zoete aardappel friet

Zoete aardappel friet uit de oven

Zoete aardappel friet is lekker, gezond en ook nog eens Voedselzandloper proof. Een zoete aardappel is een knol en behoort in tegenstelling tot wat je zou denken niet tot de aardappel familie. De bataat, zo wordt dit gewas ook wel genoemd, is heel veelzijdig in gebruik. Je kan er puree van maken, je kunt hem roosteren, grillen, koken of poffen, maar je kunt er ook lekkere frietjes van maken.

De zoete aardappel friet heeft een iets zoetige smaak en daarom vind ik het lekker om ze flink te kruiden. In principe kan je heel veel kruiden gebruiken die je lekker vindt, maar je kan ook enkel wat zout gebruiken. Doordat de frieten in de oven geroosterd worden, zijn ze nog gezonder. En wat is er nou lekkerder dan guilt free frieten eten?

Edit: Ik heb het recept iets aangepast. Ik heb gemerkt dat ze zonder het gebruik van olijfolie veel knapperiger worden. Natuurlijk nooit zo knapperig als gefrituurde frieten, maar het komt in de buurt. 

Ingrediënten voor 3 – 4 personen
3 grote zoete aardappelen
1 tl paprikapoeder
1 tl komijn
Zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de zoete aardappel en verwijder oneffenheden met een mesje. Ik schil de aardappelen niet, maar als je dit fijner vindt, kan dit natuurlijk wel.

Snij de zoete aardappel in plakken en vervolgens in repen van ongeveer 0,5 cm dikte.

Doe de frieten in een kom en voeg alle specerijen toe.

zoete aardappel friet

Hussel het geheel goed door elkaar en spreid de frieten uit over een bakplaat bekleed met bakpapier.

Bak de zoete aardappel friet in ongeveer 25 – 30 minuten goudbruin in de oven.

Meng het tussentijds even door elkaar, zodat alle zijdes krokant worden.

Serveer frieten van zoete aardappel met mayonaise.

zoete aardappel friet

Maaltijdsalade met kip
Pauline's Culi Nieuws #5
Bewaar
113 Comments
  • Suzanne

    19 maart 2015 at 13:21 Beantwoorden

    Staat in de oven, treat yourself thursday voor mij vandaag!

  • Karin

    22 januari 2015 at 21:32 Beantwoorden

    Beste Pauline,\r\n\r\nIk wilde dit recept vanavond maken, ik heb ze in totaal een uur in de oven gedaan op 200 graden. Helaas bleven ze ontzettend slap! Ik heb ze ook nog heel even onder de grill gezet, maar dat hielp ook niet. Erg jammer, want de smaak leek me wel lekker. Ik heb er een paar aan mijn jongste dochter van 1 jaar gegeven, die vond ze zalig, maar wij vonden ze echt veel te slap. Wat heb ik nou verkeerd gedaan?

    • John Logtenberg

      5 februari 2015 at 16:47 Beantwoorden

      de eerste keer dat ik ze maakte deed ik het ook zonder olie.\r\nmet een klein beetje goede olie er over worden ze wel knapperig

  • Laura

    20 december 2014 at 09:48 Beantwoorden

    Ze waren fantastisch!

  • joost

    3 december 2014 at 18:31 Beantwoorden

    Het beste is volgens mij wel als je ze eerst wat door de maizena rolt. Het maakt ze een stuk krokanter!

  • Anne

    26 november 2014 at 11:52 Beantwoorden

    De frietjes worden nog ietsje knapperiger als je ze van te voren door een beetje maizena husselt.

  • Jowella

    4 november 2014 at 23:41 Beantwoorden

    De zoete aardappel frietjes zijn ook erg lekker met hamburgers gemaakt van kipgehakt (350gr) 1tl komijn, 1tl chiliflakes 1tl oregano 1tl paprika poeder en een teen knoflook én een beetje zout HEERLIJK!

  • Marjolein

    30 oktober 2014 at 16:16 Beantwoorden

    Ja, dit ga ik vanavond maken! Weet je nog iets lekkers om hierbij te serveren?

  • Elvira

    14 oktober 2014 at 11:39 Beantwoorden

    Heb je misschien een goede tip hoe je de zoete aardappel makkelijk kunt snijden? Ik heb het vorige keer gebruikt in een recept en kreeg het toen bijna niet doorgesneden omdat de bataat zo hard is.

  • Frederike

    4 oktober 2014 at 17:17 Beantwoorden

    Ze staan in de oven! Ik ben heel benieuwd, maar bij mij worden het alleen niet van die mooie reepjes…hoe doet u dat?

  • Sterre

    6 september 2014 at 21:17 Beantwoorden

    Ik doe ze een dik uur in de oven. Dan worden ze heel lekker knapperig. Wel even draaien. Dus geduld is het enige wat nog rest! 🙂

    • Annie

      15 september 2014 at 12:04 Beantwoorden

      Gebruik je dan wel olie als je ze een uur in de oven bakt?

    • Annie

      15 september 2014 at 12:04 Beantwoorden

      Gebruik je dan wel olie als je ze een uur in de oven bakt?

  • Danielle Walraven

    27 augustus 2014 at 17:37 Beantwoorden

    Ik vind de frieten echt geweldig!!!\r\nmaar mijn echte vraag is (echt stom op deze pagina), hoe heb jij jouw blog gemaakt.\r\nWant ik ben een foodblog begonnen maar die is heel erg onoverzichtelijk. Of met welke site heb je het gemaakt?\r\nXx

  • Tatjana

    12 augustus 2014 at 18:27 Beantwoorden

    Hee Pauline,\r\n\r\nHet helpt ook om de frietjes eerst te stomen tot ze zo goed als gaar zijn en dan af te grillen in de oven. \r\n\r\nGisteren een beetje geprobeerd niet goed op de tijden gelet, ga de volgende keer beter opletten. \r\n\r\nGroetjes Tatjana

    • Pauline

      12 augustus 2014 at 21:48 Beantwoorden

      Oh dat is ook een idee maar ik moet je eerlijk bekennen dat ik daar te lui voor ben 😉

  • Renee

    9 augustus 2014 at 19:28 Beantwoorden

    Geweldig recept! Ze worden knapperig als je de oven de laatste paar minuten op de grill stand zet! \r\nWij gaan ze straks weer eten, heerlijk!

  • Lisette - Kiwi&zo

    8 augustus 2014 at 14:17 Beantwoorden

    Ik ben echt dol op zoete aardappelfriet! Ik ben zo blij met m’n Actifry, voorheen kwamen ze nog wel eens slap uit de oven. Maar nu altijd heerlijk goudbruin 😀 Paprikapoeder en komijn, die combi ga ik zeker proberen!\r\n\r\nLiefs, Lisette

  • Pauline

    6 augustus 2014 at 17:39 Beantwoorden

    Ik ga ze Proberen in de airfryer

    • Margriet

      7 augustus 2014 at 08:18 Beantwoorden

      Daar ben ik erg benieuwd naar! Zou je mij willen laten weten hoelang en op hoeveel graden je ze in de Airfryer hebt gebakken? En uiteraard of ze lekker waren 🙂 Alvast dank!

  • nathalie

    14 juli 2014 at 19:13 Beantwoorden

    Hai,\r\n\r\nIk heb ze gemaakt en ze waren heerlijk! alleen erg slap. Hoort dat zo?\r\nOf moet ik ze de volgende keer wat korter in de oven doen?

    • Pauline

      14 juli 2014 at 21:58 Beantwoorden

      Hoort zo, je krijgt ze alleen echt krokant als je gaat frituren.

      • Rodney

        19 juli 2014 at 18:10 Beantwoorden

        Ben ik het niet mee eens! Zo weinig mogelijk olie gebruiken, op hogere temperatuur(220) en hoger in de oven en het allerbelangrijkste, zorg dat de frietjes niet bij elkaar liggen! Dan gaan ze namelijk stomen en niet bakken. Dan maar twee keer bakken of twee platen gebruiken!

  • Simone

    6 juli 2014 at 16:29 Beantwoorden

    Ik kruid ze altijd met cajunkruiden en suiker. Heerlijk!

  • florine

    2 juli 2014 at 19:25 Beantwoorden

    ik vind het ook heerlijk! maar helaas bij mij ook niet hard (lees ze blijven behoorlijk slap) te krijgen. Iemand enig idee waarom? ik heb ze 40 min in de oven gelaten en had ze smal gesneden! begrijp er niks van

  • Nicole

    2 juli 2014 at 16:27 Beantwoorden

    Hoi Pauline, om het toch weer vzlp te eten, maak ik er zelf tzatziki van magere kwark, knoflook, snuf zout en geraspte komkommer (zonder pitjes) bij! Het kruidige van de aardappels en het frisse van de tzatziki combineert heerlijk!

  • Farida

    15 juni 2014 at 20:56 Beantwoorden

    Hey,\r\nIk denk er al een tijdje aan om mijn familie hiermee te verrassen. Maar mijn vraag was; wat kun je erbij serveren? Een groene salade ofzoiets?\r\nGroetjes!

    • Pauline

      16 juni 2014 at 13:33 Beantwoorden

      Eigenlijk alles wat je normaal ook bij friet zou serveren, dus inderdaad een lekkere salade met een gebakken kippetje of een hamburger of een visje of… wat je maar lekker vindt.

  • Hans

    21 mei 2014 at 12:22 Beantwoorden

    lachen leuke tips op deze site ben verslaaft(op een gezonden manier) aan zoete aardappels je kan er duizend een één dingen mee doen groeten Hans

  • Marjolein

    15 mei 2014 at 20:16 Beantwoorden

    Hey Pauline, \r\n\r\nAls ik 1 zoete aardappel op deze manier wil bereiden. \r\nLukt dat dan ook, want dit is voor twee zoete aardappels zie ik. \r\n\r\nGroetjes!

    • Pauline

      16 mei 2014 at 11:07 Beantwoorden

      Natuurlijk, je kunt zoveel of zo weinig maken als je wilt.

  • Naomi

    13 april 2014 at 18:26 Beantwoorden

    Dit leek me erg lekker! Jammer genoeg waren de frietjes verbrand na 25 minuten. Volgende keer meer geluk hoop ik!

  • Marjo

    10 april 2014 at 19:57 Beantwoorden

    Echt heerlijk. Vanmorgen de zoete aardappelen gekocht op de markt. En vanavond frietjes van gemaakt! Zo lekker!

  • Sabine

    9 april 2014 at 16:07 Beantwoorden

    Deze ga ik vanavond maken, thnx voor het recept yayyyy!

  • José

    8 maart 2014 at 14:25 Beantwoorden

    Ik heb recepten en tips gezocht en kom bij jouw goede tips tegen ook in de reacties. Ik heb een actifrypan van Tefal en ga straks proberen om ze daar in te bakken. Je kunt er ook gewone frites in bakken dus ik ik ben benieuwd. Wordt vervolgd…

  • louise

    5 februari 2014 at 06:26 Beantwoorden

    Ik heb gister de frietjes van zoete aard gemaakt maar ze worden niet knapperig. Heb je enig idee wat ik er aan kan doen. Ze waren wel lekker hoor.

    • Pauline

      5 februari 2014 at 12:00 Beantwoorden

      Je kunt het vergelijken met ovenfriet en het wordt nooit zo knapperig als gefrituurde frieten. Wat helpt is de frieten niet te dik snijden.

    • Rowayna

      10 februari 2014 at 18:43 Beantwoorden

      Ik had in een eerdere reactie ook het volgende advies gegeven:\r\n\r\nleg of spoel de aardappelen na het schillen af met koud water. Je spoelt daarmee de vrijgekomen zetmelen af, hierdoor krijg je heerlijke kanpperige frietjes, ook uit de oven!

  • Berber

    22 januari 2014 at 18:37 Beantwoorden

    Heb dankzij de VZL al die lekkere recepten ontdekt. Wil ook graag met quinoa aan de slag, maar kan het hier (in Spanje) niet vinden. Is er iemand die weet waar ik ze kan kopen? Zoete aardappelen en casave is geen probleem, overal te koop. En lekker vers! Heerlijk hoor, voor mij geen andere aardappelen meer.\r\nIk blijf je volgen. Bedankt!

    • Pauline

      22 januari 2014 at 19:27 Beantwoorden

      Wat leuk! Je kunt het in NL ook online kopen, dus wellicht zijn er webshops die ook naar het buitenland versturen.

    • Lisa

      17 juni 2014 at 21:31 Beantwoorden

      Ik woon ook in Spanje en kan quinoa vinden bij ekowinkels of bij de eko afdeling van grotere supermarkten zoals Carrefour & Corte Ingles. Succes!

  • Lot

    20 januari 2014 at 14:20 Beantwoorden

    Ik doe het ook wel eens met speculaas/koekkruiden, ook lekker en ik vind het zacht juist lekkerder dan krokant.

  • Annie Laumen

    18 januari 2014 at 18:06 Beantwoorden

    Ze staan nu in de oven \r\nIk vind ze heerlijk ook als stamppot\r\nVandaag eten we er bloemkool en gegrilde speklappen erbij\r\nGrt Annie

Plaats een reactie