
Groninger mosterdsoep met spek
Je zou denken dat deze Groninger mosterdsoep met spek vaak bij ons op tafel stond vroeger. Aangezien wij allebei geboren en getogen zijn op het Groninger platteland. Maar dat valt eigenlijk wel mee. Bij ons thuis aten we vaker kippen, groenten,- en tomatensoep. Het heeft dus heel lang geduurd voordat ik een keer Groninger mosterdsoep at. Mijn eerste ervaring was de welbekende soep uit zak. Deze kocht ik eens in mijn studententijd. Destijds vond ik het niet lekker en daardoor heb ik me niet meer echt gewaagd aan de mosterdsoep. Stom eigenlijk! Want dat het niet lekker was, kwam natuurlijk doordat het een kant-en-klare soep uit een zak was. En deze kan absoluut niet tippen aan de zelfgemaakte, verse Groninger mosterdsoep. Sinds ik deze geproefd heb, ben ik helemaal om.
Groninger mosterd vind ik de lekkerste mosterd die er is. Lekker pittig! Dat proef je ook terug in deze Groninger mosterdsoep. En daar hou ik van. In combinatie met de lichtpittige prei en de zoute spekjes is het een heerlijke, hartverwarmende en stevige soep. Lekker voor tijdens de koude januari dagen. Ik kan niet wachten om deze soep weer te gaan maken. Even weer terug naar m’n roots, het hoge noorden. Gelukkig kun je deze soep overal maken en hoef je er niet voor naar Groningen. Heb jij wel eens Groninger mosterdsoep gehad? En wat vond je er van?




Culinaire post ontvangen?
Wil je de nieuwste recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief bomvol met lekkere & makkelijke recepten. Al ruim 40.000 mensen gingen je voor.
Dat wil ik!Ingrediënten voor 1 ltr. soep
- 1 kleine prei
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 30 gr roomboter
- 40 gr bloem
- 1 liter kippenbouillon
- 3 el Groninger mosterd
- scheutje room
- 200 gr spekreepjes
- Peper en zout
Zo maak je het
Snijd de kleine prei in ringen (hou wat achter voor de garnering). Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een ruime pan met de roomboter.
Voeg de bloem toe en gaar dit mee op een zacht vuur. Gaar het gerust een minuut of 5 mee, maar laat het niet bruin kleuren. Laat het mengsel daarna afkoelen. Het moet zanderig aanvoelen als je het tussen je vingers wrijft.
Zet het vuur weer aan en voeg al roerende de kippenbouillon en de prei toe. Laat het even koken op zacht vuur, totdat de prei gaar is. Pureer het geheel dan glad met een staafmixer.
Voeg de mosterd en een scheutje room toe en breng de mosterdsoep op smaak met peper en zout.
Bak de spekreepjes goudbruin. Garneer de soep met de spekreepjes en nog wat preiringetjes.


Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan