Boterkoek

Boterkoek

Wij hebben goede herinneringen aan boterkoek. Onze oma was altijd gek op bakken en ze maakte regelmatig een boterkoek. Met boterkoek kunnen we het nooit bij één stukje houden, we willen er altijd meer van. Het is zo lekker romig, zoet en zacht. Heerlijk voor bij de koffie. We hadden al heel lang geen boterkoek meer gegeten, dus kwamen we op het idee om er zelf een te maken. Boterkoek is echt zo oldschool. Je ziet het tegenwoordig niet zoveel meer en dat is best zonde. Want het is echt zo lekker!

Boterkoek maken

Zelf boterkoek maken is eigenlijk heel eenvoudig. Echt, een kind kan de was doen. Je hebt voor dit recept slechts een paar ingrediënten nodig en een goede keukenmachine. Maar je kunt het ook prima met de hand maken, net zoals onze oma dat altijd deed. Je hebt speciale bakvormen, zodat een deel van de boter er niet uitkomt. Boterkoek is echt een verwennerijtje voor in het weekend. Gemaakt van roomboter en heel veel suiker! Af en toe moet dat ook kunnen, vinden wij. Nodig alleen wel wat mensen uit als je dit gaat maken. Anders loop je misschien het risico dat je hem helemaal in je eentje opeet!

Boterkoek recept
eieren voor cake

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 1 boterkoek

  • 275 gr bloem
  • 275 gr roomboter (op kamertemperatuur )
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • Halve citroen (biologisch)
  • 2 eieren
  • Snufje zout

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Doe de roomboter samen met de suiker en 1 ei in de kom van je keukenmachine. Klop dit tot een luchtig mengsel. Voeg een snufje zout en de rasp en sap van een halve citroen toe. Voeg vervolgens in delen de bloem toe en mix dit tot één geheel.

  2. Vet de bakvorm in en verdeel het deeg over de bodem van de boterkoekvorm. Zet dit afgedekt minimaal drie uur in de koelkast.

  3. Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch). Haal de vorm uit de koelkast en druk het aan met je handen of de bolle kant van een lepel. Zo wordt de boterkoek mooi glad. Kluts het overgebleven ei en bestrijk hier de boterkoek mee. Trek tot slot met een vork een patroon over het deeg.

  4. Bak de boterkoek in 25 minuten goudbruin in de oven. Laat de koek volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Boterkoek

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

3.9 (66 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in