Menu
thebasics-710x380.jpg

The Basics #2 Snijtechnieken (Uien, knoflook, Peper snijden)

Deel 2 van The Basics, gaat over snijtechnieken. Ik heb zelf de Hotelschool gedaan en daar kwam dit nogal precies. Was je brunoise, kleine blokjes, niet allemaal even groot, dan werd het zo in de prullenbak gekieperd en kon je opnieuw beginnen. Zelf neem ik het natuurlijk niet zo nauw, maar het is wel handig om deze basis in je achterhoofd te houden.

Ik ben natuurlijk geen professional, maar ik deel met je wat ik weet. Snijden gaat meer om techniek dan om kracht. Daarbij is het wel belangrijk dat je scherpe messen gebruikt. Slijp je messen daarom regelmatig, je zult zien dat het snijden dan veel gemakkelijker gaat.

snijtechnieken

Enkele tips vooraf

  • Gebruik bij het snijden altijd 2 handen. Met 1 hand snij je, de andere hand houd je op het product.
  • Met het mes maak je een ronddraaiende beweging, alsof je aan een wiel draait, (naar je toe) waarbij de punt van je mes continu contact houdt met je plank.
  • Van de andere hand maak je een kommetje. De middelste 3 vingers krom je en hiermee druk je het product tegen de snijplank aan.
  • Met je mes glijd je nu langs je knokkels en zo kan je nooit in je vingers snijden.

Snijvormen en termen

  • Julienne zijn dunne reepjes van ongeveer 2 mm dik en ongeveer 6 cm lang.
  • Brunoise zijn kleine blokjes van 0,5 x 0,5 cm.
  • Chinoise zijn ruitjes van maximaal 2 mm dik.
  • Hakken is het zeer fijn hakken van kruiden of knoflook
  • Tourneren is het maken van een mooie vorm van je wortel of aardappel.

In onderstaande video’s leg ik je in het kort uit hoe je uien in halve ringen snijdt en snippert, hoe je chilipepers hakt en schoonmaakt en hoe je knoflook hakt.

Uien in ringen snijden en uien snipperen

Chilipepers schoonmaken en fijn hakken

Knoflook pellen en fijn hakken

Klik hier als je de video’s niet kunt zien.

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan