Pauline en Annika

5 tips voor een relaxte kerst

Kerst, de leukste feestdagen van het jaar. Gezellig met familie zijn, een heerlijk kerstdiner bereiden, mooie cadeautjes en een prachtig verlichte boom. Als het even meezit sneeuwt het buiten en staat binnen de open haard aan. Toch? Nee! In ‘real life’  gaat het er heel anders aan toe. Uren in een supermarkt ronddwalen om kerstboodschappen te doen, vervolgens ook een uur in de rij staan bij de kassa. Oh ja, de boom moet nog gehaald worden. Hmm, net nog 1 kunnen bemachtigen. Vervolgens sta je uren gestrest in de keuken, want je hebt je weer veel te veel op de hals gehaald. Waar ben ik aan begonnen? denk je vast. Doodop ben je na al dat keukengeweld en dan staat de (schoon)familie op de stoep. Gezellig eten met z’n allen, terwijl jij je best doet om opgewekt en leuk voor de dag te komen.

Zo hoeft het niet te gaan. Ik geef je 6 tips voor een relaxte kerst. Want dat verdien je! Het enige wat je hoeft te doen is dit artikel aandachtig doorlezen. Daarna gaat alles een stuk makkelijker.

Tip 1 Ontspan
Voordat je begint is het belangrijk dat je de rust en kalmte bewaart door te ontspannen. Zet een lekkere kop thee. Kies bijvoorbeeld voor een Chai thee. Ga op de bank zitten en doe even helemaal niks. Adem in, adem uit en geniet van je warme kop thee. Creëer een verwen momentje voor jezelf. Dit heb je hard nodig voor de komende dagen, want die zullen druk zijn. Terwijl je relaxed op de bank zit met een kop thee kun je alvast beginnen met de volgende tip!

Tip 2 Bedenk een menu
Begin tijdig aan het bedenken van een menu. Je kan natuurlijk alles zelf bereiden, maar je kan de verschillende gangen ook verdelen onder je gasten. Dit voorkomt een hoop stress en hoef je, je maar te focussen op 1 gang.

Wil je toch alles zelf maken, of ben jij de enige keukenprinses in de familie? Dan is het handig om met volgende rekening te houden:

 • Vraag van tevoren aan je gasten of ze zich houden aan een bepaald dieet of levensstijl en of ze ergens een allergie voor hebben.
 • Zorg voor een goede samenstelling van het menu. Varieer met vlees, vis of gevogelte. Maak het menu niet te zwaar. Heb je een heel zwaar hoofdgerecht, bijvoorbeeld een groot stuk vlees? Doe daar dan een licht voor,- en nagerecht bij.
 • Hou rekening met de balans tussen zoet en hartig. Heb je een zoet hoofdgerecht? Kies dan voor een hartig voorgerecht en vice versa.
 • Maak een goede verdeling tussen koude en warme gerechten. Hou ook rekening met de grootte van je oven en fornuis. Maak niet alleen maar ovengerechten, als je slechts 1 kleine oven hebt.
 • Bedenk een thema. Kies bijvoorbeeld voor een Italiaans thema of een Marrokaans thema. Op deze manier is het makkelijker om de gerechten bij elkaar te zoeken.


Tip 3 Boodschappen
Als het kan, bestel dan je boodschappen online. Dit geeft zoveel rust. Je hoeft niet die vreselijk drukke supermarkt in en je kan meteen veel inslaan. Ga je zelf boodschappen doen? Lees dan eerst even deze tips:

 • Zorg dat je de niet-verse ingrediënten al eerder in huis haalt, in plaats van een paar dagen voor kerst. Bouillon, suiker, sauzen, chocola, afbakbroodjes, bier en wijn en nootjes kun je lang bewaren. Haal dit dus eerder in huis.
 • Groentes, room, zuivel, kaas kun je best een paar dagen bewaren dus dit kan je een paar dagen voor kerst kopen.
 • Reserveer een stuk vlees of vis bij je slager of visboer. Vaak is het erg druk met kerst en als je het achteruit gelegd heb, weet je zeker dat je niet mis grijpt. Bij de meeste slagers kun je vooraf een bestelling doorgeven.
 • De dag voor kerst kun je, je bestelling ophalen. Dan ben je verzekerd van vers vlees of vis.
 • Maak gebruik van je tuin of balkon als opslagruimte. In december is het lekker koud, dus dit is een prima opbergplaats voor drankjes. Zo heb je weer meer ruimte in de koelkast. Score!

Tip 4 Maak een planning
De planning is eigenlijk het meest belangrijk. Met een goede planning heb je geen stress. Je kunt gerust al een dag eerder beginnen met koken. Zo kan je op de dag zelf ook nog even ontspannen. Bekijk je menu en bepaal welke dingen je van te voren kan maken en wat je a la minute moet maken. Hier volgen wat tips:

 • Een dessert, een lekkere cake of taart kun je heel goed van te voren maken. Maak daarbij gebruik van je vriezer. IJs, cake of muffins kun je een aantal dagen bewaren in de vriezer.
 • Groentes zoals stoofpeertjes kun je een dag van te voren al opzetten. Op de dag zelf hoef je ze dan alleen nog maar op te warmen.
 • Zorg dat je zoveel mogelijk klaar hebt staan. Serveer je soep? Maak het alvast en zet het in de koelkast. Ook het toetje kan je in de koelkast zetten. Zet het vlees alvast in de marinade en dingen die niet verkleuren kun je al snijden.
 • Koude sauzen kun je vooraf maken, zet ze afgedekt in de koelkast.


Tip 5 Geniet
Dit lijkt me duidelijk toch? Geniet van de avond en de gasten. En natuurlijk in de keuken. Hier volgen nog een paar tips voor een relaxte avond:

 • Een glaasje en een hapje maakt je gasten rustig. Zet alvast wat lekkere toastjes en kaasjes op tafel en schenk een wijntje in.
 • Als het goed is heb je al het snijwerk en voorbereidingen al gedaan en hoef je alleen maar dingen af te maken.
 • Ga een half uur voordat de gasten aan tafel gaan de keuken in, zet het vlees voor het hoofdgerecht al in de oven als het een lange gaartijd heeft.
 • Vraag of je partner voor de drankjes zorgt, dat werkt altijd heel goed. Dan hoef je niet daar ook nog aan te denken.
 • Maak rustig het voorgerecht klaar. Als iedereen uitgegeten is, kan je de bijgerechten afmaken en het vlees serveren.
 • Het toetje staat al klaar, dus daar hoef je niks meer aan te doen.
 • Serveer koffie of thee na met lekkere bonbons, deze slagroomtruffels zijn te gek.

diary pauline

 

 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Annika"

Geschreven door:

Annika

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in