fbpx
Menu

The Basics #2 Snijtechnieken (Uien, knoflook, Peper snijden)

Deel 2 van The Basics, gaat over snijtechnieken. Ik heb zelf de Hotelschool gedaan en daar kwam dit nogal precies. Was je brunoise, kleine blokjes, niet allemaal even groot, dan werd het zo in de prullenbak gekieperd en kon je opnieuw beginnen. Zelf neem ik het natuurlijk niet zo nauw, maar het is wel handig om deze basis in je achterhoofd te houden.

Ik ben natuurlijk geen professional, maar ik deel met je wat ik weet. Snijden gaat meer om techniek dan om kracht. Daarbij is het wel belangrijk dat je scherpe messen gebruikt. Slijp je messen daarom regelmatig, je zult zien dat het snijden dan veel gemakkelijker gaat.

snijtechnieken

Enkele tips vooraf

  • Gebruik bij het snijden altijd 2 handen. Met 1 hand snij je, de andere hand houd je op het product.
  • Met het mes maak je een ronddraaiende beweging, alsof je aan een wiel draait, (naar je toe) waarbij de punt van je mes continu contact houdt met je plank.
  • Van de andere hand maak je een kommetje. De middelste 3 vingers krom je en hiermee druk je het product tegen de snijplank aan.
  • Met je mes glijd je nu langs je knokkels en zo kan je nooit in je vingers snijden.

Snijvormen en termen

  • Julienne zijn dunne reepjes van ongeveer 2 mm dik en ongeveer 6 cm lang.
  • Brunoise zijn kleine blokjes van 0,5 x 0,5 cm.
  • Chinoise zijn ruitjes van maximaal 2 mm dik.
  • Hakken is het zeer fijn hakken van kruiden of knoflook
  • Tourneren is het maken van een mooie vorm van je wortel of aardappel.

In onderstaande video’s leg ik je in het kort uit hoe je uien in halve ringen snijdt en snippert, hoe je chilipepers hakt en schoonmaakt en hoe je knoflook hakt.

Uien in ringen snijden en uien snipperen

Chilipepers schoonmaken en fijn hakken

Knoflook pellen en fijn hakken

Klik hier als je de video’s niet kunt zien.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

12 reacties

  • Talitha
    14 oktober 2014 om 21:00

    Super handig dit! Hier was ik nooit zo'n ster in, hopelijk nu wel (;

    Beantwoorden
  • anniek
    20 januari 2014 om 18:17

    Wat een superleuke en handige filmpjes zeg! Leuk om dit te leren van een echte expert!

    Beantwoorden
  • Pauline
    19 januari 2014 om 12:53

    Leuk jullie reacties. Volgende week deel 3 ;)

    Beantwoorden
  • Stella
    18 januari 2014 om 13:46

    Ontzettend handig en leerzaam, vooral de termen..bespaart een hoop gegoogle!

    Beantwoorden
  • Tiff - The CineFiles
    18 januari 2014 om 05:53

    Thank yooouu! Net wat ik nodig had :) Nu alleen nog goeie messen...

    Beantwoorden
  • Michelle
    18 januari 2014 om 00:39

    Wat een super handige uitleg!
    Xx

    Beantwoorden
  • Farah
    17 januari 2014 om 14:22

    Dit vind ik nou een handig artikel! ;)
    Ik kook veel, maar heb totaal geen kennis van de techniek. Moest altijd nog leren hoe ik nou een ui moest snijden. Binnenkort eens uitproberen! ;)

    Beantwoorden
  • Dita
    17 januari 2014 om 09:42

    Erghandig deze filmpjes!

    Beantwoorden
  • MySimplySpecial
    17 januari 2014 om 09:16

    Heel interessant en handig!

    Beantwoorden
  • Chris
    17 januari 2014 om 09:09

    Handig die termen! En ik wist nog niet dat je een 'kommetje' van je handen moet maken, ook handig! Mijn stiefvader zal blij zijn dat hij zich geen zorgen meer hoeft te maken over mijn vingers haha.

    Beantwoorden
  • simone
    17 januari 2014 om 08:35

    Ik vind vooral die uitleg over de termen wel fijn.
    Nauurlijk wist ik wel wat de meeste waren, maar de afmetingen waren mij eigenlijk onbekend.
    Mijn dank ik groot :)

    Beantwoorden
  • simone
    17 januari 2014 om 08:36

    mijn dank is groot haha

    Beantwoorden

Reactie plaatsen