
Focaccia maken + tips voor toppings
Het leuke van zelf focaccia maken is dat je lekker los kan gaan met beleggen. Dit Italiaanse brood recept is van zichzelf al heerlijk, maar de toppings maken het af. Beleg hem met verse kruiden, met tomaat, met kaas, met vijgen of met pesto. En als je niet kan kiezen doe je gewoon alles tegelijk. Lekker met een kom soep erbij en je hebt een heerlijk maaltijd. Kijk hier voor nog meer lekkere brood recepten.


De lekkerste gourmet recepten
Schrijf je in voor onze (ontzettend leuke) nieuwsbrief en ontvang ons (gratis!) e-book met de lekkerste gourmet-recepten + handige tips en tricks, sausjes & toetjes. Alles voor een onvergetelijke gourmet-avond.
We hebben de recepten en tips voor je op een rijtje gezet in een e-book. Perfect voor de feestdagen of andere gezellige avondjes met vrienden of familie.
ik wil het gratis e-bookIngrediënten voor 1 brood
- 300 gr bloem
- 175 ml lauwwarm water
- 7 gr gedroogde gist
- 3 gr zout
- 2 el olie
Toppings voorbeelden
- 50 gr zongedroogde tomaatjes
- 1 rode ui (in plakjes)
- 50 gr olijven (gehalveerd)
- 30 gr Parmezaan
- 3 el verse pesto
- Takjes verse rozemarijn en tijm (grof gehakt)
- Grof zeezout
- Olijfolie
Zo maak je het
Doe de bloem in de kom van je mixer en voeg het zout en het gist los van elkaar toe. Het mag elkaar niet raken want door het zout neemt de werking van de gist af. Voeg het water toe en 2 el olijfolie en kneed er een soepel deeg van. Je moet het deeg ongeveer 10 minuten kneden. Je zult merken dat de structuur soepeler wordt. Als je het deeg uit elkaar trekt, moet er een soort van vliesje, net als een kauwgombal, ontstaan.
Leg het deeg in een ingevette kom en draai het even rond zodat alle zijdes met olie bedekt zijn. Dek de kom af met wat huishoudfolie of een natte theedoek en laat het deeg een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.
Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Druk het deeg uit over de bakplaat totdat er een rechthoekige lap ontstaat van ongeveer 2 cm dik ontstaat. Strooi wat zeezout over het brood. Er zit niet veel zout in het deeg zelf omdat je er nadien nog extra zout over strooit.
Verdeel de gewenste toppings over de focaccia. Je kunt ook voor één topping kiezen. Besprenkel het met een beetje olijfolie. Laat het foccacia brood nog eens 20 minuten rijzen onder een natte theedoek.
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Bak de focaccia in ongeveer 20 minuten af in de voorverwarmde oven.
Vers gebakken is hij het lekkerste. Je kunt hem eventueel 3 dagen bewaren, maar piep hem dan nog even op in een voorverwarmde oven.


Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan