Menu

Chocolade meringues

Zijn ze niet prachtig, deze chocolade meringues. Zelf meringues maken is een leuk klusje. Want je kunt het in eiwitschuim in allerlei kleuren en vormen spuiten. Of je maakt ze extra lekker met verschillende smaken zoals ik nu gedaan hebt. Ik heb gesmolten chocolade door het eiwitschuim gespateld. Dit ziet er niet alleen heel leuk uit, maar is ook erg lekker. Je kunt in plaats van chocolade ook frambozen puree gebruiken. Of karamel…

Meringue bak je niet, maar dit droog je in de oven. Je hebt er dus een klein beetje geduld voor nodig, want het schuim wordt op lage temperatuur “gebakken”. Op 100 graden, want zo blijven de kleuren ook mooi in tact. Hierdoor duurt het allemaal wel wat langer. Trek er gerust een uurtje voor uit. Of langer. Tegenwoordig gebruik ik voor mijn meringues, gepasteuriseerd eiwit. Dit kan je kopen in de supermarkt. Dan weet je zeker dat het veilig is. Het enige nadeel is dat het eiwit in grote flessen wordt verkocht. Maar je kunt eiwit ook heel gemakkelijk invriezen. Dan is dat probleem ook weer opgelost.

 

DSC_0077 5

Ingrediënten voor 9 st.
100 gr eiwit (3 eieren)
150 gr suiker
Drupje citroensap
Snuf zout
75 gr pure chocolade

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 100 graden.

Maak je mixer en mengkom vetvrij met een scheutje citroensap. Doe je dit niet, dan worden je eiwitten niet stijf.

Smelt de chocolade in de magnetron of au bain marie en laat het iets afkoelen.

Klop de eiwitten samen met een drupje citroensap en een snuf zout op tot zachte pieken.

Voeg nu beetje bij beetje de suiker toe en mix net zolang tot alle suiker opgelost is en het schuim stijf is.

DSC_0021 1

Spatel de gesmolten chocolade door het eiwitschuim. Doe dit voorzichtig want dan behoudt je het mooie gemarmerde effect.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

DSC_0026

Verdeel met 2 eetlepels 9 hoopjes schuim over de bakplaat.

Bak de chocolade meringues in ongeveer 75 minuten af in een voorverwarmde oven.

Zet de oven op een kier en laat de meringues rustig in de oven afkoelen. Laat ze er gerust nog een uurtje in staan.

Eenmaal gebakken kun je de meringues een week bewaren in een trommel, maar ik weet nu al zeker dat ze het einde van de week niet gaan halen.

DSC_0068 5

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

47 reacties

 • Z. Van Zanten
  23 augustus 2018 om 14:30

  De Suiker lost niet goed op in het eiwit, Het blijft korrelig. Ik wil wel langer mixen, alleen ben ik dan bang dat het eiwit gaat mislukken. Wat kan ik hier aan doen?

 • Adam Sharon
  26 december 2017 om 18:50

  Kan het schuim ook in een spuitzak gedaan worden ? :)

 • daisy
  25 oktober 2015 om 15:35

  Oeh lekker, ik ben echt verslaafd aan merinques !!

 • clair1991
  27 juni 2015 om 16:37

  Dankjewel voor dit recept... ik ga ze van de week een keer proberen.. Onze kippen hebben zoveel eieren gelegd:ik moet er toch wat mee behalve weggeven:)

 • Charlotte
  15 januari 2015 om 11:00

  Bij mij zijn ze niet gelukt.. Ze vallen uiteen en zijn nog lopend vanbinnen..

 • Erika
  12 januari 2015 om 08:21

  Heerlijk recept! Ik heb ze al heel vaak gemaakt. Kun je de suiker ook vervangen door zoetstof? Iedereen is op dieet op dit moment! :)

 • Pauline
  25 december 2014 om 14:26

  Ja dat kan ook.

 • Roos
  23 december 2014 om 23:59

  Goed recept! Makkelijk om te maken en ik vind ze echt lekker! Bovendien ziet het er leuk uit door het marmereffect. Het leuke van dit recept vind ik dat je het zo los kunt eten, terwijl je in veel gevallen meringues alleen ergens anders bij eet.
  Dit is al het zoveelste recept van 'uitpaulineskeuken' dat ik maak wat lukt en lekker is!

 • Femke
  23 december 2014 om 16:24

  Ik heb ze zojuist gemaakt en ze zijn heerlijk. Ik heb alleen geen afsluitbare trommel en ik wil ze graag bewaren tot zaterdag... Ik heb wel een soort bakblik... Kan ik daar iets overheen doen? Aluminiumfolie ofzo?

 • Robin
  20 december 2014 om 14:32

  Bedankt voor de tip!
  Dat zal ik de volgende keer proberen :)

  Groetjes!

 • Pauline
  19 december 2014 om 20:14

  Oh nee dat hoort niet. Misschien kan je de volgende keer een scheutje azijn en een tl maizena toevoegen.

 • Robin
  18 december 2014 om 17:23

  Hallo!

  Ja dat weet ik, ik krijg ze alleen niet van het bakpapier af. De bovenkant breekt ineens en de onderkant plakt vast. Dus ik moet ze van het bakpapier afschrapen.

  (Zo heb ik wel weer iets om in mijn joghurt te doen oid, of over een toetje heen.)

  Groetjes!

 • Pauline
  18 december 2014 om 11:13

  Meringues zijn altijd ene beetje breekbaar, dus daar kan je niet heel veel aan doen.

 • Robin
  17 december 2014 om 21:49

  Ik heb ze gemaakt! Ze smaken kei goed! Alleen.. Gaan ze al kapot als je alleen al naar ze kijkt.. Wat heb ik fout gedaan? Ikzelf denk dat ik de eiwitten toch te kort heb geklopt. Alhoewel ik de kom wel op zijn kop kon houden :o

  Groetjes!

 • Pauline
  17 december 2014 om 13:39

  Ik zou dezelfde tijd aanhouden. Een hetelucht oven circuleert de lucht, dus dat komt helemaal goed.

 • Robin
  16 december 2014 om 20:36

  Hallo!

  Ik wil deze meringues van de week maken voor op mijn werk. Ik wil er dan iets meer maken (zo'n 27)
  Kan ik dan alsnog de oventijd van een uur aanhouden? Of zouden ze dan langer moeten? En kan ik ook een uur aanhouden als ik 2 bakplaten onder elkaar in de oven schuif?

  Groetjes Robin

 • Lisa
  17 oktober 2014 om 15:15

  Ze zijn inderdaad heerlijk!!!! Alleen is het mij niet gelukt dat ze lekker luchtig en krokant van binnen zijn. Ik heb alles precies op gevolgd maar toch zijn mijn koekies zacht van binnen :(
  Wat heb ik fout gedaan?

 • Pauline
  3 mei 2014 om 12:57

  Jaa daar hou ik van!

 • Arieke
  3 mei 2014 om 12:04

  Wow, wat een ontzettend lekkere meringues. Ik heb ze vanmorgen gebakken omdat ik eiwitten over had, en ik denk dat ze het weekend niet zullen overleven. Het is zo simpel om te maken en je krijgt er iets geweldigs voor terug!

 • Pauline
  21 maart 2014 om 12:43

  Dat kan allebei en het enige wat er gebeurd, is dat ze minder zoet worden :)

 • Sandra
  21 maart 2014 om 09:30

  Hoi Paulien,

  Kun je de suiker ook vervangen door kokosbloesem suiker of word de smaak van de suiker dan te overheersend? En wat gebeurd er wanneer je ipv 150 gr 100 gr suiker doet?

  Ik ben aan het afvallen, maar heb een gigantische drang om lekkere koekjes enz te maken. Dus probeer mezelf in het weekend te verwennen met verantwoorde gebakken tussendoortjes.. Tips zijn welkom!

 • Pauline
  11 maart 2014 om 18:23

  Jaaa zacht en chewy..

 • Pauline
  11 maart 2014 om 18:23

  Ik ben bang dat ze dan wel wat te hard gaan, ze worden dan bruin aan de bovenkant.

 • Pauline
  11 maart 2014 om 18:17

  Dat is leuk om te horen, daar doe ik het voor!

 • ZONDERZOOI
  11 maart 2014 om 17:08

  Hmm, deze merengues zien er heerlijk uit! Jammer alleen dat ze niet erg gezond zijn.. maar toch snel eens proberen ;)

 • Annelies
  11 maart 2014 om 13:11

  Heb deze vanmorgen gemaakt. Ze zijn perfect gelukt een heeeerlijk! Bedankt voor het fijne recept!

 • vanessa
  11 maart 2014 om 09:38

  Wat een inspirerende site, met mooie beelden en leuk geschreven tekstjes. Ik had de zin in het bakken wat verloren, maar nu ik UPK heb ontdekt, krijg ik spontaan weer ZIN IN BAKKEN! Zoveel lekkers - Volg je op de voet vanuit Belgïe!

 • Simone
  11 maart 2014 om 07:42

  Jeetje na zo'n week mag je ook wel wat chocola... Wat houdt een mens anders op de been toch? Zien er heerlijk uit!!

 • Fieke
  10 maart 2014 om 21:31

  Wauw! Ziet er lekker uit! Een vraagje, mijn oven heeft als laagste stand 150 graden. Kan ik dit dan nog steeds maken zonder dat het verbrand /mislukt?

 • Hanneke
  10 maart 2014 om 20:18

  Hmmm ziet er heerlijk uit! Zijn deze ook nog zacht binnenin? Ik heb ooit echt de (vind ik, haha) perfecte meringues gemaakt. Zacht en smeuig vanbinnen en knapperig van buiten. Alleen, ik ben vergeten hoe lang en hoe heet ik ze in de oven had. En het lukt me nu niet meer, ben dus benieuwd of jouw recept mijn oplossing is. ;-)

 • Pauline
  10 maart 2014 om 14:44

  Jeej leuk, spread the word.

 • Bertie
  10 maart 2014 om 14:37

  Duidelijk.Dank je wel. Ik heb gisteren UPK even bij een vriendin op haar ipad geinstalleerd.
  Met hartelijke groet, Bertie

 • Dita
  9 maart 2014 om 20:25

  lekker!

 • Pauline
  9 maart 2014 om 19:42

  Dat klopt inderdaad, de maïzena zorgt ervoor dat het eiwit stijf blijft en niet gaat lekken. Het zuur zorgt voor het chewy effect van de meringues. In een pavlova voeg ik wel altijd maïzena toe, maar in meringues niet.

  En de oventemperatuur geldt, hoe hoger de temperatuur, hoe korter de baktijd, de bovenkant zal dan bruin kleuren. Het is de bedoeling dat het eiwit droogt en niet bakt.

 • Pauline
  9 maart 2014 om 19:30

  Chocolate is the answer to everything :)

 • Pauline
  9 maart 2014 om 19:30

  Wat leuk om te horen, you make my day.

 • Pauline
  9 maart 2014 om 19:29

  Ze zijn chocolicious!

 • Anniek
  9 maart 2014 om 15:20

  Wauw, de meringues zien er echt héérlijk uit! Ik heb al wel eens eerder normale meringues gemaakt, maar met chocolade lijkt me echt nóg lekkerder, alles met chocolade is goed :)

 • Ellen
  9 maart 2014 om 14:38

  Het is dat kan buiten zit in de zon, maar anders had ik ze direct gemaakt!

 • Cynthia
  9 maart 2014 om 13:38

  Krijg gelijk zin om ze te maken!!

 • B.
  9 maart 2014 om 13:27

  Cholocade is echt een geweldig geneesmiddel voor alles! Dit ziet er zo lekker uit.

 • Annebelle
  9 maart 2014 om 12:44

  Ik wil even zeggen dat ik echt heerlijke recepten op deze blog vind, krijg zin om te bakken :)

 • MySimplySpecial
  9 maart 2014 om 10:48

  Oh wat een baalweek inderdaad! Die merengues zien er in elk geval heerlijk uit!

 • Bertie
  9 maart 2014 om 10:01

  Dag Pauline,

  In veel recepten merenque/pavlova moet je azijn en maizena toevoegen. Jij gebruikt nu citroen, lijkt me prima vervanger voor azijn, maar hoe zit het dan met die maizena? Ook oventemperatuur verschilt vaak zo veel, wat is nu de beste temperatuur om te bakken.
  Ik hoop dat je uitkomst biedt.
  Hartelijke groet, Bertie

 • Susanne
  9 maart 2014 om 09:01

  Oehh deze zien er echt super lekker uit! Ik heb eigenlijk pas één keer meringues gemaakt, veel te weinig! Moet ik dus maar snel weer eens doen :)

 • Manon
  9 maart 2014 om 08:53

  Mmm lekker. Ik ben echt verzot op merengues. Met chocola al helemaal haha.

 • Nicole
  9 maart 2014 om 08:23

  Ooh wat heerlijk op de zondagmorgen!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.