Kerntemperatuur van vlees en vis

Kerntemperatuur van vlees en vis

De juiste kerntemperatuur van vlees en vis is ontzettend belangrijk. Dit bepaalt namelijk of je vlees of vis goed gaar is. Je wilt natuurlijk je vlees of vis perfect garen voor de beste smaak en natuurlijk voorkomen dat iemand een voedselvergiftiging oploopt. Ik kan me nog herinneren dat we vroeger wel eens (sporadisch) gingen barbecuen. Dit liep vaak uit op een ramp. Zwartverbrand vlees wat van binnen nog rauw was.

Gelukkig weet ik inmiddels beter en heb ik al heel wat barbecue ervaring opgedaan de laatste jaren. En als ik één ding heb geleerd is het wel dat het ontzettend handig is om de juiste kerntemperatuur van vlees en vis te weten. Je hoeft je dan nooit meer af te vragen hoe lang je een stuk vlees of vis op de bbq moet leggen. Dit geldt overigens niet alleen voor vlees op de barbecue, maar ook voor vlees of vis dat je in de pan of in de oven gaart.

De juiste kerntemperatuur van vlees en vis is ontzettend belangrijk. Dit bepaalt namelijk of je vlees of vis goed gaar is.

Pauline

Hoe meet je de kerntemperatuur?

Dit doe je met behulp van een digitale kernthermometer. Deze steek je in het vlees (of vis). Steek de thermometer altijd in het dikste stuk van het vlees en let daarbij op dat je de thermometer niet op het bot zet. Dit zorgt namelijk voor een vertekend beeld van de temperatuur. Voor de barbecue gebruiken wij zelf graag de iGrill van Weber. Hierbij kun je de kerntemperatuur zelfs bijhouden middels een app. Je hoeft er dus niet eens bij te staan om de temperatuur in de gaten te houden. Maar ieder andere kernthermometer is ook geschikt. Mijn inductie kookplaat heeft ook een ingebouwde kernthermometer met draadloze sensor en mijn oven ook. Maar bij IKEA kan je voor een paar euro ook een mooie digitale thermometer kopen, deze werkt perfect.

Rusten en nagaren

Voor vlees (en zeker voor rundvlees) geldt dat je het na het bakken even moet laten rusten onder aluminiumfolie. Hierdoor wordt het vlees extra sappig en gaart het ook nog iets door.  De sappen trekken namelijk weer naar het middelste gedeelte van het vlees. Houd hier dus rekening mee als je onderstaande kerntemperaturen aanhoudt. Houd je van medium rare, houd dan een temperatuur aan tussen rare en medium. Maar als je dit lijstje erbij pakt, kan je vlees bijna niet meer mislukken.

Kerntemperatuur van vlees en vis

De juiste kerntemperatuur van vlees en gevogelte

RUNDVLEES
Steaks, braadstuk en rundvlees aan bot

Rare 50-52 graden
Medium 60-63 graden
Well done 70 graden en hoger

Rundergehakt
70 graden en hoger

LAMSVLEES
Filet, braadstuk en lamsvlees aan het bot

Rare 50-52 graden
Medium 60-63 graden
Well done 70 graden en hoger

Lamsgehakt
70 graden en hoger

VARKENSVLEES
Ribben
Well done 70 graden

Rollade en vlees aan bot
Medium 60-63 graden
Well done 70 graden

Pulled pork
88 graden

KIP EN KALKOEN
Filet
Well done 72 graden

Dij, poot of vleugel
Well done 85 graden

Hele kip of kalkoen
75 graden

Kerntemperatuur van vlees en vis

De juiste kerntemperatuur van vis

Tonijn
medium rare 50 graden

Zalm 
medium 55 graden

Kabeljauw en overig witvis
well done 60 graden

 

Kerntemperatuur van vlees en vis

Heb jij een kerntemperatuur thermometer in huis? En wist jij dat de kerntemperatuur van vlees en vis zo belangrijk is bij bereiding van vlees en vis?

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (1 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in