nice fruitijsjes

Kidsproof: 10 tips om zelf popsicles te maken

Ik volgde onlangs een superleuke  ijsjes-workshop bij Beter en Leuk van NICE Fruitijsjes. Eigenaressen Nina en Elisabeth zijn dé popsicle queens van Nederland. Nina zocht al jaren naar betere ijsjes voor haarzelf en haar kinderen. Omdat ze die niet kon vinden in Nederland besloot ze er zelf mee aan de slag te gaan. Smaken combineren, proeven, blenden en invriezen en nog eens proeven, gewoon vanuit haar eigen keuken. Nina besloot al snel dat ze dit niet alleen kon doen en daar was vriendin Elisabeth, ook zij was meteen hooked.popsicles maken

In de afgelopen 4 jaar is NICE steeds professioneler geworden. Waar ze in het begin nog ieder ijsje met de hand vulden en verpakten, gaat dit nu met een beetje hulp van machines. Maar de basis, die is altijd blijven bestaan. En met die basis zit het wel snor. De fruitijsjes van NICE bestaan altijd voor minimaal 80% uit fruit. Puur fruit dus, meestal biologisch, het liefst lokaal en zonder zooi. Inmiddels bestaat hun assortiment uit 4 smaken fruitijsjes, ik proefde de nieuwe smaak bosbessen-honing alvast voor jullie voor, heerlijk!, en knijpijsjes voor de allerkleinsten.

nice fruitijsjes

Tijdens de workshop deelden ze al hun tips en tricks en die vertel ik lekker aan jullie door. Zodat je ook zelf thuis lekker aan de slag kunt gaan. Want hoe leuk is het om samen met je kind ijsjes te maken. Komen ze hoor!

  1. Hoe lekkerder je fruit, des te lekkerder je ijs. Klinkt heel logisch en dat is het ook. Is je aardbei nog niet goed rijp, dan krijg je nooit een lekker ijsje. Zorg dus dat je fruit lekker rijp, sappig en goed van smaak is. Want alleen dan krijg je het beste ijsje.
  2. Suiker is nodig! Dit klinkt misschien heel vervelend, maar zonder suiker krijg je een heel hard ijsje, boordevol ijskristallen. Dat wil je niet! IJsjes moeten vooral lekker zijn. Zie het als een treat en niet als een gezond tussendoortje. Nina en Elisabeth gebruiken biologische witte rietsuiker. Dat geeft het beste resultaat qua smaak en qua structuur.  Hoe zoeter je fruit, des te minder suiker je nodig hebt.
  3. Vervang de suiker voor agavesiroop, maple syryp, honing of kokosbloesemsuiker. Het kan dus wel! Alleen vonden de dames van NICE deze suikervervangers toch minder lekker. Ik proefde een ijsje met agavesiroop, qua smaak zat het wel goed, alleen de structuur was toch wat korreliger. Het nadeel van kokosbloesemsuiker is de kleur, dan wordt een lekker aardbeienijsje ineens bruin. En dat ziet er toch minder lekker uit.
  4. Gebruik citroensap. Dit haalt net als suiker de smaak omhoog. En geeft vaak net een extra smaakdimensie. Denk maar eens aan bietensap, dat is zonder citroen lang zo lekker niet. Wel versgeperst natuurlijk.
  5. Like a pro! Wil je het echt professioneel aanpakken, koop dan een brixmeter (refractometer). Hiermee meet je het suikergehalte van de vloeistof. Deze moet 20 graden zijn, alleen dan heeft je ijs de perfecte textuur. Ik ben er over na aan het denken.
  6. Pureren, pureren, pureren. Hoe gladder de massa van je vloeistof is, des te gladder je ijsje wordt. Heb je fruit met pitjes zoals bramen en frambozen, haal het dan even door een zeef.
  7. Vloeistof is nodig! Denk maar aan een smoothie, daar voeg je ook altijd vloeistof aan toe om het mengsel gladder te maken. Daarom werkt een suikersiroop (water met suiker) het beste. Of gebruik yoghurt, kokoswater, fruitsap of iets ander lekkers in je ijs.
  8. Snel invriezen! Des te sneller het ijs ingevroren wordt, des te kleiner de ijskristallen en des te beter je textuur is. ZOKU heeft hele handige popsicle makers. Hiermee maak je binnen 10 minuten het perfecte ijsje. Je kunt ook normale vormpjes gebruiken, die je een nachtje moet invriezen. Maar deze worden altijd wat harder. Niet minder lekker van smaak,maar de textuur is anders.
  9. Niet voor de kids! Boozy popsicles zijn alleen voor mommy. Voeg een scheutje alcohol zoals tequila, licor 43 of amaretto toe aan je ijsje. Maar niet meer dan 20% anders bevriest je ijsje niet goed. En wel even goed labelen he. Anders heb je straks een heel gezellig kind.
  10. Be creative! Kijk dat vind ik nou het leukste van zelf ijs maken, je kunt lekker creatief zijn. Gebruik gekke ingrediënten zoals gember, avocado, thee of kruiden zoals basilicum en munt. Experimenteer er lekker op los. Want ijsjes maken is ook fun!

popsicles maken

 

Ik ging zelf samen met Laura aan de slag met een avocado ijsje en het resultaat was super lekker. Heel romig van smaak.

Het recept
Pureer 1 avocado glad met een staafmixer. Maak een suikersiroop door 50 gram witte rietsuiker te mengen met 120 ml water. Voeg het sap van 1 limoen bij de suikersiroop. Meng dit met de avocado en giet de massa in je ZOKU.

popsicles maken

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt gehad. De komende weken zal ik nog lekkere ijsjes met jullie delen. Kan je hier niet op wachten? De popsicles van Nice zijn o.a. te koop bij Beter & Leuk, AH to go, Marqt. Kijk hier even voor een lijstje met verkooppunten bij jou in de buurt.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in