texel culinair

8 tips voor het opmaken van je bord

Niet alleen de smaak van je eten is belangrijk, ook de opmaak van je bord is cruciaal. Zien doet eten! Daarom deel ik vandaag mijn tips voor het opmaken van je bord.  Ik heb zelf al heel veel geoefend met het presenteren van een gerecht. Er staan inmiddels al meer dan 1000 recepten online (en ik heb natuurlijk 2 kookboeken gemaakt). Oefening baart kunst. Kijk voor de grap maar eens hele oude blogs terug. Kan je lachen!

kookboek

Met deze 8 tips kom je al een heel eind. Komen ze!

1. Kies het juiste bord
Eigenlijk moet je bij het koken al nadenken over de keuze van je bord. Een te klein bord eet niet lekker, maar op een te groot bord valt je hele gerecht weg. Ook is het leuk om out of the box te denken. Serveer soep eens in een mooi glas in plaats van in een standaard kom. Houdt ook rekening met de kleur van je bord. Wit is altijd goed, dat oogt lekker fris. Maar van een geel of oranje bord eet je toch minder lekker.

2. Less is more
Bij het presenteren van een gerecht geldt: Less is more. Het is prima als je thuis op de bank zit om je hele bord vol te gooien, maar niet als je eten aan je gasten serveert. Serveer een paar aardappeltjes en een klein beetje groente op het bord. De rest kan je in aparte schaaltjes ernaast serveren. Houdt lekker veel witruimte over, dat oogt fris. Het is helemaal hip om slechts een deel van het bord te gebruiken, bijvoorbeeld alleen de rechter of de linkerzijde en de rest helemaal clean te laten.

3. Veel kleur graag
Zorg dat je gerecht verschillende kleuren en texturen bevat. Ik ben niet voor niets fan van de gekleurde bietjes. Een plaatje om te zien. Maar soms kan een spierwit gerecht met enkel neutrale ingrediënten ook heel mooi zijn. Maar over het algemeen wordt iedereen blij van een kleurig bordje. Verschillende texturen is niet alleen prettig in de mond (we houden allemaal wel van een crunch) maar ook op je bord staat dit mooi.

4. De hoogte in
Sommige gerechten zijn perfect om torentjes van te bouwen. Werk in lagen en bouw je gerecht van onderen op. Doe je salade bijvoorbeeld eerst in een kommetje en keer het dan om op je bord. Dan heb je meteen een mooi bergje waar je de andere ingrediënten mooi omheen kunt presenteren. Andere gerechten zijn juist weer heel mooi als je ze plat laat en het hele bord gebruikt. Zoals bij een carpaccio bijvoorbeeld.

asperge risotto

5. The details
Houd ingrediënten achter ter garnering. Voor thuis is het prima om alles door elkaar te mengen of te prakken. (remember mijn witlofsalade) Maar dat is alles behalve mooi op je bord. Houd wat kruiden, nootjes of losse ingrediënten achter ter garnering. Deze strooi je er op het laatst overheen. Dit haalt het gerecht helemaal op en geeft een lekkere frisse uitstraling.

6. Sauzen apart
Voeg sauzen, dressing en olie pas op het laatste moment toe. Of serveer het apart. Dit heeft nogal de neiging om uit te lopen, met als gevolg dat er een complete plas vocht (ah dat klinkt vies) op je bord ontstaat. Je kunt ook ter plekke aan tafel de sauzen over de borden verdelen. Krijg je meteen een instant restaurantgevoel van.

7. Oneven aantallen
Gebruik oneven aantallen. Dat oogt op de een of andere manier altijd mooier. Dus niet 4 ballen, maar 3. Geen 2 koekjes maar 1. Speel er ook lekker mee en kijk wat voor jouw bord het beste werkt.

8. Houd het schoon
De laatste en  de meest voor de hand liggende tip is: zorg dat je bord schoon is. Dus geen vetspetters, geen vegen en al helemaal geen vingervlekken. Niemand vindt het fijn om van een vies bord te eten. Haal dus voor het serveren even een doekje langs de randen. Dan is iedereen blij.

kookboek

 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in