healthy mug cake

Havermout mug cake

Met de blauwe bessen uit eigen tuin maakte ik een healthy mug cake. Een ontbijt cake-je van havermout dat in 3 minuten klaar is. Klinkt goed he? Is het het ook. En nu zullen er mensen zijn die vallen over het gebruik van een magnetron. Ik heb daar zelf niet zoveel problemen mee, want zo vaak gebruik ik hem nou ook weer niet. Mocht je het echt een probleem vinden dan kun je dit ontbijtrecept ook in de oven maken. Maak het dan in een hittebestendig schaaltje en zet deze zo’n 15 minuutjes in de oven op 180 graden.

Ik gebruikte blauwe besjes, wat hazelnoten en kokos. Superlekker. Je kunt ook ander fruit gebruiken of wat gedroogde cranberries of rozijnen toevoegen. Mmmm. Net wat jezelf lekker vindt. De basis is havermout met banaan. Want dat geeft zo’n lekkere zoete smaak. En voor de langslapers, als je alles de avond van te voren al mengt, hoef je het ‘s ochtends alleen nog even in de magnetron te zetten. Perfect ontbijtje dus.

healthy mug cake

Ingrediënten voor 1 persoon
Halve rijpe banaan
1 ei
2 el havermout
0,5 tl bakpoeder
Handje blauwe bessen
1 el gehakte hazelnoten
1 el geraspte kokos
Snuf kaneel
Snuf zout

Zo maak je het
Neem een grote mok en prak de banaan glad met een vork.  Meng het eitje er doorheen.

Voeg de havermout, het bakpoeder, een snuf zout en kaneel bij het banaan-eimengsel. Roer door.

Voeg de gehakte hazelnoten, de gerapste kokos en wat blauwe bessen toe. Meng het nog even kort.

Zet de mug cake 2 minuutjes in de magnetron (1000 watt) of zet hem 15 minuutjes in de oven op 180 graden.

Keer de mug cake om op een bordje op lepel hem zo uit de mok op.

healthy mug cake

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Fresh & Easy: Hete kip met sriracha saus
Diary September #2
Bewaar
24 Comments
 • Aniek

  27 september 2017 at 14:30 Beantwoorden

  Vanochtend weer gemaakt. Ik vind mugcakes echt heerlijk als ontbijt, Zeker met vers fruit erin!

 • Ingrid

  24 juli 2017 at 19:38 Beantwoorden

  Beste Pauline,

  Is er ook iets anders dan havermout? Ik hou daar niet van.
  Kan het ook met lijnzaad of met zemelen?
  Mvg ingrid

 • Dees

  13 augustus 2016 at 22:34 Beantwoorden

  Dit is kei-lekker, Had het nog nooit gemaakt!\r\nDit ga ik zeer zeker weten nog vaker maken en wil het zelfs gaan proberen met ander fruit en toevoegingen.

 • Désirée

  23 april 2016 at 12:29 Beantwoorden

  Ik vind dit echt superlekker! Vandaag gemaakt met een rijpe peer en met pecannoten. Vult goed en ik heb het idee dat ik een taartje aan het eten ben;)

 • Severien

  4 februari 2016 at 21:40 Beantwoorden

  Ja, super lekker en een fijne afwisseling voor gewone havermoutpap ‘s ochtends. Ik probeer ook eens met appelmoes denk ik. De kinderen willen het wel graag erg zoet, maar ik denk dat ik het met appelmoes zoet genoeg vind.

 • Sabrina

  29 december 2015 at 10:56 Beantwoorden

  Hij was erg lekker! Maar hij wordt bij mij niet bruin zoals op de foto.

 • Monica

  20 oktober 2015 at 12:35 Beantwoorden

  Vanmorgen uit geprobeerd en echt super lekker. Had geen blauwe bessen meer maar nog wel bevroren frambozen. Werkte ook prima! Deze ga ik er zeker inhouden als ontbijt.

 • Jolanda

  2 oktober 2015 at 22:52 Beantwoorden

  Ik eet meestal Brinta. Ik zal eens proberen of het daar ook mee kan.

 • Rianne

  29 september 2015 at 21:53 Beantwoorden

  Hoi Pauline,\r\n\r\nKan ik ook iets anders dan banaan gebruiken als zoetmaker?\r\nBanaan is echt het enige waar ik niet van hou….

  • Pauline

   30 september 2015 at 19:19 Beantwoorden

   Met appel (geraspt) of moes lukt het denk ik ook. Of wat dadelpasta.

 • Claire

  29 september 2015 at 18:33 Beantwoorden

  hou Pauline,\r\n\r\nIk wil nog een keer heel graag dit recept uitproberen. \r\nKun je dit recept ook maken zonder of met een vervanging van ei?

  • Pauline

   29 september 2015 at 19:34 Beantwoorden

   Eigenlijk niet. Dan zou ik eerder voor de appeltaart havermout gaan die ook op mijn blog staat.

 • Pauline

  29 september 2015 at 13:19 Beantwoorden

  Ziet er lekker uit! Nog nooit mugcake gemaakt, maar ga het toch eens proberen aangezien ik bijna alle ingrediënten al in huis heb.

 • ina

  29 september 2015 at 11:48 Beantwoorden

  Hoi Pauline,\r\n\r\nZiet er heerlijk uit en zo gemakkelijk.\r\nZit momenteel een weekje in Vlissingen.\r\nZodra ik weer thuis ben, ga ik het meteen uitproberen.\r\nHeb er nu al zin in.\r\n Bedankt!!!

 • By Marloes Thuis

  29 september 2015 at 10:47 Beantwoorden

  Hoi Pauline,\r\nHaha, onze oudste zoon noemde vroeger de magnetron “MUKMAKER” (melkmaker), daarvoor gebruikte wij eigenlijk alleen de magnetron 🙂 \r\nJouw recept lijkt me heerlijk en ga ik zeker een keertje proberen te maken voor het zondagsontbijtje!\r\nGroetjes Marloes

 • Margot

  29 september 2015 at 08:37 Beantwoorden

  Dat is nog eens een leuk ontbijt!

 • Anna-Karina

  29 september 2015 at 08:24 Beantwoorden

  Lekker, kan ook 6-8 minuten in de AirFryer!

  • Bas

   1 oktober 2015 at 08:58 Beantwoorden

   @Anna-Karina: op welke temperatuur? Heb namelijk hier geen magnetron, maar wel een AirFryer! 😉

 • cindy

  29 september 2015 at 08:15 Beantwoorden

  Dit is een recept van ongesuikerd (zoek maar op facebook, ze heeft ook een kookboek)\r\nIk maak het al bijna een jaar, zonder zout en bakpoeder!!\r\nZelf maak ik het het liefst met appel en kaneel of gedroogde abrikozen.\r\nJe kan ook rauwe cacao poeder gebruiken!

 • Jolanda

  29 september 2015 at 08:15 Beantwoorden

  Hallo Pauline, \r\n\r\nis het nu 10 minuten of 20 minuten in oven van 180 graden? Zie beide terugkomen in je tekst.

 • Marlotte

  29 september 2015 at 07:19 Beantwoorden

  Ik vind mugcakes zo lekker als ontbijt, je kunt er elke dag op los variëren!

 • Esmée

  29 september 2015 at 07:02 Beantwoorden

  Ik ben dol op mugcakes en op havermout! Deze zeker een keer uitproberen, want het ziet er heerlijk uit!

Plaats een reactie