botercreme

Meringue Botercreme

Er wordt mij vaak gevraagd wat voor vulling ik in mijn taarten gebruik. En wat er nu precies op een cupcake zit. Meestal gebruik ik Swiss meringue botercrème. Dit is een mengsel van eiwit, boter en suiker. Ok…, het is niet zo goed voor de lijn maar het is wel een ontzettend lekkere taartvulling. Deze botercrème wordt ook wel de 1-2-3 crème genoemd, dat komt omdat dit de verhoudingen zijn van de ingrediënten. Zelf gebruik ik altijd iets minder suiker, omdat ik het anders te zoet vind. Je ziet ook wel eens recepten voor botercreme die enkel uit boter en suiker bestaan, dat vind ik zelf minder lekker in een taart. Maar dit recept is echt lekker en niet moeilijk om te maken. En heb je wat over? Dan kan je het heel gemakkelijk invriezen.

ingredient boter
botercreme
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 2 lagen vulling 20 cm taart of voor 12 cupcakes

  • 80 gr eiwit (liefst gepasteuriseerd)
  • 130 gr suiker (officieel is het 160 gr)
  • 240 gr roomboter (kamertemperatuur)
  • 1 tl vanille extract

Zo maak je het

  1. Verwarm de suiker en het eiwit au bain marie (dat wil zeggen in een kom die op een pan met kokend water staat). Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Roer het mengsel gedurende 5 minuten totdat de suiker opgelost is, dit kan je voelen door een beetje eiwit tussen je duim en wijsvinger te wrijven, je mag geen korrels meer voelen.

  2. Zodra de suiker opgelost is, mix je dit mengsel voor ongeveer 10 minuten in je keukenmixer. De bedoeling is dat het mengsel hierdoor afkoelt en dat de eiwitten stijf worden. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden.

  3. Vervolgens voeg je klontje voor klontje de boter toe. De boter mag niet te zacht zijn, anders smelt deze, maar moet wel op kamertemperatuur zijn. Voeg het vanille extract toe en mix het mengsel ongeveer 10 minuten. De boter en eiwitten moeten samen een romige massa worden. En klaar is je botercrème.

Eventueel kan je de botercrème nog een smaakje geven. Hier een aantal suggesties:

Chocolade crème
Voeg 50 gram gesmolten en afgekoelde witte of bruine chocolade toe.

Frambozen crème:
Voeg 100 gram gepureerde en gezeefde frambozen toe.

Mokka crème
Voeg een zakje oploskoffie toe, dat je mengt met een el water.

Citroen crème
Voeg een el lemoncurd toe of de rasp van een biologische citroen.

frambozen boterceme
meringue boterrceme

Wat vind jij van dit recept?

3.5 (349 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

Franse recepten Saus, dressing, dips

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in