Rode uienchutney
Ik ben echt dol op uien en het liefst rode uien. Een tijdje geleden maakte ik al een lekkere hartige uientaart en de basis daarvoor was een rode uienchutney. Toen ik een tijdje geleden voor een klant een receptje mocht bedenken met geitenkaas kroketten, wist ik het meteen.
Het was best een uitdagende opdracht, ik moest 5 Vlaamse recepten bedenken met totaal niet Vlaamse producten. Zo moest ik iets maken met Turkse worst, met salami en met cheesecake, probeer daar maar iets Vlaams van te maken. Maar ook met geitenkaas kroketten en dat was niet zo moeilijk.
Rode uienchutney is heerlijk bij kaas en dan vooral bij geitenkaas. Maar deze chutney doet het ook goed bij vlees en hij is zowel koud als warm lekker. Lekker om bij een groot gebraad te serveren tijdens het kerstdiner. Je kunt de chutney wel een week bewaren in de koelkast, mits je een schone pot gebruikt natuurlijk.
Ingrediënten voor 1 pot
400 g rode uien
50 ml water
100 ml rode wijn
30 g bruine suiker
30 ml rode wijnazijn
Scheutje olijfolie
Zo maak je het
Pel de uien en snij ze in halve ringen.
Doe de uien met de suiker, een scheutje olijfolie, de azijn, de rode wijn en het water in een pannetje en breng het aan de kook.
Laat het mengsel onder af en toe roeren, gedurende 45 minuten zachtjes pruttelen. Roer het tussentijds door om aanbranden te voorkomen.
De uien zijn klaar als ze boterzacht zijn en al het vocht opgenomen is.
Giet de chutney in een schone pot en laat het afkoelen.
Lekker met geitenkaas kroketjes of op een stukje vlees.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in