Drentse roggebol

Ik kom uit het hoge noorden en wij aten vroeger vaak typische streekgerechten. Zo aten wij regelmatig Groninger Poffert, Groninger worst maar ook Zuidlaarder bollen. Eén keer per jaar vindt de Zuidlaarder markt plaats en daar kocht mijn moeder altijd deze heerlijke bollen. Er was een variant met rozijnen en krenten en een naturel roggebol. Deze Drentse roggebol wordt gemaakt van roggebloem en dat geeft een licht zoete smaak aan het brood. Inmiddels wonen wij al lang niet meer in het noorden en mis ik die bollen af en toe wel. Dus zat er niks anders op dan zelf aan de slag te gaan.

Ingrediënten voor 1 bol
300 gr tarwebloem
200 gr roggebloem
300 gr lauwe melk
30 gr gesmolten roomboter
1 el suiker
7 gr gist
8 gr zout

Zo maak je het
Meng de bloem, de roggebloem en het zout in de mengkom van je keukenmachine.

Voeg de melk, de suiker, de gesmolten boter en de gist toe en kneed er een soepel deeg van.

Het deeg is klaar als het zich tot een bal vormt en licht plakkerig aanvoelt. Als je het deeg uit elkaar trekt, moet er een vliesje ontstaan, zoals een kauwgombal.

Vet een kom in met olie en keer het deeg hierin om, zodat alle zijden met olie bedekt zijn. Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek onder een vochtige theedoek of douchemuts.

Druk de lucht uit het deeg en maak er een mooie bol van. Dit doe je door alle punten naar binnen te vouwen, zodat er een bolletje ontstaat.

Laat het deeg 20 minuten rusten onder een natte theedoek en bol het daarna nogmaals op.

Leg de bol op een bakplaat met bakpapier en dek deze af met een natte theedoek of douchemuts.

Laat het deeg weer een uur rijzen. Snij het vervolgens voorzichtig in met een mesje.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt.

Serveer met een lekkere lik roomboter en jam.

Groentechips uit de oven
Dulce de leche
Bewaar
15 Comments
  • Henny

    25 september 2014 at 08:59 Beantwoorden

    Dag Pauline,\r\n\r\nIk wil deze Drentse roggebol gaan bakken maar is roggemeel hetzelfde als roggebloem?

    • Pauline

      25 september 2014 at 14:24 Beantwoorden

      Nee kort gezegd: de bloem is gezeefd en fijner van structuur.

  • Jan Freens

    13 september 2014 at 16:07 Beantwoorden

    Hallo Pauline\r\nik wil dit brood maken heb het recept gevolgd ,maar ik krijg als het deeg gekneed is niet zo elastisch zoals jij beschrijft .\r\nhoelang laat jij de deegmachine ongeveer draaien? ik doe ook nog na kneden.\r\n\r\nalvast bedankt \r\ngroetjes Jan uit Coevorden

    • Pauline

      13 september 2014 at 21:29 Beantwoorden

      Nog langer kneden. Het is echt per machine verschillend hoe lang hij er over doet.

  • Marja

    5 mei 2013 at 21:03 Beantwoorden

    Hallo Pauline,\r\n\r\nAls ik de Drentse Bol met rozijnen en krenten wil maken, kan ik die dan gewoon toevoegen of moet ik er nog wat anders mee doen om de Bol ouderwets lekker te krijgen??\r\n\r\nAlvast dank voor je reactie.\r\nGroetjes Marja

    • Pauline

      6 mei 2013 at 15:30 Beantwoorden

      Ja hoor gewoon toevoegen en dan komt het goed. Je kan de rozijnen eventueel eerst even wellen in wat lauw warm water, maar dat hoeft niet perse.

      • Marja

        6 mei 2013 at 22:06 Beantwoorden

        Dank je wel voor je reactie! Ik laat het weten hoe het geworden is. Eerst even Roggebloem kopen…

  • Pauline

    29 januari 2013 at 11:41 Beantwoorden

    Nee ik laat het gewoon in de keuken rijzen. De oven verwarm ik voor, voor het bakken, dat is misschien alleen iets te vroeg haha, ik zal het even aanpassen.

  • Astrid

    29 januari 2013 at 09:45 Beantwoorden

    Ow nee! Ik snap het niet! Laat je het deeg nou in de oven rijzen of verwarm je deze voor just for fun? 😉 – Ik heb deze bollen afgelopen jaar voor het eerst gegeten bij m’n oma (in Drenthe dus) en… nomnom. Dus ik wil deze zelf ook eens thuis maken.

  • Alexandra

    24 januari 2013 at 11:08 Beantwoorden

    dit kan zo op de FFF pinterest wedstrijd/ pagina Wie is de beste thuis(brood)bakker van Nederland http://www.fabulousfoodfan.nl/broodnodig-of-brood-nodig/

  • Pauline

    23 januari 2013 at 21:11 Beantwoorden

    Oh echt, er staat ook een recept voor Poffert op mijn site 🙂 Ook al zo lekker, ik ga het vrijdag weer maken, op verzoek 🙂

  • Maaike

    23 januari 2013 at 16:23 Beantwoorden

    Yum! Lijkt me erg lekker! Ik heb een tijdje in Drenthe gewoond, dus die móet ik een keer gaan maken! 🙂

    • Pauline

      23 januari 2013 at 17:33 Beantwoorden

      Oh wat grappig zeg 🙂 Dan ken je deze bollen vast wel

      • Maaike

        23 januari 2013 at 18:52 Beantwoorden

        Ja, ik ken ze wel! Maar nooit zelfgemaakt en mijn moeder bakt eigenlijk nooit… De poffert ken ik ook wel, heb nl. ook in Groningen gewoond… 🙂

Plaats een reactie