Drentse roggebol
Onze roots liggen in het hoge noorden en wij aten vroeger vaak typische streekgerechten. Zo aten wij regelmatig Groninger Poffert, Groninger worst maar ook Zuidlaarder bollen. Eén keer per jaar vindt de Zuidlaarder markt plaats en daar kocht onze moeder altijd deze heerlijke Drentse roggebollen. Er was een variant met rozijnen en krenten en een naturel roggebol. Deze Drentse roggebol wordt gemaakt van roggebloem en dat geeft een licht zoete smaak aan het brood. Inmiddels wonen wij al lang niet meer in het noorden en mis ik die bollen af en toe wel. Dus zat er niks anders op dan zelf aan de slag te gaan.
De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ja, dat wil ik!Ingrediënten voor 1 bol
- 300 gr tarwebloem
- 200 gr roggebloem
- 300 gr lauwe melk
- 30 gr gesmolten roomboter
- 1 el suiker
- 7 gr gist
- 8 gr zout
Zo maak je het
Meng de bloem, de roggebloem en het zout in de mengkom van je keukenmachine.
Voeg de melk, de suiker, de gesmolten boter en de gist toe en kneed er een soepel deeg van.
Het deeg is klaar als het zich tot een bal vormt en licht plakkerig aanvoelt. Als je het deeg uit elkaar trekt, moet er een vliesje ontstaan, zoals een kauwgombal.
Vet een kom in met olie en keer het deeg hierin om, zodat alle zijden met olie bedekt zijn. Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek onder een vochtige theedoek of douchemuts.
Druk de lucht uit het deeg en maak er een mooie bol van. Dit doe je door alle punten naar binnen te vouwen, zodat er een bolletje ontstaat.
Laat het deeg 20 minuten rusten onder een natte theedoek en bol het daarna nogmaals op.
Leg de bol op een bakplaat met bakpapier en dek deze af met een natte theedoek of douchemuts.
Laat het deeg weer een uur rijzen. Snij het vervolgens voorzichtig in met een mesje.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Serveer met een lekkere lik roomboter en jam.
Dit recept bewaren?
Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.
Maak een GRATIS account aan op Uit Paulines Keuken en geniet van vele extra’s:
- Sla je favoriete recepten op en organiseer ze op je persoonlijke borden;
- Voeg notitie’s toe aan je bewaarde recepten;
- Stel je eigen weekmenu’s samen, afgesteld op jouw smaak;
- Vul je profiel aan met persoonlijke gegevens om content te bekijken die speciaal voor jou is geselecteerd.