Amerikaanse appeltaart
Het maken van een Amerikaanse appeltaart stond al heel lang op ons “to bake” lijstje. Vandaag hebben wij een recept van Janneke Philippi uit haar boek ‘Appeltaart’ gebruikt. Vind jij ze er ook altijd zo lekker ‘homemade’ uitzien? En het doet ons altijd denken aan de film American Pie. Wij dachten dat enkel de vorm van deze taart anders was maar dat bleek niet zo te zijn. Het taartdeeg is ook echt anders. In onze Hollandse appeltaart gaat heel veel suiker in het deeg en nauwelijks suiker in de vulling. Bij de Amerikaans versie is dat precies andersom. Het deeg wordt vaak niet eens gezoet, maar de vulling wel. Deze omgekeerde appeltaart is dus een stuk minder zoet dan onze bekende appeltaart van oma. En daar houden wel wel van, toch?
Wil je meer overheerlijke taarten ontdekken? Bekijk dan hier alle taartrecepten van Uit Paulines Keuken.
De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ja, dat wil ik!Ingrediënten voor 8 tot 10 personen
- 400 gr bloem
- 2 eieren
- 50 gr suiker
- 75 gr suiker
- 2 el suiker
- 1 kilo appels (Jonagold appels)
- 1 tl kaneel
- 50 gr pecannoten
- 50 gr rozijnen
- 225 gr roomboter (op kamertemperatuur)
- Snuf zout
Zo maak je het
Begin met het maken van het deeg. Splits 1 ei en gooi het eiwit niet weg. Meng in je keukenmachine 1 eidooier, 1 heel ei, de bloem, de boter, 50 gr suiker en een snuf zout tot een samenhangend deeg. Je kunt het ook met de hand kneden. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes van ongeveer een 0,5 cm dikte. Doe dit in een kom en voeg de kaneel, de rozijnen, de pecannoten en 75 gr suiker toe. Schep even om. Verwarm vervolgens de oven voor op 175 graden hete lucht.
Neem een ronde vorm van 24 cm. Dit hoeft geen springvorm te zijn, maar kan ook een ovenschaal zijn. Vet deze in met bakspray en leg een stukje bakpapier op de bodem. Rol daarna 2/3 van het deeg uit op een licht bebloemd werkblad tot een ronde vorm. Bekleed je vorm hiermee en laat het deeg iets over de rand hangen. Snijd het vervolgens af.
Schep de appelvulling in de vorm. Het mag best een bergje vormen. Rol het resterende deeg ook uit tot een rondje van 26 cm. Verdeel dit over de taart en druk de randen goed aan. Snijd het overtollige deeg eraf, hier kan je eventueel koekjes van maken.
Op dit punt zou je de taart kunnen afbakken, maar ook kun je er voor kiezen om deze nog even in dek koelkast te zetten, voordat je de kartelrand vormt. Daarvoor moet het deeg wel wat stevig zijn namelijk. Met je vinger maak je vervolgens inkepingen in het deeg. Tot slot snijd je de taart op verschillende plekken in met een mes.
Bestrijk de bovenkant met het overgebleven losgeklopte eiwit en verdeel 2 el suiker over de bovenkant. Bak de Amerikaanse appeltaart in ongeveer 45 minuten af in de voorverwarmde oven.
Serveer de taart met vanille ijs of slagroom.
Dit recept bewaren?
Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.
Maak een GRATIS account aan op Uit Paulines Keuken en geniet van vele extra’s:
- Sla je favoriete recepten op en organiseer ze op je persoonlijke borden;
- Voeg notitie’s toe aan je bewaarde recepten;
- Stel je eigen weekmenu’s samen, afgesteld op jouw smaak;
- Vul je profiel aan met persoonlijke gegevens om content te bekijken die speciaal voor jou is geselecteerd.