Broccoli-bloemkoolsoep
Zin in een lekkere kom soep, maar dan wél vol voedzame gezonde ingrediënten? Hebben we voor je! Deze broccoli-bloemkoolsoep is dan echt perfect. Het is zo’n recept dat we vaak maken als we restjes groenten in de koelkast hebben liggen. De combinatie van bloemkool en broccoli is heel lekker, en de melk en bouillon zorgen voor een zachte, romige soep. En die knapperige kaascroutons erbij… die maken het helemaal af.
"Zo fijn als een gerecht niet alleen lekker, maar ook heel makkelijk is. Binnen een half uurtje staat dit dus gewoon dampend op tafel."
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Hoe maak ik de soep extra romig?
Roer er op het laatst een lepel crème fraîche of (plantaardige) kookroom door.
-
Hoe maak ik de soep extra glad?
Gebruik een krachtige staafmixer of doe de soep in delen in een blender. Hoe langer je mixt, hoe romiger de structuur.
-
Moet ik de broccoli en bloemkool eerst voorkoken?
Nee hoor, dat hoeft niet. Ze koken lekker mee in de bouillon en zijn na 15 minuten al zacht genoeg om te pureren.
-
Ik mag (of wil) geen koemelk/lactose. Kan ik de soep ook zonder melk maken?
Ja, zeker! Vervang de melk door extra bouillon of een plantaardige variant zoals haver- of amandelmelk. Let op: dan wordt de soep wel wat dunner. Je kunt altijd nog wat plantaardige kookroom toevoegen voor extra dikte en romigheid. De kaascroutons kun je vervangen door gewone croutons.
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 gr broccoli
- 350 gr bloemkool
- 1 ui
- 0,5 rode peper
- 2 teentjes knoflook
- 1 ltr (kippen)bouillon
- 250 ml volle melk
- 2 takjes verse tijm
- Peper en zout
- Olijfolie
Kaascroutons
- 3 sneetjes zuurdesembrood (mag een beetje oud zijn)
- 40 gr geraspte oude kaas
- Peper en zout
- Olijfolie
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rode peper (zonder zaadlijsten) fijn. Fruit dit aan in een beetje olijfolie.
Snijd de bloemkool en broccoli in stukken, was ze, en voeg bij de uien. Voeg een liter (kippen)bouillon en de melk toe en laat de groentes in ongeveer 15 minuten gaar koken. Haal er 2 of 3 roosjes broccoli er uit voor de garnering later.
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Breek het brood in stukjes. Besprenkel met een beetje olijfolie, peper en zout en de geraspte oude kaas. Bak de croutons in 5 tot 10 minuten knapperig in de oven.
Pureer de broccolisoep glad met een staafmixer. Is de soep te dik, voeg dan een scheutje water toe. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de broccoli-bloemkoolsoep over de kommen. Garneer met de roosjes broccoli, wat takjes tijm en de kaascroutons.
Variatietips
- Liever vegetarisch? Gebruik groentebouillon in plaats van kippenbouillon.
- Geen fan van pittig? Laat de rode peper weg of vervang ‘m door een snufje nootmuskaat.
- Extra romig? Roer er op het laatst een lepel crème fraîche door.
- Zin in wat extra groenten in je bloemkool-broccolisoep? Voeg courgette of spinazie toe, dat past er heel goed bij.
Bewaartip
Deze bloemkool-broccolisoep kun je makkelijk 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Verwarm rustig op laag vuur en voeg eventueel een scheutje water toe als de soep te dik wordt. Je kunt de soep ook invriezen, zonder de croutons, tot zo’n 3 maanden.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
