Bouillabaisse

3 x vissoep

Ook zo dol op vissoep? Wij wel! Wat ons betreft een superlekkere manier om te genieten van de rijke smaken van de zee. Er zijn verschillende soorten vissoep, elk weer met een andere kenmerkende smaak en ingrediënten. Van klassieke bouillabaisse tot een romige bisque: er is voor ieder wat wils. Laten we eens kijken naar drie heerlijke recepten voor vissoep en hoe je deze nog lekkerder kunt maken.

Soorten vissoep en slimme kooktips

Er zijn zoveel soorten vissoep dat je bijna elke maand wel weer een nieuwe favoriet kunt ontdekken. Neem bijvoorbeeld bouillabaisse, een rijk gevulde Franse vissoep die perfect is voor een gezellige avond met vrienden. Of ga voor een romige en luxe bisque van garnalen, die smaakt alsof je in een sjiek restaurant zit. En dan is er nog de soep met mosselen, die altijd een hit is bij mosselliefhebbers.

Wil je je vissoep extra lekker maken? En paar tips:

  • Maak een roux om je soep dikker en romiger te maken
  • Kook blokjes aardappel mee voor extra body
  • Voeg een scheut kookroom toe voor extra creaminess
  • Vergeet de kruiden niet! Verse dille, peterselie en tijm doen wonderen voor de smaak.
  • Om je vissoep gezonder te maken, kun je minder room gebruiken en meer groenten toevoegen. Wortel, bleekselderij en prei zijn geweldige toevoegingen die de soep lekker vullend maken zonder extra calorieën.
vissoep

Welke vis gebruik je in vissoep?

De keuze tussen diepvries vis en verse vis hangt af van wat je visboer, supermarkt of marktkraam te bieden heeft – en wat jouw persoonlijke voorkeur heeft. Verse vis heeft vaak een intensere smaak en kun je meteen gebruiken, maar diepvries-vis is een handig en vaak betaalbaar alternatief.

Voor de bouillabaisse kun je een mix van verschillende soorten vis gebruiken, zoals kabeljauw, roodbaars en zeeduivel. Voor de garnalenbisque zijn garnalen natuurlijk een must, en voor de mosselsoep zijn verse mosselen ideaal, maar je kunt ook zeker andere zeevruchten toevoegen – zoals kokkels, vongole, rivierkreeftjes, et cetera.

1. Bouillabaisse

Bouillabaisse is een klassieke Franse vissoep die oorspronkelijk uit Marseille komt. Deze soep zit boordevol verschillende soorten vis en zeevruchten, en heeft een kruidige saffraan-gekleurde bouillon. Voeg tomaten, venkel en kruiden toe voor de echte authentieke smaak. Serveer met een flinke schep rouille en een stuk knapperig brood om het helemaal af te maken. Een echte bouillablast van smaken!

Bouillabaisse

2. Bisque van garnalen

Een bisque van garnalen is de perfecte soep voor liefhebbers van een romige, intens smakende soep. De basis van deze soep is een bouillon gemaakt van garnalenkoppen en -schalen. Pureer de soep met een staafmixer en voeg wat room toe voor een zijdezachte textuur. Een beetje cognac of sherry maakt het helemaal af (maar hoeft niet per sé, mochten er kleintjes mee eten).

bisque

3. Soep met mosselen

Ons recept voor soep met mosselen is een heerlijke manier om van mosselen op een andere manier te genieten. Deze soep combineert de zilte smaak van de mosselen met een rijke bouillon van witte wijn, knoflook en kruiden. Voeg wat room toe voor een romige variant of houd het licht en fris met extra groenten. Mosselfeestje in een kom!

soep met mosselen

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in