donuts met kaneelsuiker

Kidsproof: Donuts met kaneelsuiker

Volgens mij kun je ieder kind (of volwassene) wel blij maken met donuts. Ik was er vroeger in ieder geval dol op. Gelukkig nam mijn moeder af en toe een lekkere donut met chocolade voor mij mee van de bakker. Alleen in het weekend dan he? Heerlijk vind ik het, lekker klef deeg met erop zoet glazuur of suiker.

Dit recept is van Donna Hay. Het komt uit haar boek Modern Classics deel 2. Een van mijn favo bakboeken. Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken. En daarom erg leuk om samen met de kids te maken. Zij kunnen het deeg lekker kneden en de vormpjes uitsteken. Het bakken van de donuts moet wel aan de mama’s en papa’s overgelaten worden. Je kan de donuts daarna natuurlijk versieren met wat je maar wilt. Glazuur, chocolade met sprinkles of zoals ik nu gedaan heb met kaneelsuiker. De kids vinden het vast leuk om hiermee aan de slag te gaan. En tot slot het leukste: het opeten van de donuts! Enjoy!

donuts met kaneelsuiker

Ingrediënten voor 30 stuks
10 gr gedroogde gist
60 ml lauw water
250 ml lauwe melk
3 el fijne tafelsuiker of witte basterd
100 gr gesmolten boter
575 gr bloem
3 eieren
plantaardige olie om te frituren

Voor de topping
225 gr fijne tafelsuiker of witte basterd
2 tl kaneelpoeder

Zo maak je het
Meng de gist, het water en de melk en 1el suiker in een kom. Zet dit 10 minuten apart. De gist moet actief worden. De gist is actief als het mengsel gaat schuimen.

Doe het gistmengsel met de boter, bloem, eieren en de rest van de suiker in je keukenmachine en kneed er een plakkerig deeg van. Dit kun je natuurlijk ook met je handen doen. Zorg er dan voor dat de ondergrond licht bebloemd is.

Leg het deeg in een ingevette kom. Dek dit af met een theedoek en zet het deeg 45 minuten apart op een warme plek. Het deeg moet in omvang verdubbelen. Kneed het deeg vervolgens nog 5 minuten tot het soepel en elastisch aanvoelt.

Rol het deeg uit op een licht bebloemd oppervlak tot 1 cm dikte. Nu kun je de donuts uitsteken met een uitsteker. Neem een grote uitsteker van ongeveer 8 cm en een kleine van ongeveer 3,5 cm, voor het binnenste rondje.

Leg de donuts op een met bakpier beklede bakplaat en dek deze af met een theedoek. Zet 30 minuten apart op een warme plek tot ze gerezen zijn.

Verhit de olie in een pan op halfhoog tot laag vuur. Bak de donuts één voor één 1 minuut aan elke kant of tot ze goudbruin zijn.  Laat even uitlekken op keukenpapier.

Meng de suiker met de kaneel in een diep bord. Haal de donuts vervolgens door de kaneelsuiker. Yum!

donuts met kaneelsuiker

donuts met kaneelsuiker

merry x mas

 

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Moelleux au Chocolat met salted caramel
Video: Kerststol
Bewaar
16 Comments
  • Laura

    27 april 2017 at 15:44 Beantwoorden

    Ja inderdaad slim om ze niet te maken uit zelfbescherming. Ik had de helft van het recept gemaakt en dat hebben we vanmiddag met zijn tweetjes opgegeten. Oepsie! Het was lekker!
    Groetjes Laura

  • Saffira van Gennep

    3 januari 2016 at 19:34 Beantwoorden

    En de boter uiteraard,vervangen door ghee of liever kokosolie?

  • Saffira van Gennep

    3 januari 2016 at 19:31 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit. Kan de suiker vervangen worden door een ongeraffineerde suiker? En de melk door rijstmelk? \r\nMijn zoontje heeft een koemelk allergie.

    • Charel

      4 september 2016 at 12:23 Beantwoorden

      Vast wel, ik heb ze gisteren gemaakt met kokosmelk ook door kma, en de visite vond ze alallemaal lekker hadden het niet eens door haha

  • carolien

    18 december 2015 at 08:35 Beantwoorden

    Liefde voor donuts! Wij gebruiken thuis zelf verse gist (krijgen we altijd bij onze bakker). Het maken is altijd ook zo leuk! En daarna opeten natuurlijk nog leuker.

  • Mellanie

    14 december 2015 at 00:22 Beantwoorden

    Oeeh, dat ziet er goed uit!

  • Nicole

    13 december 2015 at 21:27 Beantwoorden

    Super lekker, maar ik kan ze helaas niet eten. Ze zien er heerlijk uit op de foto.

  • Marijke I easydailyfood

    13 december 2015 at 20:58 Beantwoorden

    Nog nooit zelf donuts gemaakt. Vind de donuts uit de winkel altijd zo vet aanvoelen. Misschien toch maar eens zelf maken!

  • Laura Witters

    13 december 2015 at 20:18 Beantwoorden

    Kan je de donuts ook in de oven bakken of gaat dit dan een smaakverschil geven?\r\nIk lees dit vaak ook in kookboekjes dat je ze dan moet bakken in de oven maar wil eerst graag weten of dit ook kan en lekker is!

    • Pauline

      14 december 2015 at 15:11 Beantwoorden

      Het kan wel, maar ik weet niet zeker of dat met dit recept ook lukt. Ik heb het nog niet geprobeerd namelijk.

  • Manon

    13 december 2015 at 20:15 Beantwoorden

    Oooo, heerlijk! Nog niet eerder geprobeerd maar klinkt niet al td moeilijk. Als je de donuts hebt uitgestoken en ze nog moeten narijzen met die theedoek erover, blijven ze dan niet aan de theedoek plakken?

  • Sabrina

    13 december 2015 at 19:20 Beantwoorden

    Hier kan ik een kleine deugeniet heel erg blij mee maken. Jammie

  • Margot

    13 december 2015 at 11:47 Beantwoorden

    Wat zien ze er goed uit zeg! Donuts blijven te lekker!

  • Martine (Duizenden1dag)

    13 december 2015 at 10:09 Beantwoorden

    Aaaah. Die zien er lekker uit!! Ik ga ze niet maken uit zelfbescherming, maar ik vind ze er super uitzien.

  • Kelly caresse

    13 december 2015 at 08:20 Beantwoorden

    Mmm ik ben ook dol op donuts en die zullen zelfgemaakt ook veel lekkerder zijn. Het is best een klusje maar dan heb je ook wat

  • Marlotte

    13 december 2015 at 07:01 Beantwoorden

    Aah, het is echt veel te lang geleden dat ik donuts op heb. Zou ze heel graag nog eens zelf willen maken. Vandaag maar eens lekker uitproberen, ben benieuwd!

Plaats een reactie