Chocolade meringues

Zijn ze niet prachtig, deze chocolade meringues. Zelf meringues maken is een leuk klusje. Want je kunt het in eiwitschuim in allerlei kleuren en vormen spuiten. Of je maakt ze extra lekker met verschillende smaken zoals ik nu gedaan hebt. Ik heb gesmolten chocolade door het eiwitschuim gespateld. Dit ziet er niet alleen heel leuk uit, maar is ook erg lekker. Je kunt in plaats van chocolade ook frambozen puree gebruiken. Of karamel…

Meringue bak je niet, maar dit droog je in de oven. Je hebt er dus een klein beetje geduld voor nodig, want het schuim wordt op lage temperatuur “gebakken”. Op 100 graden, want zo blijven de kleuren ook mooi in tact. Hierdoor duurt het allemaal wel wat langer. Trek er gerust een uurtje voor uit. Of langer. Tegenwoordig gebruik ik voor mijn meringues, gepasteuriseerd eiwit. Dit kan je kopen in de supermarkt. Dan weet je zeker dat het veilig is. Het enige nadeel is dat het eiwit in grote flessen wordt verkocht. Maar je kunt eiwit ook heel gemakkelijk invriezen. Dan is dat probleem ook weer opgelost.

 

DSC_0077 5

Ingrediënten voor 9 st.
100 gr eiwit (3 eieren)
150 gr suiker
Drupje citroensap
Snuf zout
75 gr pure chocolade

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 100 graden.

Maak je mixer en mengkom vetvrij met een scheutje citroensap. Doe je dit niet, dan worden je eiwitten niet stijf.

Smelt de chocolade in de magnetron of au bain marie en laat het iets afkoelen.

Klop de eiwitten samen met een drupje citroensap en een snuf zout op tot zachte pieken.

Voeg nu beetje bij beetje de suiker toe en mix net zolang tot alle suiker opgelost is en het schuim stijf is.

DSC_0021 1

Spatel de gesmolten chocolade door het eiwitschuim. Doe dit voorzichtig want dan behoudt je het mooie gemarmerde effect.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

DSC_0026

Verdeel met 2 eetlepels 9 hoopjes schuim over de bakplaat.

Bak de chocolade meringues in ongeveer 75 minuten af in een voorverwarmde oven.

Zet de oven op een kier en laat de meringues rustig in de oven afkoelen. Laat ze er gerust nog een uurtje in staan.

Eenmaal gebakken kun je de meringues een week bewaren in een trommel, maar ik weet nu al zeker dat ze het einde van de week niet gaan halen.

DSC_0068 5

Hotspot Bourgondisch Lifestyle
Focaccia brood met 4 toppings
Bewaar
45 Comments
 • daisy

  25 oktober 2015 at 15:35 Beantwoorden

  Oeh lekker, ik ben echt verslaafd aan merinques !!

 • clair1991

  27 juni 2015 at 16:37 Beantwoorden

  Dankjewel voor dit recept… ik ga ze van de week een keer proberen.. Onze kippen hebben zoveel eieren gelegd:ik moet er toch wat mee behalve weggeven:)

 • Charlotte

  15 januari 2015 at 11:00 Beantwoorden

  Bij mij zijn ze niet gelukt.. Ze vallen uiteen en zijn nog lopend vanbinnen..

 • Erika

  12 januari 2015 at 08:21 Beantwoorden

  Heerlijk recept! Ik heb ze al heel vaak gemaakt. Kun je de suiker ook vervangen door zoetstof? Iedereen is op dieet op dit moment! 🙂

 • Roos

  23 december 2014 at 23:59 Beantwoorden

  Goed recept! Makkelijk om te maken en ik vind ze echt lekker! Bovendien ziet het er leuk uit door het marmereffect. Het leuke van dit recept vind ik dat je het zo los kunt eten, terwijl je in veel gevallen meringues alleen ergens anders bij eet. \r\nDit is al het zoveelste recept van ‘uitpaulineskeuken’ dat ik maak wat lukt en lekker is!

 • Femke

  23 december 2014 at 16:24 Beantwoorden

  Ik heb ze zojuist gemaakt en ze zijn heerlijk. Ik heb alleen geen afsluitbare trommel en ik wil ze graag bewaren tot zaterdag… Ik heb wel een soort bakblik… Kan ik daar iets overheen doen? Aluminiumfolie ofzo?

 • Robin

  20 december 2014 at 14:32 Beantwoorden

  Bedankt voor de tip! \r\nDat zal ik de volgende keer proberen :)\r\n\r\nGroetjes!

 • Robin

  18 december 2014 at 17:23 Beantwoorden

  Hallo!\r\n\r\nJa dat weet ik, ik krijg ze alleen niet van het bakpapier af. De bovenkant breekt ineens en de onderkant plakt vast. Dus ik moet ze van het bakpapier afschrapen.\r\n\r\n(Zo heb ik wel weer iets om in mijn joghurt te doen oid, of over een toetje heen.)\r\n\r\nGroetjes!

  • Pauline

   19 december 2014 at 20:14 Beantwoorden

   Oh nee dat hoort niet. Misschien kan je de volgende keer een scheutje azijn en een tl maizena toevoegen.

 • Robin

  17 december 2014 at 21:49 Beantwoorden

  Ik heb ze gemaakt! Ze smaken kei goed! Alleen.. Gaan ze al kapot als je alleen al naar ze kijkt.. Wat heb ik fout gedaan? Ikzelf denk dat ik de eiwitten toch te kort heb geklopt. Alhoewel ik de kom wel op zijn kop kon houden :o\r\n\r\nGroetjes!

  • Pauline

   18 december 2014 at 11:13 Beantwoorden

   Meringues zijn altijd ene beetje breekbaar, dus daar kan je niet heel veel aan doen.

 • Robin

  16 december 2014 at 20:36 Beantwoorden

  Hallo!\r\n\r\nIk wil deze meringues van de week maken voor op mijn werk. Ik wil er dan iets meer maken (zo’n 27) \r\nKan ik dan alsnog de oventijd van een uur aanhouden? Of zouden ze dan langer moeten? En kan ik ook een uur aanhouden als ik 2 bakplaten onder elkaar in de oven schuif?\r\n\r\nGroetjes Robin

  • Pauline

   17 december 2014 at 13:39 Beantwoorden

   Ik zou dezelfde tijd aanhouden. Een hetelucht oven circuleert de lucht, dus dat komt helemaal goed.

 • Lisa

  17 oktober 2014 at 15:15 Beantwoorden

  Ze zijn inderdaad heerlijk!!!! Alleen is het mij niet gelukt dat ze lekker luchtig en krokant van binnen zijn. Ik heb alles precies op gevolgd maar toch zijn mijn koekies zacht van binnen :(\r\nWat heb ik fout gedaan?

 • Arieke

  3 mei 2014 at 12:04 Beantwoorden

  Wow, wat een ontzettend lekkere meringues. Ik heb ze vanmorgen gebakken omdat ik eiwitten over had, en ik denk dat ze het weekend niet zullen overleven. Het is zo simpel om te maken en je krijgt er iets geweldigs voor terug!

 • Sandra

  21 maart 2014 at 09:30 Beantwoorden

  Hoi Paulien,\r\n\r\nKun je de suiker ook vervangen door kokosbloesem suiker of word de smaak van de suiker dan te overheersend? En wat gebeurd er wanneer je ipv 150 gr 100 gr suiker doet?\r\n\r\nIk ben aan het afvallen, maar heb een gigantische drang om lekkere koekjes enz te maken. Dus probeer mezelf in het weekend te verwennen met verantwoorde gebakken tussendoortjes.. Tips zijn welkom!

  • Pauline

   21 maart 2014 at 12:43 Beantwoorden

   Dat kan allebei en het enige wat er gebeurd, is dat ze minder zoet worden 🙂

 • ZONDERZOOI

  11 maart 2014 at 17:08 Beantwoorden

  Hmm, deze merengues zien er heerlijk uit! Jammer alleen dat ze niet erg gezond zijn.. maar toch snel eens proberen 😉

 • Annelies

  11 maart 2014 at 13:11 Beantwoorden

  Heb deze vanmorgen gemaakt. Ze zijn perfect gelukt een heeeerlijk! Bedankt voor het fijne recept!

 • vanessa

  11 maart 2014 at 09:38 Beantwoorden

  Wat een inspirerende site, met mooie beelden en leuk geschreven tekstjes. Ik had de zin in het bakken wat verloren, maar nu ik UPK heb ontdekt, krijg ik spontaan weer ZIN IN BAKKEN! Zoveel lekkers – Volg je op de voet vanuit Belgïe!

 • Simone

  11 maart 2014 at 07:42 Beantwoorden

  Jeetje na zo’n week mag je ook wel wat chocola… Wat houdt een mens anders op de been toch? Zien er heerlijk uit!!

 • Fieke

  10 maart 2014 at 21:31 Beantwoorden

  Wauw! Ziet er lekker uit! Een vraagje, mijn oven heeft als laagste stand 150 graden. Kan ik dit dan nog steeds maken zonder dat het verbrand /mislukt?

  • Pauline

   11 maart 2014 at 18:23 Beantwoorden

   Ik ben bang dat ze dan wel wat te hard gaan, ze worden dan bruin aan de bovenkant.

 • Hanneke

  10 maart 2014 at 20:18 Beantwoorden

  Hmmm ziet er heerlijk uit! Zijn deze ook nog zacht binnenin? Ik heb ooit echt de (vind ik, haha) perfecte meringues gemaakt. Zacht en smeuig vanbinnen en knapperig van buiten. Alleen, ik ben vergeten hoe lang en hoe heet ik ze in de oven had. En het lukt me nu niet meer, ben dus benieuwd of jouw recept mijn oplossing is. 😉

 • Dita

  9 maart 2014 at 20:25 Beantwoorden

  lekker!

  • Bertie

   10 maart 2014 at 14:37 Beantwoorden

   Duidelijk.Dank je wel. Ik heb gisteren UPK even bij een vriendin op haar ipad geinstalleerd.\r\nMet hartelijke groet, Bertie

 • Anniek

  9 maart 2014 at 15:20 Beantwoorden

  Wauw, de meringues zien er echt héérlijk uit! Ik heb al wel eens eerder normale meringues gemaakt, maar met chocolade lijkt me echt nóg lekkerder, alles met chocolade is goed 🙂

 • Ellen

  9 maart 2014 at 14:38 Beantwoorden

  Het is dat kan buiten zit in de zon, maar anders had ik ze direct gemaakt!

 • Cynthia

  9 maart 2014 at 13:38 Beantwoorden

  Krijg gelijk zin om ze te maken!!

 • B.

  9 maart 2014 at 13:27 Beantwoorden

  Cholocade is echt een geweldig geneesmiddel voor alles! Dit ziet er zo lekker uit.\r\n

 • Annebelle

  9 maart 2014 at 12:44 Beantwoorden

  Ik wil even zeggen dat ik echt heerlijke recepten op deze blog vind, krijg zin om te bakken 🙂

 • MySimplySpecial

  9 maart 2014 at 10:48 Beantwoorden

  Oh wat een baalweek inderdaad! Die merengues zien er in elk geval heerlijk uit!

 • Bertie

  9 maart 2014 at 10:01 Beantwoorden

  Dag Pauline,\r\n\r\nIn veel recepten merenque/pavlova moet je azijn en maizena toevoegen. Jij gebruikt nu citroen, lijkt me prima vervanger voor azijn, maar hoe zit het dan met die maizena? Ook oventemperatuur verschilt vaak zo veel, wat is nu de beste temperatuur om te bakken.\r\nIk hoop dat je uitkomst biedt.\r\nHartelijke groet, Bertie

  • Pauline

   9 maart 2014 at 19:42 Beantwoorden

   Dat klopt inderdaad, de maïzena zorgt ervoor dat het eiwit stijf blijft en niet gaat lekken. Het zuur zorgt voor het chewy effect van de meringues. In een pavlova voeg ik wel altijd maïzena toe, maar in meringues niet.\r\n\r\nEn de oventemperatuur geldt, hoe hoger de temperatuur, hoe korter de baktijd, de bovenkant zal dan bruin kleuren. Het is de bedoeling dat het eiwit droogt en niet bakt.

 • Susanne

  9 maart 2014 at 09:01 Beantwoorden

  Oehh deze zien er echt super lekker uit! Ik heb eigenlijk pas één keer meringues gemaakt, veel te weinig! Moet ik dus maar snel weer eens doen 🙂

 • Manon

  9 maart 2014 at 08:53 Beantwoorden

  Mmm lekker. Ik ben echt verzot op merengues. Met chocola al helemaal haha.

 • Nicole

  9 maart 2014 at 08:23 Beantwoorden

  Ooh wat heerlijk op de zondagmorgen!

Plaats een reactie