peanutbutter icecream

Peanutbutter Icecream

Sommige dingen bekken gewoon beter in het Engels dan in het Nederlands. Peanutbutter icecream klinkt zo delish, terwijl ik bij pindakaasijs niet meteen denk “Dit wil ik!”. Ik ben echt dol op pindakaas en toen ik dit recept van Linda Lomelino voorbij zag komen in Delicious Magazine en op Culy was ik meteen hooked. Het komt uit Linda haar boek IJspret, waar je afgelopen donderdag de review van hebt kunnen lezen op mijn blog.

Had ik trouwens al verteld dat ik een nieuwe hobby heb? Zelf ijs maken is mijn nieuwe bijna wekelijkse ontspanmomentje. Nou moet ik zeggen dat er met een killer van de Magimix ijsmachine ook geen stress aan te pas komt, wat een topapparaat zeg! Maar ook met een andere ijsmachine is dit goed te doen. Dit pindakaas-ijsje is heel gemakkelijk om te maken, geen gedoe met een custard die wel of niet bindt en er komt geen ei aan te pas. Wel een halve pot pindakaas, sounds good he? Ik heb het recept iets aangepast, iets minder suiker, omdat ik niet zo’n zoetekauw ben.

peanutbutter icecream

Ingrediënten voor 0,5 ltr ijs.
90 gr pindakaas
60 gr suiker
250 ml melk
200 ml slagroom
50 gr chocolade
50 gr pinda’s (ik nam gezouten*)

Zo maak je het
Zet de melk samen met de pindakaas en de suiker in een pannetje op het vuur. Zorg dat de pindakaas en de suiker smelt.

pindakaas ijs

Voeg het mengsel bij de koude slagroom en meng het door elkaar.

Laat het bij voorkeur een nachtje koelen in de koelkast.

zelf ijs maken

Giet het mengsel in je ijsmachine en draai er in 40 minuten een romig ijs van.

peanutbutter icecream

Hak de chocolade en de pinda’s grof en meng dit door het ijs.

Serveer het meteen of zet het ijs in de vriezer.

Haal de peanutbutter icecream 10 minuten voor het serveren uit de vriezer.

pindakaas ijs

*in het oorspronkelijke recept worden ongezouten pinda’s gebruikt, maar ik hou van de combinatie zoet-zout.

25 food vragen aan Francesca Kookt
Mijn Guilty Pleasures
Bewaar
15 Comments
 • Iris Lokhorst

  3 juni 2016 at 09:40 Beantwoorden

  Gaat het mengsel niet schiften als je de koude slagroom bij het warme melk/pindakaas/suikermengels gooit? Ik heb altijd geleerd dat je warme recepten eerst moet afkoelen voordat je er meer ingrediënten bij doet

  • Pauline

   3 juni 2016 at 18:37 Beantwoorden

   Nope, gaat helemaal goed. Je kunt het wel iets laten afkoelen.

 • Niqui

  14 juli 2015 at 16:02 Beantwoorden

  Wat een lekker ijs lijkt me dit.\r\nHeb ff een vraagje: moet die slagroom ongeklopt blijven???

  • Annika

   14 juli 2015 at 18:08 Beantwoorden

   Ja je voegt het er opgeklopt bij. En het is een heerlijk ijsje 🙂

 • Barbara

  18 februari 2015 at 14:29 Beantwoorden

  Ooh lekker en haast hetzelfde als ‘Li di pinda’, ofwel Antilliaans pinda(kaas)ijs!

 • Babs

  13 augustus 2014 at 12:17 Beantwoorden

  Net gemaakt! Alleen heb ik een vraagje. Ik dacht de laatste 10 minuutjes in de machine gooi ik alvast de pinda’s en chocola erdoor. Maar het leek wel alsof het ijs qua structuur veranderde (schiften?) Kan het door het vet van de pinda’s/chocola komen? Groetjes Babs

  • Pauline

   13 augustus 2014 at 15:36 Beantwoorden

   Het zou kunnen idd dat het door het vet van de pinda’s komt. Maar ik denk dat het eenmaal ingevroren wel goed komt 🙂

 • Ageeth

  10 augustus 2014 at 20:25 Beantwoorden

  Je blogbericht Mijn Guilty Pleasures inspireerde mij en ik maakte zaterdagavond het volgende bericht om vandaag te plaatsen:\r\nhttp://ogenzalf.blogspot.nl/2014/08/ik-me.html\r\nEn wat een heerlijk toeval dat je vandaag over peanutbutter icecream blogt.\r\nBedankt voor je mooie, lekkere en praktische foodblog!

 • Eline

  10 augustus 2014 at 16:32 Beantwoorden

  Vroeger maakte mam altijd pindakaasijsjes van pindakaas en water en dan in zo’n ouderwets vormpje. Niet te hachelen maar wel een leuke herinnering!

 • MySimplySpecial

  10 augustus 2014 at 12:01 Beantwoorden

  Ik ben heel benieuwd naar de smaak! En engels klinkt vaak leuker 🙂

 • Simone

  10 augustus 2014 at 09:32 Beantwoorden

  Lekker Pauline en inderdaad peanutbutter icecream klinkt toch veel beter. Ik heb ook een ijsding van Magimix maar ik heb er eentje die je in de vriezer moet zetten. Ik zit nog steeds te twijfelen of ik er een ijsmachine bij moet kopen, maar ja overdosis apparaten… Je kent dat wel… Je brengt mee aan het twijfelen!

  • Pauline

   10 augustus 2014 at 13:56 Beantwoorden

   Je mag hem wel een keer lenen Simone, kan je even proberen of je het wat vindt. Al weet ik het antwoord al 😉

 • Nanda

  10 augustus 2014 at 07:50 Beantwoorden

  Dit lijkt me echt heel lekker! Zou een keukenmachine ook volstaan? Die mengt het geheel ook goed natuurlijk, en kan het daarna opstijven in de vriezer.

  • Otje

   15 september 2014 at 18:36 Beantwoorden

   Ja hoor dat kan, doe ik ook altijd. Ik roer het de eerste paar uur wel regelmatig flink door, want ik ben altijd bang dat het mislukt, wat het nooit doet overigens 😉

Plaats een reactie