bruschetta

Bruschetta’s basis + 4 variaties

Ik hou van bruschetta’s, in Italië eet ik ze heel vaak tijdens de lunch. Of gewoon als hapje tussendoor. Ik kies bijna altijd voor de traditionele combinatie met tomaat en mozzarella, die je bij elke trattoria wel kunt krijgen. Bruschetta’s zijn ook de ideale oplossing als je oud brood over hebt. Het brood wordt namelijk geroosterd in de oven of grillpan waardoor het toch iets uitdroogt.

Qua toppings kan je eindeloos variëren. Je kan de broodjes beleggen met groente, met kaas, met vlees, met vis of zelfs met fruit in combinatie met kaas. Ik heb 4 lekkere receptjes bedacht en eigenlijk heb ik gewoon gepakt wat ik in de koelkast had liggen.

Bruschettas

De Basis
Voor de bruschetta’s zelf heb je nodig een stokbrood of plakken brood, 1 teen knoflook en een lekkere olijfolie. Je kan de bruschetta’s op 2 manieren maken.

  1. Vermeng de olijfolie met de knoflook, laat het even staan en zorg dat de smaak er goed in trekt. Snij het stokbrood in plakjes. Bestrijk de broodjes met de knoflookolie en rooster ze in ongeveer 10 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  2. Laat een grillpan goed heet worden. Snij het stokbrood in plakjes en bestrijk deze met olijfolie. Grill de broodjes aan weerszijden goudbruin. Wrijf vervolgens met een hele knoflookteen over de broodjes heen. Het broodje krijgt zo ook de knoflook smaak.

Ik gebruik zelf altijd methode 1, die vind ik het makkelijkst. Ik heb hier ook standaard olijfolie staan met een paar tenen knoflook erin. Dat kan je overal voor gebruiken.

De Variaties

Bruschetta Caprese

Bruschettas

Snij een tomaat in plakjes en snij een bol buffelmozzarella in plakjes. Beleg de bruschetta met de tomaat en mozzarella en garneer het met verse basilicum.

Aubergine & Geitenkaas

Bruschettas

Laat een grillpan goed heet worden. Snij een aubergine in plakjes, bestrijk deze plakjes met knoflookolie. Grill de aubergine kort in de grillpan, strooi er vervolgens wat zout en oregano over. Beleg de bruschetta’s met de gegrilde aubergine en garneer met zachte geitenkaas.

Parmaham en mozzarella
bruschetta

Snij een bol mozzarella in plakjes. Verdeel een stukje Parmaham over de bruschetta’s en garneer het met een plakje mozzarella en een blaadje verse basilicum.

Geroosterde tomaat en Parmezaan

Bruschettas

Verdeel wat kerstomaatjes over een ovenschaal, bestrooi dit met peper en zout en giet er wat knoflookolie over. Rooster de tomaatjes gedurende een half uur in de oven op 180 graden. Bestrijk de bruschetta’s met een el pesto, garneer het met tomaatjes en schaaf er tenslotte wat Parmezaan over.

Met dit recept doe ik mee aan de To Toscane Food blogger wedstrijd 2. “Ik wil een week vakantie in een vakantiehuis in Toscane winnen! Ben je ook blogger en wil je ook meedoen aan deze wedstrijd? Kijk dan hier.

Antipasti recepten
Pistache Semifreddo
Bewaar
17 Comments
  • Eef

    24 juli 2016 at 17:07 Beantwoorden

    Hoi Pauline, wat een leuke blog en wat ziet het er allemaal smaakvol uit.\r\nik vroeg me af of je hele of gekneusde knoflook tenen gebruikt in de olijfolie en welke olie dat is, ik probeer vandaag bruschetta te maken met sjalotjes, tijm, munt, parmaham en kastanje champignons en hoop dat het lekker wordt, heb het nog nooit geprobeerd.

  • Britt Schuurman

    19 oktober 2015 at 16:50 Beantwoorden

    ik maak ook altijd bruschetta, maar dan met rouwe ham, vijgenjam en een klein beetje rucola, heerlijk!\r\nnu de jouwe maar is proberen 😉

  • John Vaessen

    11 december 2013 at 18:23 Beantwoorden

    Een paar weken geleden, zoekende naar een recept, op je site terechtgekomen.\r\nAls hobby kok vallen mij sindsdien veel complimenten ten deel.\r\nDank voor de inspriratie en ik zal er nog veel gebruik van blijven maken.\r\n\r\nGroet John

  • nicolette

    7 oktober 2013 at 14:11 Beantwoorden

    lekker deze ideeen. de catalaanse variatie is ook erg lekker: pintxos.\r\nwat ik bijv wel eens maak is sneetjes stokbrood met:\r\n- chorizo en camembert\r\n- gerookte zalm, gesnipperd uitje\r\n- pate, klein dotje aardbeien jam en walnoot\r\n- spiegelei van kwartelei\r\netc. erg lekker en staat feestelijk

  • Pauline

    15 juli 2013 at 12:16 Beantwoorden

    Tnx all! Simpel maar lekker, daar hou ik van!

  • Farah

    14 juli 2013 at 21:44 Beantwoorden

    Simpel maar doeltreffend :D. Altijd lekker, bruschetta!\r\nEn zulke mooie foto’s, maakt het alleen maar lekkerder haha.

  • Simone

    13 juli 2013 at 23:30 Beantwoorden

    Een goede bruschetta maakt mij altijd blij! Even een klein dingetje met je site Pauline; als ik om de homepage ben en naar de bovenste post wil gaan dan komt het contact form steeds naar voren (blanco) Volgens mij gaat daar iets niet goed, of ligt het aan mij? (op mac en firefox)

    • Pauline

      15 juli 2013 at 12:16 Beantwoorden

      Oeh dat hoort niet, ik ga het eens even uitzoeken. Ik heb er zelf trouwens geen last van, ik gebruik mac en safari

  • Lily

    13 juli 2013 at 20:58 Beantwoorden

    Heerlijk! Maak tegenwoordig vaak het stokbrood van jouw recepten, die zijn ook goed te gebruiken voor de bruschetta! Bedankt voor jouw site, het geeft me veel inspiratie. Keep up the good work

    • Pauline

      13 juli 2013 at 21:24 Beantwoorden

      Wat een lieve reacties allemaal, dank jullie wel 🙂

  • Joyce

    13 juli 2013 at 13:55 Beantwoorden

    Bruschetta is zo lekker!

  • Deborah

    13 juli 2013 at 13:12 Beantwoorden

    Erg leuk om te zien dat je zelf gezonde gerechten creëert en producten gebruikt die je al in huis hebt. Mijn complimenten voor je blog, die is erg overzichtelijk, heeft een frisse look en bevat veel recepten met mooie foto’s!

  • Tedje

    13 juli 2013 at 12:48 Beantwoorden

    Oooh dat ziet er allemaal delicious uit!

  • Heleen

    13 juli 2013 at 12:02 Beantwoorden

    Ben zo blij met je blog………… Heb dan ook al veel gemaakt en krijg steeds weer nieuwe inspiratie!! Dank zij jou veel complimenten van mijn gasten

  • Stella

    13 juli 2013 at 11:15 Beantwoorden

    Dit vind ik ontzettend lekker! Wij maakten altijd een mengsel van tomaten, olijven, knoflook, olie en heel veel kruiden 🙂 Was er altijd gek op!

  • MySimplySpecial

    13 juli 2013 at 11:11 Beantwoorden

    Dat ziet er allemaal erg lekker uit. Ik hou wel van bruchetta!

Plaats een reactie