zelf boter maken

Zelf boter maken doe je zo

Sponsored. Wist je dat je voor het maken van boter maar 1 ingrediënt nodig hebt? Met enkel slagroom (het liefst een lekkere vette van de boer) maak je in een handomdraai je eigen boter. Je hebt vast als kind wel eens ondervonden (althans ik wel) dat als je slagroom te lang klopt, er een geschifte massa over blijft. Dat is precies hoe ik het vandaag wil hebben. Want op dat punt zit je goed en heb je zelf je eigen boter gemaakt.

zelf boter maken

Lurpak het Deense keurmerk voor boter
Ik was uitgenodigd voor een masterclass van het Deense Lurpak. Echt mijn lievelingsmerk als het om boter gaat. Zowel de gezouten als de ongezouten zijn superlekker. Ik heb altijd wel een pakje en een kuipje smeerbaar (die is aangelengd met raapzaadolie zodat hij lekker smeerbaar is) in de koelkast staan. De Denen nemen boter maken heel serieus. Voor Lurpak wordt enkel verse room gebruikt, waar voor andere boters regelmatig melk die overblijft wordt gebruikt. De naam Lurpak is afgeleid van Lur, de naam van Deense hoorinstrumenten. Lurpak is dus niet de merknaam maar een keurmerk voor de beste kwaliteitsboter. In principe kan iedere boer in Denemarken Lurpak maken, mits de boter van Deense room in Denemarken wordt gemaakt, verpakt wordt en aan een aantal strenge kwaliteitseisen voldoet. De boter wordt wekelijks streng gecontroleerd op smaak, verpakking en textuur (er mogen absoluut geen gaatjes in zitten).

Zelf boter maken
Wist je dat er ruim 20 liter melk nodig is om 1 kilo boter te maken. De melk wordt eerst omgezet naar room en van de room wordt boter gemaakt. Lurpak wordt alleen gemaakt van natuurlijke ingrediënten en heeft daardoor een hele frisse en verse smaak. Het geheim zit hem in de juiste melkzuur-cultuur (net als bij yoghurt). En dat hebben ze natuurlijk niet verklapt. Maar goed genoeg verteld, jullie willen natuurlijk weten hoe je zelf boter maakt.

zelf boter maken

Stap 1
Koop een liter lekkere volle slagroom (het liefst bij een boer). Voeg wat zout toe. In principe kun je dit al als basis gebruiken. Wil je het helemaal profi doen, dan moet je dus een yoghurtcultuur (of enkel wat yoghurt toevoegen) en het mengsel minimaal 24 uur laten aanzuren (aandikken) op kamertemperatuur. Voordat je  verder gaat naar stap 2 moet je de room terugkoelen naar 15 graden. Maar de snelle methode kan dus ook.

zelf boter maken

Stap 2
Giet de room in een schone pot. Mix, schud of klop todat je een ons weegt. Eerst krijg je geklopte slagroom.  De massa is gereed als het er geschift uit ziet. Enerzijds heb je een klonterige massa (de boter) anderzijds vocht. Het vocht is karnemelk, maar zoals je die nog nooit eerder geproefd hebt. Echt proef maar.

zelf boter maken

Stap 3
Leg een schone theedoek (kaasdoek) in een zeef en giet het mengsel erin.

zelf boter maken

Stap 4
Knijp al het vocht eruit. Wat overblijft is de boter. Het vocht kun je gewoon drinken. Verse karnemelk.

zelf boter maken 4

Stap 5
Nu gaan we de boter als het ware wassen. Dit doe je om de houdbaarheid te verlengen. Doe de boter in een kom met 80 gr ijswater en spatel/kneed hem net zolang totdat het vocht helder is. In het begin zal het water troebel zijn. Giet het troebele water weg en herhaal de stap. Je gaat net zo lang door totdat het vocht helder is.

Stap 6
Leg de boterbal op een schone doek en druk het vocht er voorzichtig uit. Hoe minder vocht hoe beter.

Stap 7
Je boter is klaar. Je kunt hem naar wens verder op smaak brengen met wat grof zeezout, verse kruiden of citroenrasp. Kijk hier voor wat inspiratie.

En ga jij nu ook zelf boter maken? Of vind je het toch teveel gedoe? Dan kan je nog altijd een pakje Lurpak in huis halen.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Dit artikel is in samenwerking met Lurpak , lees mijn disclaimer.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in