bircher muesli

Bircher muesli

Yes op deze zondagmorgen deel ik dit gezonde ontbijtreceptje voor Bircher muesli met jullie. Lang geleden ontdekt door ene meneer Bircher (een arts) uit Zwitserland. Maar tegenwoordig nog wel beter bekend als overnight oats. Want eigenlijk is het niet meer dan dat. Ik hou er wel van, op zijn tijd. Mijn voorkeur gaat in de winter nog steeds uit naar warme havermoutpap. Maar koud is wel makkelijk als je én geen tijd hebt, of als je het mee wilt nemen voor onderweg.

Het is de bedoeling dat de muesli, oftewel de havermout, een nachtje geweekt wordt in de (plantaardige) melk. Dit kan je dus prima de avond van tevoren klaarzetten. Aan de havermout wordt meestal wat fruit toegevoegd zoals appel. Dit geeft al een lekkere zoete smaak en dus heb je geen honing of maple syrup meer nodig. Voor de bite voegde ik nog wat noten en lijnzaad toe.  Je kunt er eventueel à la minute nog wat extra noten overstrooien voor een extra crunch. Voor de extra romigheid voeg je op het laatste moment nog een lepel kwark of Griekse yoghurt toe. Dit hoeft niet perse, maar is wel extra lekker. Dus zet het allemaal alvast lekker klaar vanavond, dan kan je morgenvroeg toch weer 5 minuten extra snoozen. En heb je het net als ik liever warm, dan kan je het uiteraard (zonder de kwark) ook even kort opwarmen.

bircher muesli

Ingrediënten voor 2 personen
50 gr havermout
150 ml amandelmelk
2 flinke el kwark
1 appel + extra om te garneren
Klein handje rozijnen
Klein handje noten
1 el amandelschaafsel
1 el lijnzaad
Snuf kaneel

Zo maak je het
Doe de havermout in een kom.

Rasp een appel en voeg dit samen met de rozijnen, de noten en het lijnzaad bij de havermout.

Voeg de amandelmelk toe en een snufje kaneel en meng het geheel door elkaar.

Laat de bircher muesli afgedekt een nachtje weken in de koelkast.

De volgende morgen verdeel je de overnight oats over 2 kommetjes. Wil je het toch liever warm eten, dan kan je het op dit punt verwarmen.

Verdeel over iedere kom een flinke lepel kwark.

Garneer je havermout ontbijt eventueel met wat plakjes appel en wat extra noten of amandelschaafsel.
bircher muesli bircher muesli

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Foodie in Australië #1
Video: Getest Is een Doerian echt zo vies?
Bewaar
7 Comments
 • Karin

  3 maart 2016 at 06:38 Beantwoorden

  Hoi! Gisterenavond de Bircher Muesli gemaakt. Vanmorgen het bakje uit de koelkast gehaald (om zo mee te nemen naar het werk), het ziet er heel anders uit dan jouw gezellige bordje haha. Op jouw foto zie ik nog redelijk wat amandelmelk maar bij mij is deze helemaal geabsorbeerd. Ik vond 75 ml (voor 1 persoon) ook al wat weinig… Volgende keer wat meer amandelmelk??…\r\nUiteraard ga ik het straks wel gewoon opeten. Ik gooi er zo nog wat griekse yoghurt bij 😉

 • Margreet Prins

  21 februari 2016 at 17:16 Beantwoorden

  Ik ken het recept al uit de 70-er jaren en maak het regelmatig. Liefst met heel veel fruit, vaak 1 sinaasappel, 1 banaan en 1 appel erdoor. Verder kun je ook nog variëren met gedroogde vijgen, dadels of abrikozen.

 • Irene

  21 februari 2016 at 15:54 Beantwoorden

  Wel wat waterig met dat kanaal ;-)\r\nLekker recept, zo eet ik het ook vaak!

 • Cheese and Chinese

  21 februari 2016 at 15:05 Beantwoorden

  Nog nooit gehad maar lijkt me erg lekker!

 • Margot

  21 februari 2016 at 11:28 Beantwoorden

  Ik eet de laatste tijd wel steeds vaker havermout, maar overnight heb ik nog niet geprobeerd. Ik ben benieuwd!

 • Marlotte

  21 februari 2016 at 06:36 Beantwoorden

  Ik zie de bircher muesli steeds vaker voorbij komen de laatste tijd, lijkt me heel erg lekker!

Plaats een reactie