Menu

Peanutbutter Icecream

Sommige dingen bekken gewoon beter in het Engels dan in het Nederlands. Peanutbutter icecream klinkt zo delish, terwijl ik bij pindakaasijs niet meteen denk “Dit wil ik!”. Ik ben echt dol op pindakaas en toen ik dit recept van Linda Lomelino voorbij zag komen in Delicious Magazine en op Culy was ik meteen hooked. Het komt uit Linda haar boek IJspret, waar je afgelopen donderdag de review van hebt kunnen lezen op mijn blog.

Had ik trouwens al verteld dat ik een nieuwe hobby heb? Zelf ijs maken is mijn nieuwe bijna wekelijkse ontspanmomentje. Nou moet ik zeggen dat er met een killer van de Magimix ijsmachine ook geen stress aan te pas komt, wat een topapparaat zeg! Maar ook met een andere ijsmachine is dit goed te doen. Dit pindakaas-ijsje is heel gemakkelijk om te maken, geen gedoe met een custard die wel of niet bindt en er komt geen ei aan te pas. Wel een halve pot pindakaas, sounds good he? Ik heb het recept iets aangepast, iets minder suiker, omdat ik niet zo’n zoetekauw ben.

peanutbutter icecream

Ingrediënten voor 0,5 ltr ijs.
90 gr pindakaas
60 gr suiker
250 ml melk
200 ml slagroom
50 gr chocolade
50 gr pinda’s (ik nam gezouten*)

Zo maak je het
Zet de melk samen met de pindakaas en de suiker in een pannetje op het vuur. Zorg dat de pindakaas en de suiker smelt.

pindakaas ijs

Voeg het mengsel bij de koude slagroom en meng het door elkaar.

Laat het bij voorkeur een nachtje koelen in de koelkast.

zelf ijs maken

Giet het mengsel in je ijsmachine en draai er in 40 minuten een romig ijs van.

peanutbutter icecream

Hak de chocolade en de pinda’s grof en meng dit door het ijs.

Serveer het meteen of zet het ijs in de vriezer.

Haal de peanutbutter icecream 10 minuten voor het serveren uit de vriezer.

pindakaas ijs

*in het oorspronkelijke recept worden ongezouten pinda’s gebruikt, maar ik hou van de combinatie zoet-zout.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

21 reacties

 • Pauline
  29 juli 2019 om 11:55

  Ik heb dat zelf niet geprobeerd dus durf dat niet te zeggen.

 • Katharina Eymael
  28 juli 2019 om 12:47

  Kan je dit ook maken met tahin en sesamzaadjes? Of heb je een of ander receptje om tahinijs te maken. Alvast bedankt. Met vriendelijke groeten, Katrien

 • Lola
  13 december 2018 om 16:43

  Wow, ben ontzettend verzot op pindakaas ijs. Helaas enige alternatief was Ben & Jerry's. Maar nu.....zelf dit overheerlijke ijs maken. ( ik heb er zelfs speciaal een ijsmachine voor gekocht :-) ). Bedankt voor dit heerlijke recept en idd....het is gewoon gelukt dus het recept is goed. Heel blij......

 • Nadine Kuijper
  7 april 2018 om 11:28

  Prima gelukt! Al na 20 minuten hadden mijn zoon en ik prachtig ijs. Gehakte karamel-zeezout chocolade en gehakte zoute pindas erdoor. Erg lekker!

 • Pauline
  1 februari 2018 om 09:59

  Dat doen we, zoals je op de foto’s kan zien ;) Weet niet wat er precies is mis gegaan bij jou, maar het recept klopt gewoon.

 • Mariëlle bijlmakers
  31 januari 2018 om 22:43

  Dit recept is niet goed hoor. Het verbaast me dat niet meer mensen erover klagen. Dit gaat schiften in de ijsmachine. Sterker nog, dit IS geschift in mijn ijsmachine. Je zou je recepten eerst uit moeten proberen voordat je ze publiceert.

 • Pauline
  3 juni 2016 om 18:37

  Nope, gaat helemaal goed. Je kunt het wel iets laten afkoelen.

 • Iris Lokhorst
  3 juni 2016 om 09:40

  Gaat het mengsel niet schiften als je de koude slagroom bij het warme melk/pindakaas/suikermengels gooit? Ik heb altijd geleerd dat je warme recepten eerst moet afkoelen voordat je er meer ingrediënten bij doet

 • Annika
  14 juli 2015 om 18:08

  Ja je voegt het er opgeklopt bij. En het is een heerlijk ijsje :)

 • Niqui
  14 juli 2015 om 16:02

  Wat een lekker ijs lijkt me dit.
  Heb ff een vraagje: moet die slagroom ongeklopt blijven???

 • Barbara
  18 februari 2015 om 14:29

  Ooh lekker en haast hetzelfde als 'Li di pinda', ofwel Antilliaans pinda(kaas)ijs!

 • Otje
  15 september 2014 om 18:36

  Ja hoor dat kan, doe ik ook altijd. Ik roer het de eerste paar uur wel regelmatig flink door, want ik ben altijd bang dat het mislukt, wat het nooit doet overigens ;)

 • Pauline
  13 augustus 2014 om 15:36

  Het zou kunnen idd dat het door het vet van de pinda's komt. Maar ik denk dat het eenmaal ingevroren wel goed komt :)

 • Babs
  13 augustus 2014 om 12:17

  Net gemaakt! Alleen heb ik een vraagje. Ik dacht de laatste 10 minuutjes in de machine gooi ik alvast de pinda's en chocola erdoor. Maar het leek wel alsof het ijs qua structuur veranderde (schiften?) Kan het door het vet van de pinda's/chocola komen? Groetjes Babs

 • Pauline
  10 augustus 2014 om 21:52

  Haha dat is wel heel toevallig ;)

 • Ageeth
  10 augustus 2014 om 20:25

  Je blogbericht Mijn Guilty Pleasures inspireerde mij en ik maakte zaterdagavond het volgende bericht om vandaag te plaatsen:
  http://ogenzalf.blogspot.nl/2014/08/ik-me.html
  En wat een heerlijk toeval dat je vandaag over peanutbutter icecream blogt.
  Bedankt voor je mooie, lekkere en praktische foodblog!

 • Eline
  10 augustus 2014 om 16:32

  Vroeger maakte mam altijd pindakaasijsjes van pindakaas en water en dan in zo'n ouderwets vormpje. Niet te hachelen maar wel een leuke herinnering!

 • Pauline
  10 augustus 2014 om 13:56

  Je mag hem wel een keer lenen Simone, kan je even proberen of je het wat vindt. Al weet ik het antwoord al ;)

 • MySimplySpecial
  10 augustus 2014 om 12:01

  Ik ben heel benieuwd naar de smaak! En engels klinkt vaak leuker :-)

 • Simone
  10 augustus 2014 om 09:32

  Lekker Pauline en inderdaad peanutbutter icecream klinkt toch veel beter. Ik heb ook een ijsding van Magimix maar ik heb er eentje die je in de vriezer moet zetten. Ik zit nog steeds te twijfelen of ik er een ijsmachine bij moet kopen, maar ja overdosis apparaten... Je kent dat wel... Je brengt mee aan het twijfelen!

 • Nanda
  10 augustus 2014 om 07:50

  Dit lijkt me echt heel lekker! Zou een keukenmachine ook volstaan? Die mengt het geheel ook goed natuurlijk, en kan het daarna opstijven in de vriezer.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.