Boekweitpannenkoeken maken
Wij zijn dol op pannenkoeken. Het liefst met spek en kaas of met veel poedersuiker. Om het toch enigszins healthy te houden, maken we tegenwoordig vaak boekweitpannenkoeken. We kopen het boekweitmeel bij de lokale molen in de buurt, maar je kunt het ook in de supermarkt halen. Koopmans verkoopt het! We kregen van een aantal van jullie de vraag hoe je een boekweitpannenkoek maakt. Eigenlijk is het heel simpel, je maakt ze net als gewone pannenkoeken, maar je vervangt de tarwebloem door het boekweitmeel. Als je geen koemelk gebruikt, kun je dit vervangen voor een plantaardige melk. Verder kun je er op doen wat je zelf lekker vindt.
De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ja, dat wil ik!Ingrediënten voor 4 st.
- 100 gr boekweitmeel
- 2 eieren
- 300 ml (plantaardige) melk
- Snuf zout
- Olijfolie om in te bakken (of bakspray)
Zo maak je het
Meng het boekweitmeel met een snuf zout. Voeg de eieren één voor één toe en klop er met een garde een kleverige bal van.
Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren totdat er een gelijkmatig beslag ontstaat zonder klontjes. Het moet een beslag worden dat als een lint van je garde loopt, is het nog te dik, voeg dan wat extra melk toe.
Laat een koekenpan goed heet worden. Vaak mislukt de eerste pannenkoek, omdat de pan dan nog niet heet genoeg is. Verhit een klontje boter of scheutje olie in de pan. Verdeel een lepel beslag over pan en beweeg je pan heen en weer zodat het beslag mooi verdeeld is. Verdeel je toppings over de bovenkant van de boekweitpannenkoek, kies bijvoorbeeld voor plakjes appel, een handje rozijnen en een tl kaneel, of voeg een handje geraspte kaas toe.
Als de bovenkant droog is en er kleine luchtbelletjes ontstaan kan je de pannenkoek omkeren. Doe dit met een spatel. Bak de boekweitpannenkoeken op een middelhoog vuur aan weerszijden licht bruin. Serveer ze meteen, hoewel ze koud ook erg lekker zijn.
Tip: Maak direct een hele stapel, dan kun je er de volgende dagen ook nog van eten.
Dit recept bewaren?
Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.
Maak een GRATIS account aan op Uit Paulines Keuken en geniet van vele extra’s:
- Sla je favoriete recepten op en organiseer ze op je persoonlijke borden;
- Voeg notitie’s toe aan je bewaarde recepten;
- Stel je eigen weekmenu’s samen, afgesteld op jouw smaak;
- Vul je profiel aan met persoonlijke gegevens om content te bekijken die speciaal voor jou is geselecteerd.