Bircher muesli
Yes op deze zondagmorgen deel ik dit gezonde ontbijtreceptje voor Bircher muesli met jullie. Lang geleden ontdekt door ene meneer Bircher (een arts) uit Zwitserland. Maar tegenwoordig nog wel beter bekend als overnight oats. Want eigenlijk is het niet meer dan dat. Ik hou er wel van, op zijn tijd. Mijn voorkeur gaat in de winter nog steeds uit naar warme havermoutpap. Maar koud is wel makkelijk als je én geen tijd hebt, of als je het mee wilt nemen voor onderweg.
Het is de bedoeling dat de muesli, oftewel de havermout, een nachtje geweekt wordt in de (plantaardige) melk. Dit kan je dus prima de avond van tevoren klaarzetten. Aan de havermout wordt meestal wat fruit toegevoegd zoals appel. Dit geeft al een lekkere zoete smaak en dus heb je geen honing of maple syrup meer nodig. Voor de bite voegde ik nog wat noten en lijnzaad toe. Je kunt er eventueel à la minute nog wat extra noten overstrooien voor een extra crunch. Voor de extra romigheid voeg je op het laatste moment nog een lepel kwark of Griekse yoghurt toe. Dit hoeft niet perse, maar is wel extra lekker. Dus zet het allemaal alvast lekker klaar vanavond, dan kan je morgenvroeg toch weer 5 minuten extra snoozen. En heb je het net als ik liever warm, dan kan je het uiteraard (zonder de kwark) ook even kort opwarmen.
Ingrediënten voor 2 personen
50 gr havermout
150 ml amandelmelk
2 flinke el kwark
1 appel + extra om te garneren
Klein handje rozijnen
Klein handje noten
1 el amandelschaafsel
1 el lijnzaad
Snuf kaneel
Zo maak je het
Doe de havermout in een kom.
Rasp een appel en voeg dit samen met de rozijnen, de noten en het lijnzaad bij de havermout.
Voeg de amandelmelk toe en een snufje kaneel en meng het geheel door elkaar.
Laat de bircher muesli afgedekt een nachtje weken in de koelkast.
De volgende morgen verdeel je de overnight oats over 2 kommetjes. Wil je het toch liever warm eten, dan kan je het op dit punt verwarmen.
Verdeel over iedere kom een flinke lepel kwark.
Garneer je havermout ontbijt eventueel met wat plakjes appel en wat extra noten of amandelschaafsel.
Dit recept is Voedselzandloper proof.
Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!
Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier.
De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ja, dat wil ik!Dit recept bewaren?
Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.
Maak een GRATIS account aan op Uit Paulines Keuken en geniet van vele extra’s:
- Sla je favoriete recepten op en organiseer ze op je persoonlijke borden;
- Voeg notitie’s toe aan je bewaarde recepten;
- Stel je eigen weekmenu’s samen, afgesteld op jouw smaak;
- Vul je profiel aan met persoonlijke gegevens om content te bekijken die speciaal voor jou is geselecteerd.