fbpx
Menu

Kidsproof: Donuts met kaneelsuiker

Volgens mij kun je ieder kind (of volwassene) wel blij maken met donuts. Ik was er vroeger in ieder geval dol op. Gelukkig nam mijn moeder af en toe een lekkere donut met chocolade voor mij mee van de bakker. Alleen in het weekend dan he? Heerlijk vind ik het, lekker klef deeg met erop zoet glazuur of suiker.

Dit recept is van Donna Hay. Het komt uit haar boek Modern Classics deel 2. Een van mijn favo bakboeken. Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken. En daarom erg leuk om samen met de kids te maken. Zij kunnen het deeg lekker kneden en de vormpjes uitsteken. Het bakken van de donuts moet wel aan de mama’s en papa’s overgelaten worden. Je kan de donuts daarna natuurlijk versieren met wat je maar wilt. Glazuur, chocolade met sprinkles of zoals ik nu gedaan heb met kaneelsuiker. De kids vinden het vast leuk om hiermee aan de slag te gaan. En tot slot het leukste: het opeten van de donuts! Enjoy!

donuts met kaneelsuiker

Ingrediënten voor 30 stuks
10 gr gedroogde gist
60 ml lauw water
250 ml lauwe melk
3 el fijne tafelsuiker of witte basterd
100 gr gesmolten boter
575 gr bloem
3 eieren
plantaardige olie om te frituren

Voor de topping
225 gr fijne tafelsuiker of witte basterd
2 tl kaneelpoeder

Zo maak je het
Meng de gist, het water en de melk en 1el suiker in een kom. Zet dit 10 minuten apart. De gist moet actief worden. De gist is actief als het mengsel gaat schuimen.

Doe het gistmengsel met de boter, bloem, eieren en de rest van de suiker in je keukenmachine en kneed er een plakkerig deeg van. Dit kun je natuurlijk ook met je handen doen. Zorg er dan voor dat de ondergrond licht bebloemd is.

Leg het deeg in een ingevette kom. Dek dit af met een theedoek en zet het deeg 45 minuten apart op een warme plek. Het deeg moet in omvang verdubbelen. Kneed het deeg vervolgens nog 5 minuten tot het soepel en elastisch aanvoelt.

Rol het deeg uit op een licht bebloemd oppervlak tot 1 cm dikte. Nu kun je de donuts uitsteken met een uitsteker. Neem een grote uitsteker van ongeveer 8 cm en een kleine van ongeveer 3,5 cm, voor het binnenste rondje.

Leg de donuts op een met bakpier beklede bakplaat en dek deze af met een theedoek. Zet 30 minuten apart op een warme plek tot ze gerezen zijn.

Verhit de olie in een pan op halfhoog tot laag vuur. Bak de donuts één voor één 1 minuut aan elke kant of tot ze goudbruin zijn.  Laat even uitlekken op keukenpapier.

Meng de suiker met de kaneel in een diep bord. Haal de donuts vervolgens door de kaneelsuiker. Yum!

donuts met kaneelsuiker

donuts met kaneelsuiker

merry x mas

 

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

21 reacties

  • Danny Van der Weide
    1 januari 2019 om 12:28

    Ik heb een frituurpan speciaal om zoete gerechten te frituren op welke temperatuur moet dit?

    Beantwoorden
  • Peeters kim
    2 mei 2018 om 16:28

    Hoe kan je het beste de donuts bewaren? In een kartonnen doos ingewikkeld in bakpapier? Mvg, Kim

    Beantwoorden
  • Annika
    3 mei 2018 om 09:21

    Ja, in een taartdoos inderdaad.

    Beantwoorden
  • Kim
    16 mei 2018 om 11:46

    Dank je!

    Beantwoorden
  • Ivan Derudder
    26 november 2017 om 00:28

    Wat een zalig recept! Onze twee zoontjes zijn er dol op. De oudste heet Leon en hij plaatst deze donuts in zijn top 3! Groetjes van Ivan

    Beantwoorden
  • Laura
    27 april 2017 om 15:44

    Ja inderdaad slim om ze niet te maken uit zelfbescherming. Ik had de helft van het recept gemaakt en dat hebben we vanmiddag met zijn tweetjes opgegeten. Oepsie! Het was lekker! Groetjes Laura

    Beantwoorden
  • Saffira van Gennep
    3 januari 2016 om 19:34

    En de boter uiteraard,vervangen door ghee of liever kokosolie?

    Beantwoorden
  • Saffira van Gennep
    3 januari 2016 om 19:31

    Ziet er heerlijk uit. Kan de suiker vervangen worden door een ongeraffineerde suiker? En de melk door rijstmelk?
    Mijn zoontje heeft een koemelk allergie.

    Beantwoorden
  • Charel
    4 september 2016 om 12:23

    Vast wel, ik heb ze gisteren gemaakt met kokosmelk ook door kma, en de visite vond ze alallemaal lekker hadden het niet eens door haha

    Beantwoorden
  • carolien
    18 december 2015 om 08:35

    Liefde voor donuts! Wij gebruiken thuis zelf verse gist (krijgen we altijd bij onze bakker). Het maken is altijd ook zo leuk! En daarna opeten natuurlijk nog leuker.

    Beantwoorden
  • Mellanie
    14 december 2015 om 00:22

    Oeeh, dat ziet er goed uit!

    Beantwoorden
  • Nicole
    13 december 2015 om 21:27

    Super lekker, maar ik kan ze helaas niet eten. Ze zien er heerlijk uit op de foto.

    Beantwoorden
  • Marijke I easydailyfood
    13 december 2015 om 20:58

    Nog nooit zelf donuts gemaakt. Vind de donuts uit de winkel altijd zo vet aanvoelen. Misschien toch maar eens zelf maken!

    Beantwoorden
  • Laura Witters
    13 december 2015 om 20:18

    Kan je de donuts ook in de oven bakken of gaat dit dan een smaakverschil geven?
    Ik lees dit vaak ook in kookboekjes dat je ze dan moet bakken in de oven maar wil eerst graag weten of dit ook kan en lekker is!

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 december 2015 om 15:11

    Het kan wel, maar ik weet niet zeker of dat met dit recept ook lukt. Ik heb het nog niet geprobeerd namelijk.

    Beantwoorden
  • Manon
    13 december 2015 om 20:15

    Oooo, heerlijk! Nog niet eerder geprobeerd maar klinkt niet al td moeilijk. Als je de donuts hebt uitgestoken en ze nog moeten narijzen met die theedoek erover, blijven ze dan niet aan de theedoek plakken?

    Beantwoorden
  • Sabrina
    13 december 2015 om 19:20

    Hier kan ik een kleine deugeniet heel erg blij mee maken. Jammie

    Beantwoorden
  • Margot
    13 december 2015 om 11:47

    Wat zien ze er goed uit zeg! Donuts blijven te lekker!

    Beantwoorden
  • Martine (Duizenden1dag)
    13 december 2015 om 10:09

    Aaaah. Die zien er lekker uit!! Ik ga ze niet maken uit zelfbescherming, maar ik vind ze er super uitzien.

    Beantwoorden
  • Kelly caresse
    13 december 2015 om 08:20

    Mmm ik ben ook dol op donuts en die zullen zelfgemaakt ook veel lekkerder zijn. Het is best een klusje maar dan heb je ook wat

    Beantwoorden
  • Marlotte
    13 december 2015 om 07:01

    Aah, het is echt veel te lang geleden dat ik donuts op heb. Zou ze heel graag nog eens zelf willen maken. Vandaag maar eens lekker uitproberen, ben benieuwd!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen