A giant cookie

Ik wilde altijd al eens a giant cookie maken. Een reuzenkoek, nog groter dan mijn eigen hoofd. Ik zal eerlijk bekennen dat dit mijn 2e poging was, het 1e recept was mislukt. Ik had teveel boter in verhouding tot de bloem gebruikt waardoor de koek heel bros was en ietwat vet. Toch ging hij wel helemaal op, toch nog even een stukje proeven of hij echt nog niet goed was. Totdat de hele koek op was en toen moest ik wel een nieuwe maken, anders had ik geen foto.

Ik heb witte chocolade chips toegevoegd, die zijn bakvast en smelten niet in de oven. Maar je kunt natuurlijk ook bruine chocolate chips gebruiken. De koek was uiteindelijk zo groot dat hij niet eens in de trommel paste, ik moest hem dus wel in stukken breken en als hij dan toch gebroken is, gelijk maar even proeven. Maurits was er in ieder geval ook blij mee. Oh en nou niet gaan vragen of dit gezond kan, sommige dingen moet je gewoon ongezond laten, je eet er tenslotte maar één.

a giant cookie

Ingrediënten voor 1 giant cookie
100 gr koude roomboter
175 gr bloem
50 gr lichtbruine basterdsuiker
50 gr witte chocolate chips
0,5 tl baking soda
1 tl vanille extract
3 el water
Snuf zout

Zo maak je het
Doe de bloem met het zout in een kom.

Snij de koude boter in blokjes en voeg dit samen met de basterdsuiker, het vanille extract, de baking soda en de chocolate chips bij de bloem.

Kneed er met je handen, of in de keukenmachine een soepel deeg van.

Als het deeg nog te droog is, voeg je 3 el ijskoud water toe.

Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven alvast voor op 170 graden (hetelucht).

Bekleed een bakplaat met bakpapier en stort het koekjesdeeg op de plaat.

a giant cookie

Spreid het deeg met je vingers uit tot een grote ronde koek van ongeveer 23 cm breed en maximaal 0,8 cm dik.

Bak de giant cookie in ongeveer 25 minuten af.

Laat de reuzenkoek afkoelen op een rooster.

a giant cookie

a giant cookie

Wat koop je bij de biowinkel?
Pauline's culi nieuws #10 De culi perslunch editie
Bewaar
40 Comments
  • Ilse

    7 augustus 2015 at 20:15 Beantwoorden

    Ik heb nu al 2 keer dit grote koekje gemaakt en beide keren met succes! Wat een heerlijke koek! Natuurlijk heb ik wel gedeeld met mijn dankbare vriendin 😉

  • Marit

    9 juli 2015 at 10:18 Beantwoorden

    Omnomnomn wat een heerlijkheid! Ik mag al blij zijn als mijn koekje de oven haalt ?

  • Sigrid

    17 juni 2015 at 12:21 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\nIk heb nog veel witte en donkerbruine basterdsuiker, kunnen die ook? Of mengen misschien? 😉

  • Sandra Takes

    3 april 2015 at 11:20 Beantwoorden

    Hoi Pauline, ik heb een vraagje, kun je deze koek bewaren? Zal 3 dagen lukken? Waarschijnlijk ijdele hoop en heb ik hem voor die tijd al lang soldaat gemaakt, maar voor het idee 😉

    • Pauline

      4 april 2015 at 15:21 Beantwoorden

      Haha dat kan wel als het je lukt. Op dezelfde manier als je koekjes bewaard, dus in een koektrommel.

  • Sylvia

    11 maart 2015 at 05:03 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nIs er iets waarmee ik de witte chocolade chips kan vervangen? En dan het liefst met iets wat in de supermarkt te verkrijgen is

    • Pauline

      11 maart 2015 at 12:33 Beantwoorden

      Je kunt ook een reep in stukjes hakken, dan heb je hetzelfde effect 😉

  • Sylvia

    11 maart 2015 at 05:01 Beantwoorden

    Hoi Pauline, \r\n\r\nIs er iets waarmee ik de witte chocolade chips mee kan vervangen? En dan het liefst iets wat in de supermarkt te krijgen is

  • Esther Romeijn

    3 november 2014 at 10:43 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk, ga ik zeker maken! Maar kan ik i.p.v. baking soda ook bakpoeder gebruiken?

  • Jeanne

    25 juni 2014 at 15:52 Beantwoorden

    Hahah ik moest erg lachen om je stukje tekst met de opmerking “je eet er tenslotte maar 1 van”. \r\nHoeveel standaard maat cookies zouden er in 1 zo’n reuzencookie gaan hihihi

  • Dineke

    12 april 2014 at 09:20 Beantwoorden

    Ik heb de ‘giant cookie’ gisteren gemaakt en hij is erg lekker! Bedankt voor het delen van dit lekkere recept!

  • Con leche

    9 april 2014 at 15:59 Beantwoorden

    Haha die laatste foto is geweldig, laat goed zien hoe groot dat koekje (KOEK!) eigenlijk is!

  • Pauline

    8 april 2014 at 11:20 Beantwoorden

    Ja of in het smoelenboek van de bank 🙂

  • Eva

    7 april 2014 at 11:09 Beantwoorden

    Ziet er echt te leuk en lekker uit!

  • Salma

    6 april 2014 at 23:17 Beantwoorden

    Oooh wat lekker! Ga het zeker weten maken dit weekend. Vraagje: is het een chewy of krokant koekje ?

    • Pauline

      7 april 2014 at 10:52 Beantwoorden

      Chewy van binnen, krokant van buiten. The best of both worlds 🙂

  • Dita

    6 april 2014 at 19:08 Beantwoorden

    Wat een fijne reuze koek, klinkt heerlijk! Mooie foto’s ook

  • MySimplySpecial

    6 april 2014 at 15:30 Beantwoorden

    Leuk idee wat een geweldige laatste foto!

  • Ellen

    6 april 2014 at 13:33 Beantwoorden

    Super zo lust je wel een koekje van eigen deeg! Wat een blij ei! Leuk hoor.

  • Els

    6 april 2014 at 13:32 Beantwoorden

    Haha, wat leuk!! Dit wil ik ook altijd nog een keer maken, net als zo’n cookie in een pan! en dan in de oven, met zo’n bol ijs..

  • Jaimy en Laura

    6 april 2014 at 13:24 Beantwoorden

    SUper leuk!! Dit ga ik ook doen!! Bedankt voor de tip!

  • Laura

    6 april 2014 at 11:26 Beantwoorden

    Haha, helemaal mee eens: sommige dingen moeten gewoon ongezond blijven! Deze koek is inderdaad echt HUGE! :’) haha! Nog wat macadamia nootjes erbij en dan is het mijn favo cookie.

  • Food Love and Happiness

    6 april 2014 at 10:43 Beantwoorden

    haha leuk, alleen al leuk om gewoon eens te maken en dan met vriendinnen van zo’n giant cookie te eten toch. Ik weet niet of je ook een sex and the city fan bent, maar ik moet door deze post gelijk denken aan de giant cookie taferelen van Miranda;)

  • Brenda

    6 april 2014 at 10:10 Beantwoorden

    Ik heb tot nu toe geen goede ervaring met een giant cookie. Op het vliegveld in New York kocht ik er een die ik bewaarde voor in het vliegtuig. Ik had er super veel z in in, maar hij was niet te eten! Echt een domper! \r\n\r\nMaar die van jou ziet er heerlijk uit, én je hebt gelijk: sommige dingen moet je gewoon lekker ongezond laten!

    • Pauline

      6 april 2014 at 10:56 Beantwoorden

      Oh wat een teleurstelling kan dat zijn he, food must be good.

  • Bertie

    6 april 2014 at 10:09 Beantwoorden

    Paulien,\r\n\r\n\r\nKun je mij eens uitleggen wat baking soda is, ik heb dat nog nooit gebruikt omdat ik de naam so wie so al onprettig vind. Ik hoor graag even als je er tijd voor hebt. \r\nHartelijke groet, Bertie

    • Elza

      6 april 2014 at 20:53 Beantwoorden

      Hoi Bertie,\r\nBaking soda is natriumbicarbonaat. Het wordt vooral in Amerikaanse recepten gebruikt, bijv. in cookies zoals deze en in recepten met cacaopoeder, als rijsmiddel.\r\nHet is te koop bij de toko. Je kunt het ook vinden in taartdecoratiewinkels en de Jamin, maar daar is het wel duurder.

      • Bertie

        6 april 2014 at 21:33 Beantwoorden

        Dank je wel voor je reactie. Ik heb het wel in huis maar nog nooit (durven) gebruiken. Het woord soda weerhoudt mij daarvan. Nogmaals dank.

        • Esther

          21 november 2014 at 14:44 Beantwoorden

          Hoi Bertie,\r\n\r\nAls je via Google zoekt op “baking soda” zul je versteld staan van de hoeveelheid mogelijkheden waarvoor je het kunt gebruiken! Echt heel leuk! In taart, gebak, koekjes, maar ook als schoonmaakmiddel, zachte peeling, zelfs als shampoo. Bij de toko koste het hier 1,50 euro. Succes er mee!

  • Manon

    6 april 2014 at 09:50 Beantwoorden

    Ohh wat leuk zeg! Die witte chocolat chips erin lijken me goddelijk.

  • Maura - YLT

    6 april 2014 at 09:27 Beantwoorden

    WAAA die is inderdaad HUGE! Leuk die laatste foto haha dan zie je goed hoe groot ‘ie is. En helemaal gelijk: dit moet gewoon ongezond haha. Je hebt zeker geen stukje meer over ;)?

  • Susanne

    6 april 2014 at 09:10 Beantwoorden

    Haha leuk die laatste foto! Iedereen zou wel zo’n grote koek willen 😉 Lijkt me erg lekker maar ook heel verleidelijk om al snel te veel van te eten.

  • Tessa

    6 april 2014 at 09:03 Beantwoorden

    Hahaha geniaal! Superleuk!

  • Karin

    6 april 2014 at 08:53 Beantwoorden

    Haha, hij ziet er erg blij uit met het reuzenkoekje… euh… de reuzenkoek :-)\r\n\r\nKlinkt goed. Ga ik ook eens met de kleintjes hier doen. Kunnen ze vast wel waarderen!

Plaats een reactie