indonesische rendang

Indonesische Rendang

Ik ben eerlijk gezegd helemaal niet zo bekend met de Aziatische keuken. Dat komt ook omdat het vroeger niet tot mijn favoriete cuisines behoorde! Ik zeg vroeger, want dat is nu wel anders. Ik ben er dol op en ik probeer ook iedere keer nieuwe gerechten uit. De Indonesische keuken is tot nu toe mijn favoriet. Rendang is een heerlijk stoofpotje van rundvlees gestoofd in kokosmelk en behoort tot één van mijn favoriete Indonesische recepten.

Rendang is super makkelijk om te maken. Je kunt ook kant en klare boemboes gebruiken, maar zelf maken is ook niet ingewikkeld. Zoals het met alles stoofpotjes gaat duurt het even voordat het klaar is. Hoe langer het vlees staat, hoe lekkerder het wordt. Stiekem vind ik het de volgende dag het allerlekkerste.

indonesische rendang

Ingrediënten voor 4 personen
500 gr rundvlees (riblappen)
2 tenen knoflook gehakt
2 uien gehakt
1 tl laos
1 – 2 tl sambal
1 tl komijn
1 tl korianderzaad
1 tl kurkuma
2 blaadjes laurier
3 cm verse gember
1 stengel sereh geplet
400 ml kokosmelk
Zout

Zo maak je het
Snij het rundvlees in blokjes en bak het aan in wat olijfolie.

Voeg de gesnipperde ui, de gehakte knoflook, de sambal en alle specerijen toe.

Bak dit geheel goed aan. Door verhitting komen de smaken vrij.

Voeg de kokosmelk, de laurier, de gekneusde sereh en de verse gember toe.

Laat de rendang gedurende 2,5 uur zachtjes stoven.

Breng de rendang op smaak met iets zout. Verwijder de laurier, sereh en verse gember voor het serveren.

Serveer het stoofvlees met rijst en sajoer boontjes. (=pittige boontjes)

indonesische rendang

 

 

Review Het Nederlands Bakboek
Gezonde snack: Dadel - Noten reep met Chia zaad
Bewaar
39 Comments
  • Mary Koreneef

    30 maart 2017 at 20:44 Beantwoorden

    Ik heb een graag bij mij staat alles nu lekker te shuddered,maar Ik vind het zo dun,kan Ik het straks ergens mee verdikken ?

  • Savannah de Boer

    12 maart 2017 at 10:05 Beantwoorden

    Echt een heerlijk gerecht (waren weer even terug in bali met het eten), bij mij verdampte het snel dus heb er meer kokosmelk bij gedaan tussendoor.
    Maar pauline willekeurige sambal gebruik jij?

  • Sarah ann dirks

    14 februari 2017 at 23:27 Beantwoorden

    Vandaag deze rendang gemaakt, alleen zonder de sereh, bij de plaatselijke super verkochten ze deze niet, ikzelf, man en oudste zoon vonden m heerlijk!! Volgende keer gaat er wel een rood pepertje bij!
    Maar een super makkelijk en lekker recept, dank Pauline!!!

  • Desiree

    22 januari 2017 at 16:17 Beantwoorden

    Ik heb het recept geprobeerd en ben enorme fan! Ik kan momenteel geen genoeg krijgen van Rendang en heb het daarom ook gedeeld op mijn eigen blog…

  • Lotte

    7 januari 2017 at 13:34 Beantwoorden

    Ik heb nu alles bij elkaar gedaan maar de kleur is meer als een curry (geel) en niet bruin zoals bij jou. Gaat dat nog veranderen als hij langer op staat?

    • Pauline

      9 januari 2017 at 15:18 Beantwoorden

      Heb je het vlees goed aangebraden, want daar komt de bruine kleur vandaan.

  • Miss Machine

    12 juli 2016 at 12:44 Beantwoorden

    Ook goed om te vermelden dat Rendang van origine een zeer pittig gerecht is. Een eetlepel sambal is dus niets haha! Bij een pond rundvlees gaan wel 20 rawits, dat zijn kleine rode zeer hete pepertjes. Mensen die pittig eten heerlijk vinden, weten dan dat zij dit er gerust in kunnen doen. Mensen die niet zo heel heet willen eten, kun je adviseren om gewoon lomboks (Spaanse pepers) te gebruiken en die te ontpitten! Wel handschoentjes aan dan.. Gebruik dan ongeveer 3 ontpitte lomboks op een pond rundvlees.

  • Gerard Scholtalbes

    14 mei 2016 at 17:20 Beantwoorden

    Kan kokosmelk ook geschift zijn net als melk. Na een blikje nog 100 ml uit het volgende blikje viel me op dat de saus heet en zurig was. Hij leek ook wel geschift. I het tweede blikje bleef een licht blauwe wat waterige massa achter. Per ongeluk had ik light. Doodzonde bij kokosmelk.\r\nIK denk dat ik alles maar weg mieter. Kokosmelk moet toch een volle zachte wat zoetige smaak hebben.

  • Linda

    23 maart 2016 at 02:19 Beantwoorden

    Heerlijk, maar ik snap alleen de 1,5 uur sudderen niet. Dan is het bij mij het vlees nog echt niet lekker mals.

  • Nelleke

    13 november 2015 at 18:34 Beantwoorden

    Heb het net gemaakt en het staat nu te sudderen in de slowcooker. Morgen gaan we Franse vrienden hiermee kennis laten maken. Het wordt vast een succes want de saus is nu al erg lekker. Bedankt!

  • Miranda

    3 oktober 2015 at 19:27 Beantwoorden

    Ik vraag me af of een eetlepel sambal niet errug veel is…. wij fikten weg…. maar verder superlekker!!!! Voor herhaling vatbaar maar dan maar met theelepeltje sambal!

    • Pauline

      3 oktober 2015 at 20:11 Beantwoorden

      Ja inderdaad misschien wel. Hangt ook van de pittigheid van je sambal af. Ik heb het even aangepast.

  • Clarinda.

    15 september 2015 at 21:47 Beantwoorden

    toch vreemd dat nadat er een paar mensen een fout zien, dit niet word gecorriceerd in het recept…

    • Annika

      16 september 2015 at 09:23 Beantwoorden

      Het is inmiddels aangepast hoor. Door drukte schiet dat er nog wel eens bij in.

  • luc

    21 februari 2015 at 22:13 Beantwoorden

    Beste Pauline\r\n\r\nDank voor het recept! Normaal ben ik van de kant en klare kruidenpastas…..maar dit is zoveel lekkerder! toeval wilde dat ik wel alles in huis had van kruiden tot citroengras in de vriezer:) Wat een feest om dit te maken……zo hadden we een indonesche tafel vanavond Rendang, Sajoer boontjes; zelfgemnaakte loempias en gebakken banaan…….De kids hebben geholpen en gesmuld!…….doei

  • Rox

    19 februari 2014 at 19:09 Beantwoorden

    Geweldige site!\r\nPersoonlijk ben ik geen grote fan van kokosmelk, kan ik het misschien vervangen door kookroom, creme fraiche oid?

  • Henk

    3 oktober 2013 at 22:15 Beantwoorden

    Mooie site!\r\n\r\nZijn de korianderzaad en komijn gemalen of als geheel toegevoegd?

    • Pauline

      4 oktober 2013 at 13:32 Beantwoorden

      Ik heb het nu in zijn geheel gedaan. Je kunt ze ook even kneuzen in de vijzel.

  • Laura van Vught

    2 oktober 2013 at 11:00 Beantwoorden

    Dit recept was heerlijk 😀 Thanks Pauline. Ikzelf gebruik wel eens Roedjak. \r\n\r\nBij de toko kun je ook Roedjak kruidenpasta’s halen. Roedjak is lekker pittig en werkt ook heel goed met stoofvlees.\r\nJe fruit eerste een uitje aan en daarna de Roedjak kort aanfruiten! (ongeveer per 400gr vlees 1 zakje roedjak pasta), daarna bak je het stoofvlees (blokjes) kort aan en vul je de pan met water tot het vlees bijna onder staat. dan het vuur zo laag mogelijk zodat het nog net een beetje borrelt en dan 1:15 laten staan. Heerlijk met pandanrijst en gewokte groente.

    • Pauline

      2 oktober 2013 at 11:11 Beantwoorden

      Bedankt voor de tip 🙂 Ik ga het even onthouden.

  • Nicoline Maters

    10 september 2013 at 16:16 Beantwoorden

    Leuk dat je dit recept zo lekker vindt! Er staan alleen een paar fouten in: laos in een wit-rozige wortel ( in de Thaise keuken ook wel galanga-wortel) en kan dus niet vervangen worden door gember (djahé) poeder. \r\nVerder is het beter om geen olijfolie te gebruiken, dat heeft een te mediterrane smaak. Beter bij de gerechten past: arachideolie, rijstolie en/of kokosvet (bij Indische winkels in potten te koop). \r\nNog een tip: het is goed de kokosmelk te verdelen in dikke en dunne kokosmelk. Na het fruiten van de ingredienten en vervolgens het vlees, giet je de dunne kokosmelk bij. Als het vlees zacht is pas de dikke, op een laag pitje laten staan tot de olie komt bovendrijven.

  • Freek

    8 februari 2013 at 18:05 Beantwoorden

    Heerlijk recept! \r\nHeb er er zelf het volgende nog aan toegevoegd.\r\nEen kuipje Stegeman satésaus\r\ntwee plakken ontbijtkoek\r\nGéén zout!\r\nAlles in totaal vier uur laten sudderen.\r\nJe vreet je vingers er bij op.

  • Anke

    18 januari 2013 at 18:30 Beantwoorden

    Het is een keuken die ik ook heerlijk vind, maar nog niet genoeg zelf maak. Ik ga dit bewaren op pinterest.

  • Pauline

    17 januari 2013 at 23:32 Beantwoorden

    Oh nee dat meen je haha ik moet mij er maar eens goed in verdiepen 😉

  • Femke (Smaakmaakster)

    17 januari 2013 at 22:54 Beantwoorden

    Haha. Ik heb er ook nog eentje voor je: rendang is gewoon het stoofgerecht en kun je met van alles maken (kip, ingewanden, etc). Rendang is dus niet per se een runderstoofgerecht. ;-)\r\n\r\nSucces met je ontdekking van Aziatische gerechten! Ik ben dol op Vietnamees en Indiaas, twee totaal verschillende keukens.

  • Life is sweet

    17 januari 2013 at 16:59 Beantwoorden

    Dit ziet er idd heel lekker uit \r\nMorgen eet ik voor het eerst Indonesisch (etentje met collega’s), maar jouw recept is ook echt wel de moeite om te proberen denk ik 🙂

  • Pauline

    17 januari 2013 at 14:04 Beantwoorden

    Haha maar goed dat ik die eerste zin in mijn blog er bij heb gezet 🙂

  • Michiel

    17 januari 2013 at 13:41 Beantwoorden

    Ziet er lekker uit!\r\nIk moet ook een kleine verbetering toevoegen:\r\nLaos is hetzelfde als galanga. Het is een broertje van gember, maar proeft toch serieus anders.

  • Pauline

    17 januari 2013 at 13:11 Beantwoorden

    Haha nogal ja 🙂 Tot vanavond!

  • Laura's Bakery

    17 januari 2013 at 10:33 Beantwoorden

    Jij bent wel helemaal into de kokos he? ;)\nTot vanavond, gezellig 🙂

  • Pauline

    17 januari 2013 at 10:24 Beantwoorden

    Oh wat goed dat je dat zegt, tnx voor de uitleg 🙂

  • Door

    17 januari 2013 at 09:32 Beantwoorden

    Dit recept voor rendang ziet er erg goed uit! \r\nMaar ik moet je stiekem wel verbeteren; sajoer is een nat groentegerecht, het kan met verschillende soorten groenten zijn. Je hebt bijvoorbeeld sajoer asem en sajoer lodeh. In dit geval is het sajoer boontjes.

    • Emma

      18 maart 2015 at 13:10 Beantwoorden

      Ja en laos is geen gember maar laos. De Indonesische benaming voor gemberpoeder is djahé. Laospoeder komt van de laoswortel, die wel familie is van de gemberwortel maar het is absoluut niet hetzelfde product!

Plaats een reactie