderijsoep met paddenstoelen
    Deze soep kan je helemaal voorbereiden. Je zou ook kaascroutons op voorhand kunnen maken.
  • Vichysoisse
    Maak de soep alvast klaar en houd de ansjovis-topping apart. Bewaar die tot gebruik in een afsluitbaar bakje in de koelkast.
  • Champignonsoep met kaasstengel
    De soep kan je helemaal voorbereiden. De kaasstengels ook. Wel is het lekker om ze nog even 5 minuten op te piepen in een warme oven op 180 graden.
  • Preisoep met pesto toast
    De soep kan je je helemaal afmaken. De toast ook. Deze warm je vlak voor het serveren nog even kort op in een voorverwarmde oven op 180 graden.
gezonde soep

Hoofdgerechten

Voor het hoofdgerecht kun je kiezen uit verschillende opties die van tevoren bereid kunnen worden, van vlees en vis tot vega. Deze gerechten kunnen van tevoren worden voorbereid en hoeven alleen nog maar in de oven te worden afgebakken/opgepiept:

  • Zalm en croûte met geitenkaas
    Maak de zalm en croûte helemaal af, inclusief afbakken. Bak hem in maximaal 20 minuten in de oven af. De volgende dag warm je hem even kort op, 10 minuten in de oven op 180 graden.
  • Coq au vin
    Dit is het ideale recept om voor te bereiden. Maak hem helemaal af. De volgende dag hoef je het alleen nog even op te warmen in een pan op zacht vuur.
  • Gehaktbrood in bladerdeeg
    Maak het gehaktbrood helemaal af. Verwarm hem vlak voor het serveren in ongeveer 10 minuten in de oven op 180 graden en je hebt een heerlijke maaltijd.
  • Rollade met gedroogd fruit en appeltjes
    Bak de rollade af in de oven. Verwarm hem de volgende dag in zijn geheel in 20 minuten op, op een lage temperatuur (circa 120 graden).
  • Beenham met cranberry compote 
    Bak de beenham helemaal af in de oven. Maak ook alvast de compote. Verwarm hem de volgende dag in zijn geheel in 20 minuten op op een lage temperatuur (in de oven op circa 120 graden).
  • Vega boeuf Bourguignon
    Maak de stoofschotel helemaal af. Verwarm hem de volgende dag in een pan op laag vuur op.

Bijgerechten

Ga je een kerstmenu op voorhand klaarmaken? Kies dan voor bijgerechten die de hoofdgerechten aanvullen zonder te overheersen. Deze klassiekers zijn ideaal omdat ze van tevoren kunnen worden gemaakt en vaak door iedereen worden gewaardeerd:

  • Aardappelgratin
    Bak de gratin helemaal af. Warm hem de volgende dag in 20 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  • Bloemkoolpuree met salsa verde
    Maak de bloemkoolpuree en de salsa verde van tevoren en bewaar in twee losse bakjes. Warm de bloemkoolpuree op en bak de lente-uitjes vlak voor serveren gaar. Serveer met de salsa verde.
  • Aardappelpuree
    Aardappelpuree kan je heel makkelijk voorbereiden. Warm het de volgende dag op een laag vuur op. Voeg eventueel nog een scheutje warme melk toe.
  • Geroosterde wortelen
    Rooster de wortelen alvast gaar, dan hoef je ze de volgende dag alleen maar op te warmen.
  • Hasselback pompoen uit de oven
    Bak de pompoen al helemaal af, zonder de toppings. Verwarm hem de volgende dag nog 10 minuten op 180 graden en voeg dan de toppings toe.
  • Stoofpeertjes
    Maak de peertjes klaar en bewaar ze in hun eigen vocht in de koelkast.
Pompoen uit de oven

Nagerechten

Eindig je kerstmenu met een zoete noot. Deze toetjes kunnen een dag van tevoren worden gemaakt, waardoor je meer tijd hebt om te genieten van het gezelschap van je gasten:

  • 3 kleuren chocolademousse
    Deze mousse kan je prima een nachtje in de koelkast laten staan. Daar wordt hij alleen maar lekkerder van!
  • Kerst tiramisu met cranberry’s
    Maak de tiramisu af en eindig met een laagje compote. Hak alvast wat chocolade fijn. Voeg de chocolade en wat ander rood fruit op het laatste moment toe.
  • Kersttrifle 
    Deze trifle kan je heel goed van tevoren maken; de smaken trekken er alleen maar extra in. Het garneren met fruit en witte chocolade zou ik wel op het laatste moment doen.
  • Monchoutaart in een glaasje
    Het ideale toetje om vooraf klaar te maken, en om mee te nemen – mocht je buiten de deur eten.
  • Zelfgemaakte Viennetta
    Niet alleen heel lekker, ook heel leuk om te maken. Maak hem helemaal af en bewaar hem in de vriezer. Een half uur voordat je hem serveert, haal je hem uit de vriezer, zodat hij ook makkelijk te snijden is.
Champagne trifle

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in