LOR BARISTA XXL CAPSULE

Soorten koffie uitgelegd

Koffie, we zijn er dol op. Hoe we hem het liefste drinken verschilt per moment. We beginnen graag met een lungo om langzaam mee wakker te worden. In de loop van de ochtend maken we graag een cappuccino en na het eten vinden we een espresso fijn. Er zijn zoveel soorten koffie, verschillend in sterkte, qua koffie-melk verhouding maar vooral ook in smaak. Die wordt mede bepaald door waar de boon groeit. Koffie uit (Zuid) Amerika smaakt meer naar chocolade, terwijl de koffie uit Afrika fruitiger is. Ook de manier van branden heeft invloed op de smaak, lichter gebrand zorgt voor een mildere smaak. Al deze verschillende koffietjes kan je heel gemakkelijk thuis maken met de L’OR BARISTA koffiemachine. Een nieuw koffieapparaat en wij zijn fan.

L'OR koffie

L'OR BARISTA XXL capsules

De L’OR BARISTA espressomachine is de nieuwste aanwinst in onze keuken. Hiermee maak je heel gemakkelijk een ristretto, espresso of een lungo. Door de hoge druk van max. 19 bar krijg je koffie met een perfecte crema laag. Je kan de bekende aluminium capsules van L’OR espresso (met 100% Arabica koffie) gebruiken die je vindt in de supermarkt.  Nieuw zijn de L’OR BARISTA XXL capsules waarmee met 1 druk op de knop; 2 espresso’s tegelijk zet, een dubbele ristretto, een filterkoffie (ja echt!), 2 lungo’s, of één grote kop koffie zoals wij Nederlanders dat graag drinken. En dat is helemaal niet ingewikkeld, want de machine herkent de gebruikte capsule en levert de juiste hoeveelheid water voor jouw kopje koffie.

Met de L'OR BARISTA KOFFIEMACHINE maak je in een handomdraai oneindig veel koffie creaties

Pauline

LOR BARISTA XXL CAPSULE

Koffie soorten

Er zijn dus nogal wat koffiesoorten die je kan drinken. Tegenwoordig vind je dit in menig koffietentje op de kaart staan. Maar thuis maken kan dus ook. Met de L’OR BARISTA koffiemachine maak je oneindig veel koffie creaties in een handomdraai. Van mild naar heel sterk (er is zelf een intensiteit 13), met een klein wolkje melk of juist met veel. Net wat je zelf lekker vindt!

Ristretto
Zin in een koffieshot? Dan is een ristretto een goed idee. Een ristretto is een hele sterke espresso. Ze noemen dit ook wel een korte espresso. Het komt neer op 1 slok van ongeveer 15 ml. Met de L’OR BARISTA koffiemachine kan je eenvoudig een dubbele ristretto maken. Gebruik hiervoor de L’OR BARISTA XXL Ristretto capsule.

Espresso
Espresso is een kleine hoeveelheid hele sterke koffie met een lekkere crema laag dat geserveerd wordt in een klein kopje. De schuimlaag ontstaat door de hoge druk van de koffiemachine. In Italië drinken ze dit vaak met veel suiker. Wij Nederlanders drinken het vaak na de maaltijd al dan niet met een likeurtje on the side.

Doppio
Kan je wel een boost gebruiken? Maak dan een doppio. Een doppio is een dubbele espresso. Het is net zo sterk als een gewone espresso, alleen de hoeveelheid is verdubbeld.

Lungo
Een lungo is hoe wij Nederlanders vaak onze koffie drinken. In een groter kopje. Het is een espresso met een dubbele hoeveelheid water (een lange koffie dus). Dit is de standaard koffie hoe je hem in ons land krijgt.

Americano
Een Americano lijkt op een lungo maar bevat nog meer water. Het is daardoor een vrij milde koffie. In Amerika wordt dit vaak gedronken en hier komt de koffie dan ook oorspronkelijk vandaan. Deze filterkoffie (zonder crèmelaag) kan je ook heel gemakkelijk thuis maken met de L’OR BARISTA Grand Matin. Een lekkere grote kop zachte koffie om je dag rustig mee te beginnen.

Caffè macchiato/ Espresso macchiato
Een macchiato is een espresso met een wolkje melkschuim (ongeveer een el schuim per kopje). Deze koffie wordt geserveerd in een espresso kopje en dus niet te verwarren met een latte macchiato wat in een groot glas geserveerd wordt.

Cortado
Cortado is een van mijn favorieten als ik zin heb in een cappuccino maar niet in een hele grote mok vol. Het is eigenlijk een kleine cappuccino. Het is 1 deel espresso, 1 deel melk en 1 deel melkschuim. Maar dan in kleine hoeveelheden.

Cappuccino
Een cappuccino bestaat uit een sterke espresso, warme melk en een dikke laag melkschuim. Tegenwoordig wordt hij vaak gedronken met havermelk of sojamelk. De cacao bovenop is inmiddels al lang passé, maar een sterk staaltje latte art, kunnen we des te meer waarderen.

Flat white
Een flat white is het sterkere broertje van de cappuccino. Hij wordt vaak gemaakt van een dubbele espresso, aangevuld met veel warme melk en een klein laagje melkschuim. Het schuim is vaak wat minder dik dan bij cappuccino. Tip gebruik hiervoor een lekkere sterke espresso zoals de L’OR BARISTA XXL Forza.

Latte Macchiato
Latte macchiato betekent gevlekte melk, de nadruk ligt hier op de melk. Aan de melk wordt een enkele of dubbele espresso toegevoegd. Je doet de melk en het schuim in een glas en daar giet je langzaam de espresso bovenop. Deze verdeelt zich automatisch naar het midden. In Nederland is deze koffie heel populair.

Caffé Latte
Een caffé latte is een milde koffie met veel melk. In Italie noemen ze dit een mislukte latte en hier staat hij vooral bekend als koffie verkeerd of Café au lait. Gemaakt van een sterke espresso met 250 ml melk en een vrij dunne schuimlaag bovenop. Hij wordt vaak in een grote mok geserveerd.

Hoe drink jij je koffie het liefst? Laat het ons weten op social media.

LOR BARISTA koffiemachine
koffie soorten

Dit bericht is in samenwerking met L’OR, lees mijn disclaimer.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in