Menu

Easy: Zuurkoolpastei

Ik had nog filodeeg en ricotta over van de tiropita’s en een restje zuurkool van de broodjes braadworst. Weggooien is zonde, dus flanste ik binnen no time deze zuurkoolpastei in elkaar. Ik heb een streng no waste beleid in mijn keuken. Op een kookdag koken en fotograferen Annika en ik zo’n 8 recepten voor de blog. Vaak heb je van alles een beetje nodig. Met de restjes verzin ik dan altijd weer wat nieuws, zoals deze filodeegtaart. Restjes groente en kaas kan je altijd goed verwerken in een hartige taart. Hartige taart is mijn GoTo “no waste” gerecht.

Ik voegde nog wat bacon toe en ananas. Ik ben #teamananas en ben er dol op in warme gerechten. Dit geldt niet voor iedereen, dus je kunt het ook gemakkelijk weglaten. Net als de bacon trouwens als je deze taart liever vega wilt houden. Ik denk wel dat dit mijn laatste winterse recept is van het seizoen. Alhoewel, dit filodeegtaartje is vrij licht, maar zuurkool is echt winters.  Ik ben echt toe aan voorjaarsgroentes zoals spinazie en verse erwtjes. Nu maar hopen dat de weergoden daar net zo over denken, want ik kan niet meer wachten tot ik het terras weer op mag.

zuurkoolpasteizuurkooltaart met ananas

Ingrediënten voor 4 personen
3 grote vellen filodeeg
4 eieren
200 gr ricotta
250 gr zuurkool
75 gr bacon
60 gr ananas
50 gr oude kaas
1 tl kerriepoeder
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bak de bacon goudbruin in een pan. Laat het iets uitlekken op keukenpapier.

Klop de eieren los met de ricotta en breng dit op smaak met peper en zout.

Neem een groot vel filodeeg en vet deze in met olijfolie en plak het tweede vel er boven op. Vet ook deze in met iets olijfolie (gesmolten boter kan ook) en plak het derde vel er boven op. Leg dit in een ingevette ovenschaal of springvorm (23 cm).

Verdeel de zuurkool over het filodeeg. Breng dit op smaak met iets peper en zout en de kerriepoeder.

Verdeel de ananas en de bacon over de zuurkoolpastei.

Giet het ei- ricottamengsel er overheen. Garneer de zuurkooltaart met de geraspte kaas.

Vouw de punten filodeeg naar binnen en bestrijk de bovenkant nogmaals met olijfolie.

Bak de zuurkoolpastei in ongeveer 20 – 25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Serveer meteen of bewaar hem tot gebruik in de koelkast.

zuurkoolpasteizuurkoolpasteizuurkooltaart met ananas

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

9 reacties

 • Laura
  6 januari 2018 om 19:35

  Was lekker, bedankt!

 • Mirte
  8 maart 2017 om 19:45

  warmeN

 • Mirte
  8 maart 2017 om 19:44

  Echt heerlijk. De volgende keer verdeel ik de ananas door de zuurkool en niet erbovenop. Ook lekker makkelijk om het restant 2 dagen later nog eens op te warme in de oven en dan heerlijk op te eten.

 • Marga
  1 maart 2017 om 18:43

  Dank je, weet ik nu dat je dat ook vers kan kopen..?

 • Daniëlle
  1 maart 2017 om 16:10

  Dit lijkt mij heerlijk! Ik vind heel veel variaties van zuurkool lekker, dus dit lijkt mij ook super!

 • Pauline
  1 maart 2017 om 14:58

  Wij kopen altijd vers filodeeg bij de Turk en proberen dan zoveel mogelijk lekkere hapjes te maken. Die uit de vriezer is echt ellendig om mee te werken. En je moet idd wel alles direct opmaken.

 • Marga
  1 maart 2017 om 10:04

  Filodeeg heerlijk, maar wat doe ik niet goed? Je haalt t uit de diepvries (t is gevouwen, dus eerst laten ontdooien) je gebruikt n aantal vellen en dan zit je te kijken met de rest, of vries je die weer in? Zo vreselijk zonde, bladerdeeg is wat dat betreft veel makkelijker.

 • Nicole
  1 maart 2017 om 08:22

  Lekker zo met filodeeg. Ananas maakt het extra lekker?

 • [email protected]
  1 maart 2017 om 07:44

  Ik leef voor zuurkool, gaat niets boven een ouderwetse stamppot of een variant hierop. Heerlijk recept!!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.