Vegetarische risotto uit de oven

Vegetarische risotto uit de oven

Ik ben gek op risotto, meestal maak ik het in het weekend. Alhoewel het me ook niet zoveel uitmaakt om het doordeweeks te maken. Dat soeplepel voor soeplepel toevoegen van bouillon vind ik ergens wel heel rustgevend. Maar het blijft een langzaam proces waar je bij moet blijven. Ik heb meerdere keren bijna een risotto verprutst omdat ik iets te lang op instragram bleef hangen. Voor iedereen die gek is op risotto maar niet de rust kan vinden of heeft om dat met die soeplepel te doen, is er deze vegetarische risotto uit de oven met paddenstoelen. Vooraf kan ik alvast zeggen dat het niet hetzelfde resultaat geeft als een echte risotto die je dus lepel voor lepel in een pan maakt, zo’n risotto is echt romiger. Maar zo’n uit de oven “ik-ga-ondertussen-iets-anders-doen” variant komt goed dicht in de buurt!

Oven risotto

Ik heb deze ovenrisotto lekker herfstig en vegetarisch gemaakt. Met paddestoelen. Heerlijk, zorg wel dat je de paddestoelen goed op smaak brengt. Samen met de gorgonzola en bouillon zorgt het voor de smaak en die kan wat laf uitpakken wanneer je niet vooraf alles goed op smaak brengt. Vooraf is trouwens altijd beter dan achteraf. Wist je dat je achteraf veel meer zout nodig hebt om iets op smaak te krijgen, dan wanneer je het vooraf al goed op smaak hebt gebracht? Het zout trekt beter in de ingrediënten waardoor je uiteindelijk minder nodig hebt. Wees ook niet te bescheiden met de hoeveelheid tijm. Wat ook voor een lekkere smaak zorgt zijn de uien. Geef ze daarom even de tijd om goed zoet te worden en mooi bruin te kleuren in de pan. Wanneer je dit overslaat zullen ze nauwelijks smaak afgeven. Daarna kun je in een stoel gaan zitten en zonder de risotto te verpesten op instagram kijken!

Vegetarische risotto uit de oven
Vegetarische risotto uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 gr risottorijst (arborio)
  • 1 middelgrote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 350 gr paddestoelenmix
  • 50 gr spinazie of rucola (om te garneren)
  • 200 gr cannellinibonen (blikje)
  • 50 gr geraspte belegen kaas
  • 150 gr gorgonzola
  • Parmezaanse kaas (om te garneren)
  • 600 ml groentebouillon
  • 6-8 takjes tijm
  • Peper en zout
  • 2 el olijfolie

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden (elektrisch), 130 graden (hetelucht).

  2. Snijd de knoflook in plakjes en de ui fijn. Snijd grotere paddestoelen in kleinere stukjes, kleine paddestoelen kun je prima in zijn geheel gebruiken. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook op laag vuur aan voor 3-4 minuten. Voeg daarna de paddestoelen en blaadjes tijm toe en bak ze 4 minuten mee. Breng goed op smaak met zout en peper.

  3. Schep de risotto rijst door het paddenstoelenmengsel totdat de korrels glazig zien, dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg de bouillon toe en breng zachtjes aan de kook.

  4. Schep alles voorzichtig in een ovenschaal, roer de helft van de gorgonzola en alle geraspte kaas er door. Dek af met aluminiumfolie en zet de schaal 35 minuten in de oven. Schep dan de cannellini bonen er door en zet de schaal nog eens 10 minuten terug in de oven.

  5. Garneer de vegetarische ovenrisotto met het restant van de gorgonzola, wat extra tijm en wanneer je het lekker vind wat Parmezaanse kaas flinters en rauwe spinazieblaadjes (of rucola).

Vegetarische risotto uit de oven
Vegetarische risotto uit de oven

Tags

Familie recepten Makkelijke recepten Risotto Paddenstoelen Rijst Spinazie Italiaanse recepten Glutenvrije recepten Oven Vegetarische recepten Herfst recepten Winter recepten Hoofdgerecht

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in