Quinoa tabouleh

Pasta koken & granen bereiden

Vandaag gaan we het hebben over pasta koken & granen bereiden. Tegenwoordig zijn er zoveel granen, pasta’s en zaden op de markt, dat we begrijpen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe kook je quinoa, hoe bereid je de perfecte rijst en moet er nu wel of niet olijfolie bij je pasta? Vandaag leggen we je alles uit over pasta koken en allerlei andere granen!

Pasta met 'nduja - pasta koken

Pasta koken en andere granen bereiden

Pasta koken
Pasta koken is niet lastig, als je maar een paar stelregels aanhoudt. Droge pasta (uit een zak in de supermarkt) kook je gaar in ruim water met zout. Officieel neem je per 100 gr pasta, 1 liter water. Breng het water aan de kook en voeg zout toe. Gooi de droge pasta in de pan en kook het in 6 tot 8 minuten gaar. Pasta hoor je “al dente” te koken, dit betekent beetgaar. Als je het te lang kookt, wordt het papperig. Giet de pasta af en meng het met je saus, hierdoor plakt het niet. Laat je de pasta in de pan staan om los te serveren, voeg dan een lepel van het kookvocht of een scheutje olijfolie toe.

Rijst koken
Je kunt rijst op meerdere manieren koken. Je kunt het in ruim water met zout, gedurende 10 – 12 minuten gaar koken. Giet de rijst af en laat het nog 10 minuten staan. De methode die ik meestal gebruik, is 1 deel rijst op 2 delen water. Je neemt 1 kopje rijst en voegt dit toe aan 2 kopjes gekookt water met zout. Leg de deksel op de pan en laat de rijst in ongeveer 10 – 12 minuten op een zacht vuur gaar koken. Zet vervolgens het vuur uit en laat de rijst nog eens 10 minuten staan. Als het goed is, is al het vocht verdampt en heb je een perfect gegaarde rijst.

Noedels koken
Noedels zijn heel snel klaar. Breng water aan de kook met zout. Voeg de noedels toe en trek ze uit elkaar met een vork. Kook de noedels in ongeveer 3 – 4 minuten gaar. Giet het af en voeg de noedels toe aan je saus.

Mihoen koken
Mihoen is zo fijn van structuur dat het wellen in gekookt water voldoende is. Je kunt de mihoen in 2 minuten gaar koken in water. Wat je ook kunt doen is een schaal vullen met gekookt water en de noedels hier ongeveer 3 tot 4 minuten in laten wellen. Trek ze uit elkaar met een vork en verwijder het overtollige vocht. Je kunt de mihoen even afspoelen met koud water of direct gebruiken en toevoegen aan je saus.

Mihoen met kip

Couscous bereiden
Couscous is één van de makkelijkste granen om te bereiden. Je neemt 1 deel couscous en stop dit in een kom. Voeg hier gekookt water aan toe, tot ongeveer 1 cm boven de couscous. Dek de schaal af met een bord en laat het 6 -8 minuten staan. Haal het bord van de schaal en roer de couscous even door. Als het goed is, is al het vocht opgenomen en heb je een goed gegaarde couscous.

Quinoa bereiden
Je hebt verschillende soorten quinoa. De voorgekookte quinoa bereid je net zoals  couscous. De quinoa zaden kook je gaar. Was de quinoa zaden grondig en breng ze in ruim kokend water aan de kook met zout. Kook de quinoa in 12 – 15 minuten gaar. De quinoa is gaar als er een wit bolletje aan de zaden verschijnt. Giet het af en laat het even staan. Je quinoa is nu klaar om verder op smaak gebracht te worden.

Bulgur bereiden
Bulgur is gemaakt van tarwe. De korrels die je in de supermarkt vind zijn al gestoomd daardoor zijn ze heel snel klaar. Neem 1 deel bulgur en voeg 2 delen gekookt water toe in een kom. Dek de kom af met een bord en laat het 10 minuten staan. Verwijder het overtollige vocht en roer de bulgur even om. Nu is je bulgur klaar om verder op smaak te brengen.

Gevulde paprika's met parelcouscous

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in