pasta met doperwten

Verse kruiden bewaren: zo blijven ze langer vers

Verse kruiden geven elk gerecht een lekkere smaak-boost, maar we kennen het allemaal: na een paar dagen in de koelkast hangen ze er slapjes bij. Urgh, zo zonde! Met de juiste tips voor verse kruiden bewaren kun je hun levensduur een beetje verlengen.. Hier lees je hoe je het beste jouw peterselie, basilicum, munt of dille vers houdt.

Wat je beter niet kunt doen bij verse kruiden bewaren

Een veelgemaakte fout is om kruiden los in een plastic zakje in de koelkast te leggen. Ze worden hier vaak te nat of te droog, waardoor ze sneller bederven. Ook blootstelling aan direct zonlicht of te veel warmte zorgt ervoor dat kruiden verleppen.

Maar wat doe je dan wél? Wij geven 5 methodes:

Tip 1: wikkel ze in een vochtig doekje

De meeste verse kruiden blijven het langst goed als je ze wikkelt in een lichtvochtige theedoek of keukenpapier. Zo blijven ze gehydrateerd, maar voorkom je dat ze te nat worden en gaan schimmelen. Stop de gewikkelde kruiden in een goed afsluitbaar zakje of bakje en leg ze in de groentela. Vooral peterselie, koriander en dille blijven op deze manier wel een week fris.

verse kruiden bewaren

Tip 2: zet kruiden in een glas water

Voor kruiden met stevige stelen, zoals basilicum, koriander en munt, kun je ze behandelen als een bosje bloemen. Snijd een stukje van de onderkant van de stelen af, zet ze in een glas water en bedek het geheel losjes met een plastic zakje. Zet het glas niet te koud; basilicum houdt bijvoorbeeld niet van de koelkast. Ververs het water om de dag en je kruiden blijven zeker een week mooi.

Tip 3: vries ze in

Wil je langere tijd van je kruiden genieten? Dan is invriezen een slimme optie. Hak de kruiden fijn, doe ze in een ijsblokjesvorm en vul met een klein beetje water of olijfolie. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze in een zakje of bakje bewaren. Handig om direct in een gerecht te gebruiken! Vooral peterselie, bieslook en dille lenen zich hier goed voor.

Tip 4: droog kruiden voor later

Een andere manier om kruiden lang te bewaren, is drogen. Hang een bosje kruiden, zoals rozemarijn, tijm of oregano, ondersteboven op een droge, donkere plek. Na een paar dagen kun je de gedroogde blaadjes van de takjes ritsen en bewaren in een luchtdicht potje. Dit werkt minder goed voor zachte kruiden zoals basilicum en munt, maar voor harde kruiden is dit ideaal.

Tip 5: verse kruiden bewaren in een speciale container

Als je echt serieus bent over verse kruiden bewaren, kun je investeren in een kruiden container. Dit zijn half-open potjes met een waterreservoir, zodat je kruiden precies genoeg vocht krijgen. Ze passen meestal gewoon in de koelkast en werken vooral goed voor koriander en peterselie.

verse kruiden bewaren

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.