The Basics #8 Vis bereiden

The Basics #8 Vis bereiden

We zijn alweer bij deel 8 aangekomen van de kookcursus. Hebben jullie er een beetje wat aan tot nu toe? Deze les gaat over het bereiden van vis, dat kun je op heel veel verschillende manieren doen. Ik probeer nu iedere week een keer vis te eten, omdat het gezond is en lekker licht. De meest gebruikte vissoorten in mijn keuken zijn (gerookte) zalm, kabeljauw forel en tonijn.

In de viswijzer op goedevis.nl kun je zien welke vis volop aanwezig is en je met een gerust hart kunt eten. Het liefst eet ik natuurlijk verse vis van de visboer, gevangen in de Noordzee. Al moet ik bekennen dat ik ook gewoon vis in mijn vriezer heb liggen. Dat heeft weer met gemak te maken. In deze les laat ik je 10 manieren waarop je allemaal vis kunt eten. Hoe eet jij je vis het liefst?

ceviche

Rauw – Sashimi
Japans eten is hot. En Japanners eten veel rauwe vis, op of in de sushi of gewoon rauw in plakjes, overal op de kaart zie je tegenwoordig sashimi staan. Voornamelijk zalm en tonijn worden vaak op deze wijze gegeten. Maar je kunt ook sashimi van andere vissoorten zoals zeebaars of makreel maken.

Ceviche
Ceviche is vis die gegaard wordt in citroensap of een ander zuur zoals limoen of sinaasappel. Door het zuur krijgt de vis toch een bereiding mee, deze wordt eigenlijk koud gegaard. Vroeger als kind at ik vaak rolmopsen, zure haring en daar kun je het mee vergelijken. Ceviche wordt tegenwoordig vaak gemaakt van zalm, makreel, zeebaars maar ook coquilles zijn erg lekker op deze manier.

Gebakken vis
Op zijn Veulendams een visje bakken. De vis, voornamelijk witvis zoals kabeljauw of tong, wordt gebakken in een beetje (veel) roomboter. Vaak wordt de vis eerst gekruid met peper en zout en voorzien van een laagje bloem voor een goudbruin korstje. Simpel, maar lekker.

Op de huid gebakken
Op de huid gebakken vis, zie je vaak in restaurants op de kaart staan. Dit houdt in dat het vel van de vis niet verwijderd is, maar meegebakken. Dit is alleen lekker als het huidje krokant is, anders is het vies en slijmerig. Om een vis op de huid te bakken, verhit je wat olie of boter in de pan en leg je de vis met de velkant naar beneden. Laat de vis op een middel vuur in ongeveer 5 minuten gaar worden. Als het visje wit wordt en nog iets glazigs ziet, is hij klaar. Het huidje hoort nu krokant te zijn.

Gefrituurd
Je hebt vast wel eens een lekkerbekje of kibbeling gegeten. De basis hiervan is voornamelijk kabeljauw en deze wordt eerst door een beslagje gehaald en vervolgens in ongeveer 5 minuten goudbruin gefrituurd. Het beslag bestaat uit een mengeling van bloem, kruiden en spa rood of bier. Hierdoor krijgt de vis een lekkere krokant laagje. Ik denk dat dit een van de meest gegeten vissoorten is in Nederland en ook kinderen zijn er dol op.

Gegrilde vis
Zalm en tonijn eet ik het liefst gegrild en dan op Oosterse wijze. Je marineert de vis eerst een aantal uurtjes in een marinade van bijvoorbeeld sojasaus, olijfolie, knoflook en een pepertje. Laat een grillpan vervolgens goed heet worden en gril de vis ongeveer 2 tot 3 minuten per kant. Het lekkerste is als de vis nog een beetje rosé van binnen is en een lekkere grillstreep van buiten heeft. Zalm en tonijn zijn bij uitstek vissen om te grillen.

Vis uit de oven
Vis kun je ook heel goed in de oven bereiden. Ik maak er meestal een complete maaltijd van. Je neemt een grote braadslee en verdeelt daarover een paar moten zalm, of een hele forel en daarbij leg je wat verse kruiden, aardappeltjes en groentes. Alles wordt in ongeveer 25 minuten gaar geroosterd op 180 graden en je hebt een heerlijk maaltje. Vis die je goed kunt roosteren is hele forel, zalm en kabeljauw.

Gepocheerde vis
Een hele lichte en gezonde bereidingswijze van vis, is het pocheren in water of bouillon. Je zet een pan water of bouillon op het vuur en brengt deze aan de kook, zet het vuur vervolgens iets lager zodat de bouillon net tegen de kook aanhangt. Leg je vis in de bouillon en pocheer het in ongeveer 6 – 8 minuten gaar, afhankelijk van de dikte van je vis. Vis die je goed kunt pocheren is zalm of kabeljauw.

Op de BBQ
In de zomer is het heerlijk om vis op de barbecue te bereiden. Speciaal hiervoor heb je tangen waar je een hele vis tussen kunt klemmen. Het lekkerste is om een gehele vis te nemen en de buik te vullen met verse kruiden en schijfjes citroen. Schuif de vis in een klem en rooster hem in ongeveer 15 minuten gaar op de barbecue. Vis die lekker is op de barbecue is forel en makreel. Je kunt ook spiesen maken van gemarineerde zalm, kabeljauw of een andere vis en deze op de bbq leggen.

En Papillote
En Papillote betekent ingepakt. De visfilet wordt samen met een aantal groenten en kuiden ingepakt in bakpapier of aluminiumfolie. Het complete pakketje gaat dan ongeveer een kwartiertje op 200 graden de oven in. De visfilet stoomt als het ware gaar. Als je het pakketje open doet komt je een hele geurexplosie tegemoet. Deze bereiding is ook heel slank omdat er geen boter aan te pas komt.

hele forel uit de oven

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in