Een lesje thee zetten

Een lesje thee zetten

Ik deed het jarenlang verkeerd en jij misschien ook wel! Thee zetten of eigenlijk moet ik zeggen thee trekken, is meer dan een zakje in kokend water hangen. Onlangs was ik bij Dilmah in Haarlem om een kijkje achter de schermen te nemen. Ik wist al het nodige over thee, maar toch ging er een wereld voor mij open.

dilmah thee roos en vanille

Dilmah
Dilmah is een familiebedrijf in Sri Lanka (since 1988). Eigenaar Fernando heeft zijn merk vernoemd naar zijn 2 zoons Dilhan en Malik. In tegenstelling tot vele andere theemerken komt de thee enkel uit Sri Lanka en daarom mag het de naam Ceylon voeren. Ceylon betekent Sri Lanka, en staat garant voor een bepaalde kwaliteit. Kijk dat wist ik dus niet. De thee van Dilmah is onvermengd, dus 100% puur. Neem je een groene thee, dan weet je ook zeker dat het enkel uit groene thee bestaat en niet vermengd is met bijvoorbeeld zwarte thee. Daarnaast is alle thee ook nog vers, de thee wordt direct op de plantage verpakt.

Groen, wit en zwart
Alle thee komt van één plant, de Camelia Sinensis. Dus of je nu groene, witte of zwarte thee drinkt het komt allemaal van dezelfde plant. Het is de bereiding die ervoor zorgt dat een thee wit of groen blijft, of juist zwart wordt en dit bereidingsproces bepaalt dus ook een groot deel van de smaak. Het bovenste gedeelte van de plant heeft de beste kwaliteit, bij Dilmah plukken ze alleen de bovenste 2 blaadjes en de knoppen. Dit gebeurt trouwens allemaal met de hand.

Witte thee, bestaat enkel uit de knopjes en krijgt verder geen bereiding. Deze knoppen worden aan de zon gedroogd. Groene thee wordt verhit om oxidatie (= bruin kleuren door zuurstof) te voorkomen. De zwarte thee wordt naast dat het verhit wordt, ook gefermenteerd en daardoor krijgt het zijn zwarte kleur. En nu denk je misschien waar is Rooibos in dit verhaal? Rooibos is officieel geen thee, dit wordt gemaakt van de rooibos struik. Dit is de enige “theesoort” die net als kruidenthee geen theïne bevat.

dilmah thee groene

Thee zetten
Vroeger kookte ik water, dompelde ik mijn zakje er een paar keer in en klaar was mijn thee. Daarom vond ik groene thee ook nooit lekker. Nu ik weet hoe ik thee moet zetten, is groene thee ineens mijn favoriet. Hoe dat kan?, lees je hieronder.

Groene thee
dilmah thee groene
Groene thee zet je het beste op 70 tot 80 graden. Laat je water eerst een paar minuten afkoelen voordat je het zakje erin doet. Groene thee laat je zo’n 1,5 minuut trekken. Pas dan komen de werkzame stoffen vrij. En dit geeft gewoon de beste smaak.

Witte thee
Witte thee is de meest verfijnde thee. Deze trek je wederom op 70 tot maximaal 80 graden. Laat de thee zo’n 3 minuten trekken. Haal het zakje vooral even op en neer. Dit geeft de beste smaak af.

Zwarte thee
dilmah thee earl grey
Zwarte thee zet je daarentegen wel op 100 graden. Of net iets daaronder. Dus laat je water even kort staan en doe dan je zakje in het water. Zwarte thee moet minimaal 3 minuten trekken. En je hoeft niet bang te zijn dat de smaak dan te bitter wordt. De thee van Dilmah is van zo’n goede kwaliteit en die komt juist het beste tot haar recht na 3 minuten trekken.

Kruidenthee
dilmah thee munt
Kruidenthee is eigenlijk geen thee. Dit wordt ook wel een infusie genoemd. Het is een mengeling van verschillende kruiden en specerijen zoals kaneel, munt, steranijs etc. Kruidenthee kan je van net gekookt water zetten, dus op 100 graden. Laat de kruiden zo’n 3 tot 5 minuten trekken voor het beste resultaat.

No go’s
Beloof je mij dat je de groene thee nu nooit meer in kokend water doet? Sinds ik dit weet, is groene thee mijn favo. Het heeft zoveel invloed op de smaak. Daarnaast zijn er nog een paar No Go’s als het om theezetten gaat. Dingen waar ik zelf ook schuldig aan ben, maar die ik hierbij plechtig beloof nooit meer te zullen doen.

Doe altijd vers water in je waterkoker. Water dat al even staat, of nog erger 2 keer gekookt wordt, heeft geen goede invloed op de smaak. Zonde dus van zo’n verfijnde thee. Het beste gebruik je ook Spa Blauw, probeer het maar eens en proef het verschil. Nog een No Go is een zakje 2 keer of nog erger, een hele dag gebruiken. De hoeveelheid thee in een zakje is bedoelt voor 1 kopje, gebruik hem dus ook voor één kopje. Want alleen dan is je thee op haar best.

dilmah thee

Waar te koop?
De thee van Dilmah is er in 12 verschillende soorten. Ik ga ze de komende tijd goed proeven en zal mijn favorieten nog met jullie delen. De thee is gewoon verkrijgbaar in de supermarkt of in hun webshop. Kende jij dit merk al? Ik zou zeggen ga snel proeven, en laat weten wat jouw favoriete smaak is.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes van Dilmah? Kijk dan op hun Facebook pagina.

Dit is een gesponsord bericht, lees mijn disclaimer.


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in