Focaccia + tips voor toppings
Het leuke van zelf focaccia maken is dat je lekker los kan gaan met beleggen. Dit Italiaanse focaccia recept is van zichzelf al heerlijk, maar de toppings maken het af. Beleg hem met verse kruiden, met tomaat, met kaas, met vijgen of met pesto. En als je niet kan kiezen doe je gewoon alles tegelijk. Lekker met een kom soep erbij en je hebt een heerlijk maaltijd.
Hoe wordt focaccia gegeten?
Je kan focaccia net zo eten als dat je stokbrood eten. Dus bij een kom soep, als onderdeel van een Italiaanse borrelplank of als bijgerecht bij een salade of stoofvlees. Maar het is ook lekker om voor de lunch focaccia te belegen met prosciutto en burrata of met tonijnsalade.
Zelf focaccia maken is zo leuk om te doen. En je kan lekker variëren met toppings.
Ingrediënten voor 1 brood
- 300 gr bloem
- 180 gr lauwwarm water
- 7 gr gedroogde gist
- 3 gr zout
- 2 el olie
Toppings voorbeelden
- 50 gr zongedroogde tomaatjes
- 1 rode ui (in plakjes)
- 50 gr olijven (gehalveerd)
- 30 gr Parmezaan
- 3 el verse pesto
- Takjes verse rozemarijn en tijm (grof gehakt)
- Grof zeezout
- Olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Doe de bloem in de kom van je mixer en voeg het zout en het gist los van elkaar toe. Het mag elkaar niet raken want door het zout neemt de werking van de gist af. Voeg het water toe en 2 el olijfolie en kneed er een soepel deeg van. Je moet het deeg ongeveer 10 minuten kneden. Je zult merken dat de structuur soepeler wordt. Als je het deeg uit elkaar trekt, moet er een soort van vliesje, net als een kauwgombal, ontstaan.
Leg het deeg in een ingevette kom en draai het even rond zodat alle zijdes met olie bedekt zijn. Dek de kom af met wat huishoudfolie of een natte theedoek en laat het deeg een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.
Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Druk het deeg uit over de bakplaat totdat er een rechthoekige lap ontstaat van ongeveer 2 cm dik ontstaat. Strooi wat zeezout over het brood. Er zit niet veel zout in het deeg zelf omdat je er nadien nog extra zout over strooit.
Verdeel de gewenste toppings over de focaccia. Je kunt ook voor één topping kiezen. Besprenkel het met een beetje olijfolie. Laat het foccacia brood nog eens 20 minuten rijzen onder een natte theedoek.
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Bak de focaccia in ongeveer 20 minuten af in de voorverwarmde oven.
Vers gebakken is hij het lekkerste. Je kunt hem eventueel 3 dagen bewaren, maar piep hem dan nog even op in een voorverwarmde oven.
Wat doe je op focaccia?
Mijn favoriete toppings zijn rozemarijn, zeezout, tomaat, (rode) ui en kaas. Maar je kan lekker variëren met alles wat je lekker vindt.
Is focaccia gezond?
Foccacia is een rijk brood gemaakt van tarwebloem en olijfolie. Het is dus niet per se gezond. Maar het past prima in een gebalanceerd dieet.
Wat is het verschil tussen pizza en focaccia?
De basis ingrediënten zijn vergelijkbaar, maar de gerechten zijn toch verschillend. Focaccia is dik en luchtig, terwijl een pizza het liefst dun afgebakken wordt. Qua toppings zit het verschil vooral in de hoeveelheid. Een pizza wordt rijkelijker belegd dan een foccaciabrood. Pizza eet je dan ook als hoofdgerecht en focaccia meer als bijgerecht.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
