Snijtechnieken: tips om beter te snijden

Snijtechnieken: tips om beter te snijden

Snijtechnieken zijn een belangrijk onderdeel van koken, omdat ze niet alleen invloed hebben op de presentatie van een gerecht, maar ook op de smaak en textuur van de ingrediënten. Wil jij jouw snijtechnieken verbeteren? In dit artikel lees je al onze tips & tricks om beter te leren snijden.

Weet: snijden gaat meer om techniek dan om kracht. Daarbij is het wel belangrijk dat je scherpe messen gebruikt. Slijp je messen daarom regelmatig, je zult zien dat het snijden dan veel gemakkelijker gaat.

Op zoek naar een goed koksmes? Die shop je hier online.

Tips voor snijtechnieken

  • Gebruik bij het snijden altijd twee handen. Met één hand snij je, de andere hand houd je op het product.
  • Met het mes maak je een ronddraaiende beweging, alsof je aan een wiel draait, (naar je toe) waarbij de punt van je mes continu contact houdt met je plank.
  • Van de andere hand maak je een kommetje. De middelste drie vingers krom je en hiermee druk je het product tegen de snijplank aan.
  • Met je mes glijd je nu langs je knokkels en zo kan je nooit in je vingers snijden.

Snijvormen en termen

  • Hakken is het zeer fijn hakken van kruiden of knoflook.
  • Julienne zijn dunne reepjes van ongeveer 2 mm dik en ongeveer 6 cm lang. Deze snijtechniek wordt vaak gebruikt voor groenten zoals wortelen, courgette en selderij. Ook ideaal voor salades, soepen en garnituren.
  • Brunoise zijn kleine blokjes van 0,5 x 0,5 cm. Deze precieze snijtechniek wordt vaak toegepast om groenten en fruit in kleine, gelijke blokjes te snijden. Brunoise gesneden wortelen, uien en aardappelen is bijvoorbeeld een ideale basis voor sauzen en elegante toppings.
  • Chinoise zijn ruitjes van maximaal 2 mm dik. Dit zie je vaak terug in klassiekere Aziatische recepten, waar bijvoorbeeld wortel in chinoise-stijl wordt gesneden.
  • Tourneren is het maken van een mooie vorm van je wortel of aardappel. Superklassiek Frans – je ziet het tegenwoordig niet vaak meer, maar het is een leuke snijtechniek om te oefenen.
Snijtechnieken: tips om beter te snijden
Snijtechnieken: tips om beter te snijden

*Er staat een affiliate link in dit artikel. Wanneer je via deze link iets koopt, ontvangen wij daarover een kleine commissie – voor jou komen er uiteraard nul extra kosten bij.

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (5 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in