yoghurt fruitijsjes

Zelf ijsjes maken – 10 tips

Zelf ijsjes maken is superleuk om te doen en helemaal niet moeilijk. Je kunt al je creativiteit er in kwijt. En je kunt ze zo ‘gezond’ maken als je zelf wilt. Je kunt lekkere romige popsicles maken op basis van melk of yoghurt. Of ga voor een frissere variant op basis van fruit. Liever wat verantwoorder? Maak dan een ijsje zonder suiker. Is wel minder lekker hoor, en suiker is wel nodig voor een goede structuur. Wij delen een aantal recepten en 10 handige tips voor het maken van de lekkerste ijsjes. Aan de slag!

yoghurt fruitijsjes

1. Gebruik rijp fruit

Hoe lekkerder je fruit, des te lekkerder je ijs. Klinkt heel logisch en dat is het ook. Is je aardbei nog niet goed rijp, dan krijg je nooit een lekker ijsje. Zorg dus dat je fruit lekker rijp, sappig en goed van smaak is. Want alleen dan krijg je het beste ijsje.

2. Gebruik suiker

Suiker is nodig! Dit klinkt misschien heel vervelend, maar zonder suiker krijg je een heel hard ijsje, boordevol ijskristallen. Dat wil je niet! IJsjes moeten vooral lekker zijn. Zie het als een treat en niet als een gezond tussendoortje. Gebruik bijvoorbeeld biologische witte rietsuiker. Dat geeft het beste resultaat qua smaak en qua structuur. Hoe zoeter je fruit, des te minder suiker je nodig hebt.

3. Suikervervangers

Vervang de suiker voor agavesiroop, maple syryp, honing of kokosbloesemsuiker. Het kan dus wel! Wij maakten eens een ijsje met agavesiroop, qua smaak zat het wel goed, alleen de structuur was toch wat korreliger. Het nadeel van kokosbloesemsuiker is de kleur, dan wordt een lekker aardbeienijsje ineens bruin. En dat ziet er toch minder lekker uit.

4. Voeg citroensap toe

Gebruik citroensap. Dit haalt net als suiker de smaak omhoog. En geeft vaak net een extra smaakdimensie. Denk maar eens aan bietensap, dat is zonder citroen lang zo lekker niet. Wel versgeperst natuurlijk.

5. Professioneel aanpakken?

ike a pro! Wil je het echt professioneel aanpakken, koop dan een brixmeter (refractometer). Hiermee meet je het suikergehalte van de vloeistof. Deze moet 20 graden zijn, alleen dan heeft je ijs de perfecte textuur.

Watermeloen ijsjes

6. Pureren

Pureren, pureren, pureren. Hoe gladder de massa van je vloeistof is, des te gladder je popsicle wordt. Heb je fruit met pitjes zoals bramen en frambozen, haal het dan even door een zeef.

7. Vloeistof

Vloeistof is nodig! Denk maar aan een smoothie, daar voeg je ook altijd vloeistof aan toe om het mengsel gladder te maken. Daarom werkt een suikersiroop (water met suiker) het beste. Of gebruik yoghurt, kokoswater, fruitsap of iets ander lekkers in je ijs.

8. Snel invriezen

Des te sneller het ijs ingevroren wordt, des te kleiner de ijskristallen en des te beter je textuur is. ZOKU heeft hele handige popsicle makers. Hiermee maak je binnen 10 minuten het perfecte ijsje. Je kunt ook normale vormpjes gebruiken, die je een nachtje moet invriezen. Maar deze worden altijd wat harder. Niet minder lekker van smaak, maar de textuur is anders.

9. Boozy twist

Niet voor de kids! Boozy popsicles zijn alleen voor mommy. Voeg een scheutje alcohol zoals tequila, licor 43 of amaretto toe aan je ijsje. Maar niet meer dan 20% anders bevriest je ijsje niet goed. En wel even goed labelen he. Anders heb je straks een heel gezellig kind.

10. Wees creatief

Be creative! Kijk dat is nou het leukste van zelf ijs maken, je kunt lekker creatief zijn. Gebruik gekke ingrediënten zoals gember, avocado, thee of kruiden zoals basilicum en munt. Experimenteer er lekker op los.

 

Feel Good Food

Lekkere ijsjes recepten

En nu ben je natuurlijk benieuwd naar de recepten. Dit zijn onze favoriete recepten om zelf thuis popsicles te maken:

 

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in