Koken voor 1 persoon: tips & recepten

Koken voor 1 persoon: tips & recepten

Koken voor 1 persoon kan soms een uitdaging zijn, vooral als je gewend bent of was om voor een grotere groep wat op tafel te toveren. Wij geven je een aantal fijne tips (én recepten!) om het gemakkelijker te maken en te zorgen dat je toch lekker eet. Want weet: in je eentje kokkerellen hoeft absoluut niet vervelend te zijn of eenzaam te voelen. De truc is om een beetje lol te krijgen in het koken voor jezelf en slim om te gaan met wat er in je koelkast en voorraadkast ligt.

Neem een duik in je kastjes

Speur je koelkast, vriezer en voorraadkast van tevoren goed af: wat heb je nog, en wat kun je daarmee maken? Tip: zoek op het ingrediënt dat je nog in huis hebt (bijvoorbeeld kip, garnalen of spinazie) in onze zoekfunctie, en bouw daar je avondeten omheen.

Plan je maaltijden

Ben je een druk baasje? Plan je maaltijden voor de hele week en koop alleen de ingrediënten die je nodig hebt voor die gerechten. Zo voorkom je dat je eindigt met restjes die je moet weggooien. Als je echt hardcore wil gaan, kun je in het weekend mealpreppen voor de hele komende week.

Omrekenen

De meeste recepten, ook op onze website, zijn standaard voor 4 personen. Goed omrekenen is dus aan te raden. Vaak kun je een recept ook halveren, en eet je er meerdere dagen van; of pak je het avondeten van dag 1 als lunch op dag 2. Je vriezer is je vriend: zie onze tips daarvoor hieronder.

Laat je inspireren

Probeer af en toe eens nieuwe recepten uit, juist als je kookt voor 1 persoon. Struin over de markt of banjer door de supermarkt en koop eens iets wat je nog nooit gegeten hebt. Sla recepten van onze website op die je nog eens wilt proberen. Zo kan je genieten van een variatie aan gerechten en voorkom je dat je je gaat vervelen in de keuken.

Tip: als member van Uit Paulines Keuken kun je al je favoriete recepten opslaan op je persoonlijke pagina. Zo maak je heel eenvoudig weekmenu’s voor jezelf!

Experimenteer er op los

Experimenteer met smaken: omdat je voor jezelf kookt, kun je gerust experimenteren met smaken die jij lekker vindt, zonder rekening te houden met andere mensen. Heb je zin in pasta met, we zeggen maar wat, sinaasappelsaus? Lekker doen! Nog nooit vis en papillotte gemaakt? Nu is het moment om te oefenen! Als er iets mislukt, lach erom en probeer het opnieuw – pizza bestellen kan altijd nog.

Maak het leuk!

Zorg voor een fijne sfeer in de keuken. Zet een lekkere playlist aan (deze Spotify-afspeellijst is een aanrader), schenk wat lekkers voor jezelf in, doe een dansje terwijl de oven voorverwarmt. Beloon jezelf als je creatief bezig bent geweest en wees trots op wat je kookt – ook al is het nog niet meteen super-geslaagd. Jij bent lekker bezig, en daar gaat het om!

Een beetje hulp van buitenaf…

Maak het jezelf niet te moeilijk. Ben je al druk genoeg, laat je boodschappen dan thuisbezorgen. Zo heb je altijd een gevulde koelkast, voorraadkast en vriezer – en houd jij meer tijd over voor het kokkerellen. Wist je trouwens dat je met onze shop-knop bij elk recept met één klik alle ingrediënten in je online mandje bij Jumbo en Albert Heijn zet? Enne: met de vega knop wissel je de ingrediënten in één klik om voor vegetarische alternatieven.

De vriezer is je beste vriend

Maak gebruik van de diepvries: als je wat overhoudt, kun je het invriezen voor een later tijdstip. Investeer in fijne voorraadbakjes en markeer wat erin zit (en wanneer je het maakte). Lees ook ons artikel met vriezer tips & tricks om je vriezer optimaal te gebruiken.

Lekkere recepten om te koken voor 1 persoon

Klaar voor een aantal lekkere recepten die ideaal zijn voor in je eentje koken? Scroll dan gauw verder.

1. Gezonde wraps met kruidenyoghurt

Koken voor 1 persoon: tips & recepten

2. Broccoli uit de oven met zalm

Koken voor 1 persoon: tips & recepten

3. Mini pizza’s met chorizo en mozzarella

Koken voor 1 persoon: tips & recepten

4. Groene falafel

Koken voor 1 persoon: tips & recepten

5. Macaronisalade met feta

Koken voor 1 persoon: tips & recepten

6. Fettuccine Alfredo

Koken voor 1 persoon: tips & recepten

7. Pompoen-wortelsoep

Koken voor 1 persoon: tips & recepten

8. Cheeseburger deluxe

Koken voor 1 persoon: tips & recepten

9. Poke bowl met garnalen

Koken voor 1 persoon: tips & recepten

10. Vietnamese sla wraps met biefstuk

Koken voor 1 persoon: tips & recepten

Wat vind jij van dit recept?

4.3 (3 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in