Wat is miso: tips & recepten
Als je op zoek bent naar een smaakvolle en veelzijdige toevoeging aan je voorraadkastje, dan moet je zeker kennis maken met miso: een pasta die (meestal) is gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Een absoluut onmisbaar ingrediënt in de Japanse keuken, waar het vaak wordt gebruikt om smaak toe te voegen aan soepen, marinades, dressings en nog veel meer. Maar wat is miso precies en hoe gebruik je het in de keuken? Wij vertellen je er álles over.
Wat is miso
Miso is een super-bijzonder product dat al meer dan 1000 jaar in Japan wordt gegeten. Het is gemaakt van sojabonen die zijn geweekt, gekookt en gemengd met een startercultuur van koji (gekookte rijst, gerst of sojabonen die zijn geënt met een schimmel) en zout. Het mengsel wordt vervolgens een paar maanden tot zelfs jaren (!) gefermenteerd, afhankelijk van hoe intens de smaak moet worden.
Verschil tussen witte miso, gele miso en rode miso
Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar in de winkel: witte, gele en rode miso. De meeste zijn gemaakt van dezelfde basisingrediënten, maar hoe donkerder de kleur, hoe sterker de smaak zal zijn. Witte miso heeft een milde, zoetige smaak en is vooral geschikt voor lichtere dressings en marinades. Gele miso heeft een lichtere smaak dan rode miso. Die rode is dus de sterkste: met een diepe, hartige smaak. Ideaal voor gebruik in soepen en stoofschotels. Tip: begin met een milde witte of gele miso en experimenteer van daaruit verder.
Miso kopen
Miso kun je tegenwoordig gelukkig kopen bij de meeste grote supermarkten, en natuurlijk bij Aziatische toko’s en allerlei webshops. Het is verkrijgbaar in pasta-vorm in een potje, bakje of zakje.
Miso bewaren
Ongeopende miso kun je het best koel en donker bewaren. Na opening bewaar je het bakje of zakje het beste (goed afgesloten!) in de koelkast, dan blijft het zeker een aantal maanden goed.
Recept met miso: waar gebruik je miso zoal in?
Miso kan je op honderd en één manieren gebruiken als je gaat koken. Een van de meest populaire manieren om miso te gebruiken is in misosoep. Wanneer je zin hebt in een lekkere en simpele Aziatische soep maak je in een handomdraai (in 15 minuten) deze miso soep. Een Japanse soep die wordt gemaakt van dashi en misopasta. Het is heel lekker en een leuke manier om eens kennis te maken met de smaak van miso.
Iets avontuurlijker gaan? Maak dan deze miso ramen met gehaktballetjes.
Maar we vinden het ook een ideaal ingrediënt in marinades voor vlees, vis en groenten. Het voegt een heerlijke umami-smaak toe! Maak bijvoorbeeld eens onze miso spiezen: zowel lekker op de barbecue, als gewoon uit de grillpan. De marinade heeft een fijne zout en zuur balans, door de miso, knoflook, tamarinde en rijstazijn.
Het is daarnaast een hele lekkere toevoeging aan saladedressings. Meng het met andere ingrediënten zoals sesamolie, rijstazijn en honing voor een dressing die je (Aziatische) salade naar een hoger niveau tilt.
Een andere toepassing van miso is in de vorm van dipsaus. Meng bijvoorbeeld witte miso met mayonaise, limoensap en chilivlokken voor een pittige en smaakvolle dipsaus die perfect is voor groentesticks of als saus voor kipspiesjes.
Als je er eenmaal mee gaat koken, zul je zien dat het ook een fijne smaakmaker is in niet-Oosterse recepten. Zo voegen wij vaak een lepeltje toe aan onze pastasaus, voor extra diepte en smaak. Vaak vragen eters ons: “wat proéf ik nu toch voor bijzonders?”. Tsja, miso: het geheim van de chef…
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in