Viennetta

Kerstdessert: Zelfgemaakte Viennetta

Viennetta, wie kent het niet? Jaren 80/90 kids zeker weten! Viennetta stond steevast op tafel als afsluiter van het kerstdiner. En oh, wat vonden we dat toen een luxe, zo’n ijstaart. De Viennetta werd kant-en-klaar gekocht en zo op tafel gezet. En dan mocht iedereen een plakje er van af snijden. Ja, ik heb er goede herinneringen aan. Maar als ik nu de kant-en-klare Viennetta uit een pakje proef, word ik toch minder blij. Daarom besloten Pauline en ik om een zelfgemaakte Viennetta te maken. En ik kan je alvast verklappen dat, dat veel lekkerder is dan de versie uit het vriesvak. En zo ga je toch een beetje terug de tijd in, lekker old school! Leuk om te zien hoe smaken en trends veranderen in de loop der jaren. Maar wij laten we de 90’s weer een beetje terugkomen deze kerst. Maar wel op een nieuwe, verbeterde manier!

Voor deze homemade Viennetta heb je geen ijsmachine nodig, alleen een portie geduld. Je kan dit gerust al een paar dagen van tevoren klaarmaken. Dan hoef je het tijdens de kerst alleen nog maar op te dienen en eventueel te decoreren met wat gesmolten chocola. Typerend aan Viennetta zijn de dunne laagjes chocola tussen het ijs. Zo lekker! Ik ben benieuwd wie er nog meer zulke goede herinneringen heeft aan de Viennetta. Laat het vooral weten in de comments, dat vind ik leuk. En ik kan je zeker aanraden om het zelf te gaan maken. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Misschien een idee om het hele kerstdiner in jaren 90 stijl te doen? Ik denk dan aan gourmetten of fonduen, een hele rollade, garnalencocktails, vruchtenbowl, huzarensalade en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben benieuwd wat jullie dit jaar op tafel gaan zetten!

Viennetta

Ingrediënten
200 gr pure chocolade + 25 gr voor de garnering
1 blikje gecondenseerde melk
500 ml slagroom
Cacao

Materialen
Cakeblik
Spuitzak

Zo maak je het
Begin met het maken van de chocolade lagen.

Smelt 120 gram chocolade au bain marie. Dit doe je door een pannetje met water op het vuur te zetten. Zet een kommetje op de pan en smelt hierin de chocolade. Zorg ervoor dat het kommetje het water niet raakt.

Haal vervolgens de pan van het vuur en voeg de resterende 80 gram chocolade toe. Hierdoor koelt de chocolade sneller af en wordt hij mooi hard.

Maak met een spatel of mes lange dunne banen (ongeveer 7)  van de chocola op een vel bakpapier. Laat dit uitharden, bij voorkeur aan de lucht, maar het kan eventueel in de koelkast.

Viennetta

Klop de gecondenseerde melk en de slagroom op in de kom van je keukenmachine. Met de hand kan natuurlijk ook. Doe de room in een spuitzak.

Bekleed het cakeblik met plastic folie. Spuit een laagje room op de bodem en leg de chocoladeplak erop. Herhaal dit totdat alle room op is. Sluit af met een laagje room.

Viennetta

Zet de Viennetta minimaal 4 uur in de vriezer en laat het ijs hard worden.

Smelt de overige chocolade au bain marie. Serveer de Viennetta met de cacao en drizzle de gesmolten chocola eroverheen.

Officieel maak je een semifreddo met rauwe eieren en room. Deze methode is niet alleen veel makkelijker, maar ook geschikt voor zwangere vrouwen en ouderen omdat er geen rauwe eieren in zit. Family proof dus.

ViennettaViennettaViennetta

be merry

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Big Christmas Giveaway dag 8 Foodelicous pakket
Big Christmas Giveaway dag 7 Giftcard van ZTRDG
Bewaar
35 Comments
  • Wimke

    16 maart 2017 at 21:45 Beantwoorden

    Kan dit ook met klop klop?

    • Pauline

      18 maart 2017 at 18:55 Beantwoorden

      Dat weet ik eerlijk gezegd niet, ik heb dat nog nooit gebruikt.

  • Lisa

    25 december 2016 at 23:22 Beantwoorden

    Ik heb hem tijdens kerstavond bereid en vandaag tijdens eerste kerstdag opgediend! Hij waas erg lekker en iedereen was er weg van. Zoet en romig en de lekkere stukjes chocolade breken het geheel. Ik vond het wel een lastig recept. De chocolade smolt nadat de 80 gram extra eraan werd toegevoegd niet in een gelijke massa en tijdens het uitsmeren stolde het al erg snel. Hierdoor kreeg ik helaas dikke en ongelijke chocolade ‘stroken’. Ook het opvullen van de cakevorm was een kunst. Al met al geen mooie, maar wel een hele lekkere vinanetta geworden. En.. Oefening baart kunst 😉 reden om hem binnenkort nogmaals te maken.

    • Pauline

      27 december 2016 at 23:33 Beantwoorden

      Gelukkig was hij wel lekker, dat is het belangrijkste.

  • Agnes

    24 december 2016 at 18:29 Beantwoorden

    Leuk voor het toetjesbuffet 2e kerstdag!! Moet de gecondenseerde melk met slagroom ook echt stijf worden?

    • Claudia

      25 december 2016 at 22:39 Beantwoorden

      ik heb hem wel stijf geklopt en we vonden het heerlijk.

  • Danielle

    24 december 2016 at 18:09 Beantwoorden

    Bedankt voor dit fijne recept! Ik ben hem nu aan het maken voor eerste kerstdag. Ben nu al benieuwd hoe hij zal smaken. Even een vraagje: voeg je de slagroom en gecondenseerde melk bij elkaar in de kom en klop je het tegelijkertijd, of klop je eerst de slagroom en voeg je daarna de gecondenseerde melk toe?

  • Juudith

    24 december 2016 at 14:53 Beantwoorden

    OOOOOH Dit had ik eerder moeten zien haha! Dan had ik dit als toetje voor 1e kerstdag gemaakt.
    Ga het zeker eens proberen te maken!

  • Elize | eatcooklove

    24 december 2016 at 08:41 Beantwoorden

    Het kwam vroeger altijd bij mijn oma op tafel, niet persé met Kerst volgens mij, maar wel na de jaarlijkse Chinees maaltijd op haar verjaardag 🙂 Grappig, net als die advocaat-taart van recent echt een memorie uit die tijd inderdaad..

    • Pauline

      24 december 2016 at 12:19 Beantwoorden

      Haha ja wij gingen even terug in de tijd dit jaar.

  • T Visser

    23 december 2016 at 20:46 Beantwoorden

    Wat ziet dit er professioneel uit! En makkelijk recept! Ga ik zeker proberen!

  • Jeanine

    23 december 2016 at 16:40 Beantwoorden

    Ik heb de ingrediënten in huis gehaald en ga hem morgen maken. We eten hem overmorgen. Ik heb 80% chocolade gehaald. Ik ben erg benieuwd. Ik hoop dat ik uit kom met de laagjes. Zul je zien dat ik room te weinig heb.

  • Marjolijn

    23 december 2016 at 11:06 Beantwoorden

    Ik word nog steeds blij als er een (kant-en-klare) Viennetta op tafel komt!
    Wat ontzettend tof dat jullie nu een recept hebben waarmee je deze ijstaart zelf kunt maken ^^

  • L.S.

    23 december 2016 at 08:09 Beantwoorden

    Ik ben van plan dit recept morgen te maken voor eerste kerstdag, maar vroeg mij alleen af wat de inhoud is van een blik gecondenseerde melk? Ik hoor het graag!

  • Nicol

    22 december 2016 at 21:50 Beantwoorden

    Wat voor chocola heb je in bovenstaand recept gebruikt? Melk of puur?

    • Pauline

      24 december 2016 at 12:26 Beantwoorden

      Wij hebben puur gebruikt.

      • Nicol

        30 december 2016 at 11:42 Beantwoorden

        Bedankt! Ik heb het afgelopen weekend gemaakt voor 2e kerstdag en het was super lekker!! Iedereen vond het lekkerder dan de echte viennetta uit de winkel!

  • Diana

    22 december 2016 at 21:48 Beantwoorden

    Oh heerlijk, ga morgen al beginnen. Altijd alleen met kerst vroeger thuis idd. Niet veel geld te besteden, maar met kerst mocht extra. Toch vele jaren gourmet gedaan, maar dit jaar gaan wij voor de stamppotten. De kinderen van mij maken ze, en mijn schoonmoeder maakt de hemelse modder en de stoofpeertjes, heerlijk!

  • Roos

    22 december 2016 at 20:21 Beantwoorden

    Ik mis de vanille of zit dat in de gecondenseerde melk? Mijn vriend is gek op vienetta dus gaat m maken voor komende tweede kerstdag. Thanks voor het recept!

  • JannyV

    22 december 2016 at 17:31 Beantwoorden

    Ja,wij aten het vroeger ook altijd als toetje met Kerst, nu is het al jaren geleden, ik denk ook niet dat ik het nu nog lekker vind, maar jullie versie ga ik zeker een keer proberen!

  • Daniëlle

    22 december 2016 at 16:01 Beantwoorden

    Wat een goed idee en wat ziet het er lekker uit!

  • Demi | StudioKOOK

    22 december 2016 at 14:46 Beantwoorden

    Super leuk idee! Volgens mij houd bijna iedereen wel van Viennetta.

  • internetty

    22 december 2016 at 13:52 Beantwoorden

    O guts, ja good old memories, maar ook jaren niet gegeten, omdat ik ooit zon ding helemaal in mijn uppie heb opgegeten en toen zoo ontzettend misselijk was, daarna nooit meer gekocht. Deze versie leuke nieuwe uitdaging, want het was altijd wel heel erg lekker!

  • Carla Kouwenhoven

    22 december 2016 at 13:00 Beantwoorden

    Geeft het blikje gecondenseerde melk alleen de zoete smaak of ook een beetje de karamelsmaak?

  • Laura

    22 december 2016 at 12:55 Beantwoorden

    Ziet er goed uit! Zeker iets voor volgend jaar of andere gelegenheid. Ga nu niet meer naar de winkel!

  • Nicole

    22 december 2016 at 10:23 Beantwoorden

    Ja!! Brings back memories! Lekker hoor 🙂

  • Margot

    22 december 2016 at 10:03 Beantwoorden

    Dit at ik altijd bij mijn oma! Leuk om het een keer zelf te maken.

  • FannyvanderGiessen

    22 december 2016 at 09:26 Beantwoorden

    Ziet er erg lekker uit en ik wil het zeker een keer gaan maken.\r\n Zou je de chocolade eventueel ook als laagje ertussen kunnen doen ipv plakken alvast maken?

  • Cornelieke

    22 december 2016 at 09:21 Beantwoorden

    Wij aten vroeger met de hele familie met kerst bij mijn schoonouders. Twee soorten soep, een grote huzarensalade en een vissaladr. Toetje was altijd Vienetta! Dit recept lijkt me heerlijk. Ga het zeker eens proberen!

  • Marijke

    22 december 2016 at 07:58 Beantwoorden

    Wat een fantastisch recept. Dit ga ik zeker een keer namaken. Wat ontzettend leuk zeg, zelf gemaakte viennetta!

  • Anouk

    22 december 2016 at 07:41 Beantwoorden

    Wat een leuk recept! Wij aten (en eten) bij oma nog steeds altijd Vienetta maar het kwam me als kind al de neus uit. En oma vind het natuurlijk fijn als al haar kleinkinderen goed eten en als al het eten opgaat, dus zitten we ons altijd vol te proppen met vienneta.. ik weet niet of ik dit ooit zelf ga maken haha

  • CharlotteLutterman

    22 december 2016 at 07:30 Beantwoorden

    Ziet er lekker uit!!!

Plaats een reactie