Menu
thebasics-710x380.jpg

The Basics #3 Salades en Dressings maken

En vinden jullie het een beetje leuk tot nu toe? Deel 3 van de online kookcursus gaat over salades en dressings. Als je net begint met koken is het handig om hier mee te beginnen. Zo kun je een beetje leren snijden en smaak combinaties ontdekken. Een beginnend kok in een restaurant begint ook vaak aan de “koude kant” zoals ze dat in de professionele keuken noemen.

salades maken

De basis
Je kunt een salade maken van verschillende soorten sla, je kunt er voor kiezen om alleen rucola te gebruiken, maar je kunt het ook mengen met andere soorten sla, zoals eikenblad, krulsla, veldsla, dit noemen we een gemengde salade. Ook kan de basis van je salade uit groente bestaan zoals reepjes wortel, een salade van witte of rode kool of gebruik eens spinazie als basis.

Couscous

Een salade zonder sla
Tegenwoordig zien we veel vaker dat de basis van een salade niet uit sla bestaat maar uit koude pasta, rijst, couscous, bulghur, quinoa, spelt of noedels. Je kookt het ingrediënt zoals op de verpakking vermeld staat en voegt het lauw warm of koud toe aan de salade. Op deze manier vult de salade goed en het is meer een maaltijd salade. Je kunt dit overigens goed combineren met een sla soort of groente naar keuze.

salades maken

Wat stop ik er in?
Eigenlijk alles wat je maar lekker vindt. Je kunt kiezen voor vis (zalm, tonijn, makreel), krab, garnalen, kip, spekjes of een lekkere kaas zoals mozzarella, geitenkaas, feta of Parmezaan. Maak er geen circus van en kies één hoofdingrediënt en bouw daar je salade om heen.

Ik vind het zelf lekker om extra groente in de salade te doen zoals tomaten, paprika, avocado, komkommer, uien of fruit zoals sinaasappel, aardbeien, appel of ananas. Als laatste is iets van een crunch wel lekker zoals noten, zaden of croutons.

spinazie salade

Dressing
Tot slot voeg je de dressing toe. Dit doe je altijd pas op het laatste moment, anders wordt de salade een beetje zompig en ziet het er minder fris uit. Een belangrijk ezelsbruggetje bij het maken van een dressing is 1 deel azijn op 3 delen olie. De azijn is iets zuurs, je hebt azijn in heel veel soorten en smaken, maar je kunt dit ook vervangen voor citroen- of sinaasappelsap. Olie heb je ook in diverse smaken, olijfolie, walnotenolie, sesamolie etc.

De dressing breng je verder op smaak met een uitje, wat chilipeper, gehakte groene kruiden, honing, mosterd.

Daarnaast kun je een dressing vol en romig maken door er een el mayonaise of yoghurt aan toe te voegen, of een halve avocado. Je kunt de dressing een Oosters tintje geven door sojasaus en gember te gebruiken.

Dressing receptjes

Ingedikte balsamicostroop
balsamico stroop
Dit vind ik zelf heel erg lekker en is heel makkelijk om te maken. Je neemt een hoeveelheid (niet te dure) balsamico azijn en giet deze in een pannetje. Voeg een flinke scheut honing of een lepeltje suiker toe. Zet het pannetje op een zacht vuur en laat de azijn gedurende 10 minuten onder af en toe roeren inkoken tot de helft. Wat overblijft is een lekkere dikke balsamico stroop.

Klassieke Franse Dressing
klassieke dressing
Meng 1 el azijn met 3 el olijfolie en breng dit op smaak met wat peper en zout. Hak een klein uitje of een sjalotje fijn en voeg dit bij de dressing. Voeg wat gehakte groene peterselie toe en een paar druppels worchestershiresaus voor de smaak.

Honing Mosterd dressing
Meng 1 el azijn met 3 el olijfolie. Voeg een tl mosterd en een scheutje honing toe en meng het door elkaar. Breng de dressing op smaak met wat peper en zout.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben. Hoe eet jij je salade het liefst?

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan