stokbrood maken

Stokbrood maken

Brood bakken heeft iets magisch. Van slecht 4 ingrediënten kan je een fantastisch brood maken. Het makkelijkste brood recept is het no knead bread. Maar zelf stokbrood maken is ook helemaal niet ingewikkeld. Je moet er alleen even de tijd voor nemen want het brood moet 3 x rijzen en 2 x rusten. Maar het is het wachten dubbel en dwars waard. Lekker met homemade kruidenboter! PS mocht je een keer een workshop willen doen, dan raad ik uitdekeukenvanlevine.nl aan. Van haar heb ik brood leren bakken.

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

dat wil ik

Ingrediënten voor 3 stokbroden

  • 540 gr patentbloem
  • 355 gr lauwwarm water
  • 5 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout

Materiaal

  • Pizzasteen (niet noodzakelijk)

Zo maak je het

  1. Doe het water in de kom van je keukenmachine. Voeg de gist, het bloem en het zout toe en meng het geheel kort door elkaar met een spatel. Dek de kom af met plastic folie en laat het 20 minuten staan.

  2. Kneed het deeg vervolgens op een lage stand gedurende 10 minuten tot een soepel, licht plakkend deeg. Je kan ook met de hand kneden. Het deeg is klaar als het een vlies vormt (net als een kauwgombal) als je het uitelkaar trekt.

1e rijs

  1. Vet een kom in met iets olie en leeg de deegbal in de kom. Keer het deeg om, zodat alle zijden bedekt zijn met olie en dek de kom af met plastic folie, een natte theedoek of een badmuts. Laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen, totdat het deeg 1,5 keer in volume is toegenomen.

  2. Bestrooi je werkplek met wat bloem en stort het deeg hierop. Druk de lucht er uit en maak er een rechthoek van van ongeveer 15 x 20 cm. Vouw 1/3 van de onderkant naar het midden. Doe het zelfde met de bovenkant. Dit noemen ze stretch and fold. Draai het deeg een kwartslag en herhaal deze stappen.

2e rijs

  1. Leg het deeg terug in de ingevette kom. Laat het deeg vervolgens weer ongeveer 45 minuten rijzen, totdat het in volume verdubbeld is.

  2. Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en verdeel het in 3 gelijke stukken. Maak van ieder stuk deeg een rechthoek en vouw dit dubbel. Bestrooi het met bloem en laat het 10 minuten rusten.

  3. Neem een deel deeg en druk het uit tot een rechthoek. Vouw 1/3 van de bovenkant naar het midden. Vouw ook 1/3 van de onderkant naar het midden. Vouw het deeg nu dubbel en druk de naden goed aan. Bestuif het deeg met een klein beetje bloem en rol het uit tot de door jouw gewenste lengte.

3e rijs

  1. Leg de stokbroden op een stuk bakpapier met een opgerolde theedoek aan weerszijden. Dit voorkomt dat het deeg niet uitzakt. Je hebt ook speciale stokbrood vormen. Laat het brood vervolgens weer 45 minuten totdat het deeg 1,5 keer in volume is toegenomen.

    Verwarm de oven met de pizzasteen voor op 230 graden.  Leg een braadslee op de bodem van de oven.

  2. Snij het deeg met een scherp mes een aantal keren in. Giet heet water in de braadslee, dit zorgt voor stoom en een extra krokante korst. Bak de stokbroden af op de steen in ongeveer 25 minuten.

    Laat ze afkoelen op een rooster en geniet er van!

stokbrood maken

Bron: uitdekeukenvanlevine.nl

Wat vind jij van dit recept?

3.8 (75 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Basisrecepten Kinderrecepten Brood en deeg Franse recepten Lactosevrije recepten Oven Vegan recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in