mascarponetaart

Aardbeien-Mascarponetaart

Eigenlijk was het de bedoeling om een no bake strawberry cheesecake te maken. En het leek mij een goed idee om Mascarpone in combinatie met Griekse yoghurt te gebruiken. De taart was goed gelukt en super lekker, alleen vond ik de naam cheesecake niet op zijn plaats en daarom noem ik dit een aardbeien-mascarponetaart.

Ik heb voor Griekse yoghurt gekozen omdat ik de taart wat minder zwaar maken. Mascarpone is een vrij vette kaas en dat is lekker in combinatie met de frisse yoghurt. Je zou ook kwark kunnen gebruiken, dan krijg je een old school kwarktaart. Zelf gebruikte ik 50 gr suiker omdat ik niet zo’n enorme zoetekauw ben, maar de rest van mijn gasten vond hem niet zoet genoeg. Gebruik de suiker dus naar wens. Ik heb de aardbeitjes over de bodem verdeeld, omdat dit er zo leuk uit ziet. Vind je ook niet?

aardbeien-mascarponetaart

Ingrediënten voor 10 – 12 personen
200 gr koekjes (ik nam koffiekoekjes)
100 gr boter
500 gr aardbeien
500 gr Mascarpone
500 gr Griekse yoghurt
100 gr suiker
1 vanille peul
7 blaadjes gelatine

Materialen
Springvorm van 23 cm

Zo maak je het
Verkruimel de koekjes in een keukenmachine. Je kunt ze ook fijn stampen met een vijzel als je geen keukenmachine hebt.

Laat de boter smelten in een pannetje.

Bekleed de springvorm met een vel bakpapier en vet de randen in met wat boter of een bakspray.

Verdeel de koekjes over de bodem en giet de gesmolten boter erbij.

Meng het door elkaar met een lepel, totdat iedere kruimel nat geworden is van de boter.

Druk de koekkruimels aan met de bolle kant van je lepel, totdat je een gelijkmatige bodem hebt. Zet de vom in de koelkast.

aardbeien-mascarponetaart

Was de aardbeitje en snij het topje er af. Leg de aardbeien met de snijkant naar beneden in de vorm. Zorg dat de hele bodem bedekt is.

Laat de gelatine weken in koud water. Verhit een pannetje met 2 el water op een laag vuur en laat de geweekte gelatine hier in oplossen. Laat de gelatine vervolgens iets afkoelen.

Klop de Mascarpone en de suiker luchtig met een pollepel.

Voeg de Griekse yoghurt toe en meng het tot een egaal mengsel.

Snij de vanillepeul doormidden en schraap het merg er uit. Voeg het vanillemerg bij de massa.

Eerst ga je familie maken door een lepel yoghurt met de gelatine te mengsen. Spatel vervolgens de afgekoelde gelatine door de mascarpone.

aardbeien-mascarponetaart

Giet het mascarpone mengsel voorzichtig over de aardbeien.

Laat de aardbeien-mascarponetaart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Garneer de mascarponetaart met aardbeien en eventueel een dot slagroom.

mascarponetaart

Paulines culi nieuws #12
My life in pictures Mei
Bewaar
70 Comments
  • sophieke stek

    18 februari 2017 at 21:04 Beantwoorden

    Heb in plaats van Griekse yoghurt magere kwark gebruikt en in plaats van aardbeien (niet zo lekker nu en wel duur ) mooie stukjes perzik uit blik. Bovenop de taart een laagje sinaasappelgelei…..echt een heel goed recept !

  • Marian

    2 januari 2017 at 00:44 Beantwoorden

    Hallo
    Ik zit al te watertanden .
    Maar ik vroeg me af of ik ook een zakje klop klop ipv het suiker en de gelatine kan doen ?
    Of raad je het af ?
    groetjes Marian

  • Vanessa

    31 december 2016 at 11:33 Beantwoorden

    Hi Pauline, de taart is heerlijk en goed gelukt! Heb je toevallig overzicht van calorieën ? dan kan ik dat meenemen vandaag ? alvast bedankt en fijne jaarwisseling groetjes Vanessa

  • Wilma

    17 augustus 2016 at 13:04 Beantwoorden

    Zoals gebruikelijk had ik niet alles in huis en las ik niet goed… maar met 250 gr mascarpone en net geen 500 gr volle kwark (die hele vette, van de zuivelboerderij) en kersen ipv aardbeiden werd het een meer dan prima taart!!!

  • Leo

    15 juni 2016 at 21:09 Beantwoorden

    Erg lekker, maal veel calorietjes. Een klein stukje is dan ook meer dan genoeg voor mijn broekriem. Ik had de bodem met bastognekoeken gemaakt, en dat is echt heerlijk. Bedankt voor dit lekkere recept.

  • Desiree

    10 juni 2016 at 12:25 Beantwoorden

    Deze taart staat nu in de koelkast. Ik heb er 500 gram gewelde kokos aan toegevoegd. Ik ga je straks zeggen of dat een goed idee was. Ik denk van wel…

  • Patries

    16 mei 2016 at 18:03 Beantwoorden

    Hallo Pauline,\r\nMisschien een rare vraag maar kan ik de taart ook invriezen. Ik heb helaas vlak voor mijn verjaardag geen tijd on hem te maken?

  • Laura

    30 april 2016 at 08:38 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\nDe taart ziet er mooi uit, maar jeetje wat een stevige taart.\r\nHeb al een deel van de Griekse yoghurt vervangen door gewone magere yoghurt maar ik vond de vulling echt te romig en te zwaar.. Toch bedankt!\r\nGroetjes Laura

  • René

    12 maart 2016 at 07:53 Beantwoorden

    Dat familie maken met de gelatine doe je dat alleen met Griekse yoghurt of met het mengsel van mascarpone en Griekse yoghurt?

  • Margreet

    10 december 2015 at 21:44 Beantwoorden

    Hoi Pauline!\r\n\r\nDe lemoncurd cheesecake valt hier goed in de smaak.. Maar nu wil zoonlief graag een frambozenversie. Nu bedacht ik dat ik bovenstaande recept als basis zou kunnen gebruiken en dan ipv aardbeien dus frambozen. Logisch. Maar zou ik ook de gelatine op kunnen lossen in wat frambozensap of gepureerd rood fruit om zo de taart een roze touch te geven en ook wat meer smaak? Twee eetlepels water en dan 7 blaadjes gelatine, dat klinkt als weinig vocht.. Maar klopt wel? Dan zouden het maar twee lepels sap zijn.. Ik heb gewoon die dr oetker blaadjes nog liggen trouwens.. \r\nGoed, morgen aan de slag! Mocht je nog tips hebben voor een roze frambozenversie dan hoor ik het graag!

  • Marloes

    25 augustus 2015 at 22:15 Beantwoorden

    Hij was echt heerlijk! Zo lekker dat ik je recept op mijn eigen site heb geplaatst (uiteraard met credits). Echt een succesnummer.

  • Judith

    1 april 2015 at 09:57 Beantwoorden

    Oh manlief is eerste paasdag jarig en ik ga deze taart maken voor op de brunchtafel! Ziet er fantastisch uit!!!

  • Shehnaaz

    2 maart 2015 at 18:20 Beantwoorden

    Wat kan ik ipv gelatine gebruiken voor deze taart?

    • M. Kandemir

      12 maart 2015 at 21:17 Beantwoorden

      Agar agar ipv gelatine

  • senorita

    1 januari 2015 at 03:37 Beantwoorden

    Hallo pauline…. k heb n soortgelijke taart gmaakt…alleen ipv yoghurt had k slagroom gbruikt en opgeklopt zonder gelatine… en had k meerdere 1persoonstaartjes gmaakt ipv 1 grote…\r\n\r\nik wil nu mijn recept gbruiken voor n grote taart van 9/12 personen….\r\nIk ben dan band dat t inzakt…dus dagt k dat k miss ook gelatine blaadjes kon gbruiken…. dus dat k jouw recept gbruik maar ipv yoghurt slagroom erin doe… denk j dat t gaat lukken?? Zo ja, hoe kan k hem t beste maken?\r\n\r\nAlvast heel erg bdankt voor j moeite 😉

  • Pien

    5 december 2014 at 14:14 Beantwoorden

    Beste Pauline,\r\n\r\nIk heb deze taart al twee keer eerder gemaakt en toen was hij prima gelukt, maar de laatste keer dat ik hem maakte ging mijn mengsel klonteren op het moment dat ik de gelatine erbij deed, hoe kan dat?\r\n\r\nDe smaak was wel erg goed trouwens, had de bodem gemaakt van kruidnoten en gedecoreerd met mandarijnen.

    • Pauline

      6 december 2014 at 17:59 Beantwoorden

      Dan was je gelatine te warm of je mascarpone te koud. Even zeven kan wel helpen.

  • Linda

    16 november 2014 at 12:01 Beantwoorden

    Gisteren de taart gemaakt en alleen maar complimenten voor gekregen! Een vriendin heeft hem al besteld voor als zij jarig is…\r\nEen fantastisch lekkere taart!

  • Dide

    18 augustus 2014 at 20:41 Beantwoorden

    Hoe groot is de springvorm die je gebruikt hebt?

    • Dide

      18 augustus 2014 at 20:43 Beantwoorden

      Laat maar, heb er totaal overheen gelezen!

  • SasKookt

    16 augustus 2014 at 13:47 Beantwoorden

    Hey Pauline, dit ziet er een heerlijke taart uit! Ik wil hem graag maken voor een feestje, maar ik heb nog een paar vraagjes. Kan je deze taart een dag op voorhand maken? En welk gewicht hebben jouw gelatineblaadjes of van welk merk zijn ze? En kan je deze taart makkelijk suikervrij maken? Kan je de suiker dan gewoon door zoetstof vervangen? Alvast bedankt voor de tips!

    • Pauline

      17 augustus 2014 at 11:42 Beantwoorden

      Een dag vantevoren kan prima. Ik heb kleine blaadjes van Dr. Oetker gebruikt. En zoetstof kan ook al is dat wel minder lekker 😉

Plaats een reactie