cheesecake recept

Kaastaart met Krieken

Voor een Vlaamse receptenspecial maakte ik kaastaart met krieken, want dat bekt zo lekker in het Vlaams. Deze kaastaart roept fijne herinneringen bij mij op. Wat jullie misschien niet weten, is dat ik een half jaar in België heb gewoond, in Brussel om precies te zijn. Ik liep stage in een chique hotel en had de tijd van mijn leven.

De voertaal was Frans, dus om mijn Frans wat op te halen werd ik eerst in het ontbijt ingezet. Dit betekende dat ik iedere ochtend om 6.00 moest beginnen en voor een niet ochtend mens was dat niet zo plezant, om maar even in de sfeer te blijven. Helemaal omdat ik het reuze naar mijn zin had in de plaatselijke buurtkroeg en vroeg naar bed er ook niet echt bij was. Gelukkig kon ik later aan de slag bij conference planning en met af en toe een bardienst kreeg ik toch voldoende slaap. Bovendien was ik toen begin 20 dus had ik ook niet zoveel uurtjes nodig.

In België noemen ze kersen, krieken. Je kent vast ook wel het Vlaamse kriekenbiertje. Ik denk dat ik snel maar eens terug ga om herinneringen op te halen, zou de buurtkroeg nog bestaan?

kaastaart met krieken

Ingrediënten voor 10 personen
200 gr amandelkoekjes of een ander soort
60 gr boter
600 gr roomkaas (ik gebruik AH Basic)
175 gr kwark
150 gr suiker
3 eieren

Topping
350 gr kersen op sap
2 tl maïzena
1 el water
1 vanille stokje

Materialen
Springvorm 23 cm

DSC_0040 5

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 150 graden.

Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of sla ze plat met een deegroller. Ik heb amandelkoekjes gebruikt van Jules De Strooper maar je kunt ook andere koekjes gebruiken.

Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron en meng het met de koekkruimels.

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet deze in met een bakspray of boter.

Giet het koekmengsel er op en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de vorm in de koelkast zodat de bodem kan uitharden.

Meng de roomkaas met de kwark en de suiker tot een gladde massa. Voeg nu één voor één de eieren toe en mix het nog even kort.

Giet het mengsel in de vorm.

Bak de kaastaart in ongeveer 50 minuten af in een voorverwarmde oven. Hij is klaar als hij stevig is maar nog steeds een beetje wiebelig.

Laat de taart iets afkoelen en laat hem verder opstijven in de koelkast.

Neem het vocht van de kersen en breng dit aan de kook met het merg van een vanillestokje.

Maak een papje van de maïzena en het water en voeg dit bij het kersensap. Roer het met een garde goed door elkaar totdat de saus iets dikker wordt. Voeg nu de kersen toe.

Verwijder de springvorm en serveer de kaastaart met warme krieken.

cheesecake recept

Pauline's Culi Nieuws #9
Tomaten Tarte Tatin
Bewaar
31 Comments
  • Kim

    26 september 2016 at 18:44 Beantwoorden

    Hoi Pauline, donderdag ga ik deze taart maken voor mijn verjaardag. Nou was ik in de ah om de ingrediënten te halen en twijfelde ik of u voor dit recept ah basis roomkaas met kruiden heeft gebruikt?

    • Annika

      28 september 2016 at 10:25 Beantwoorden

      Nee, gewoon naturel roomkaas.

      • Kim

        28 september 2016 at 12:46 Beantwoorden

        Bedankt voor je reactie! :-). Naturel roomkaas hebben ze helaas niet bij mij van de AH Basic. Is er een alternatief?

  • Nicole Frusch

    15 november 2015 at 14:52 Beantwoorden

    Ook deze taart was heerlijk. Wij hadden alleen nog er pot kersen op siroop. Gelukkig werkte dat ook goed.

  • Sandra

    1 maart 2015 at 16:44 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\nIk heb 600 gr koekjes verkruimeld, maar dat was zooooo veel. Klopt de hoeveelheid wel?\r\nDe cheese was overigens heerlijk!

    • Pauline

      2 maart 2015 at 11:37 Beantwoorden

      Ohh sorry dat is idd een foutje. Ik heb het aangepast.

  • iris

    27 september 2014 at 09:15 Beantwoorden

    Ik ga deze taart vanmiddag met mijn moeder maken en ik kan nu al niet wachten tot die klaar is haha!

  • Inge

    28 maart 2014 at 13:32 Beantwoorden

    Ik ga jouw recept aanhouden!

  • Inge

    28 maart 2014 at 10:44 Beantwoorden

    Hi Pauline,\r\nVaak wordt er in een cheesecake recept bloem toegevoegd (nieuwe Delicious). Jij doet dat niet. Vind je dat het niet nodig is? En wat is dan het verschil? Ben benieuwd…

    • Pauline

      28 maart 2014 at 13:09 Beantwoorden

      Ik ben eigenlijk niet bekend met bloem in cheesecake recepten. Het is ook niet nodig, de eieren zorgen voor binding.

  • Maura - YLT

    24 maart 2014 at 12:35 Beantwoorden

    Oh oh oh wat klinkt dit weer lekker! Mooi contrast zo met die kersen en de taart. \r\n\r\nIk had laatst trouwens ook een cheesecake gebakken, maar die was op veel plekken gaan scheuren. Weet jij hoe je dat tegen kan gaan? Op zich als je er een topping over doet is het niet zo erg, maar toch jammer voor de foto haha 😉

    • Pauline

      24 maart 2014 at 13:42 Beantwoorden

      Waarschijnlijk stond je oven te hoog, maar ach een scheurtje meer maakt hem echt niet minder lekker 🙂

  • Roos

    23 maart 2014 at 23:48 Beantwoorden

    Dit ziet er zoooo lekker uit! 🙂

  • Lisa

    23 maart 2014 at 23:09 Beantwoorden

    Oh dat ziet er smakelijk uit! Ik denk dat ik deze maar ga onthouden voor m’n verjaardag 🙂

  • Angela | Great Body & Skin

    23 maart 2014 at 18:32 Beantwoorden

    Super lekker! En ik vind je foto’s ook zo mooi! Ik moet hier alleen helaas geen hele punt van eten, ik lijk dan meteen zwanger (beetje rare darmen).

  • Rosanne

    23 maart 2014 at 16:46 Beantwoorden

    Ohh mijn hemel, jaaaaajaa ik wil!

  • Denise | TLT

    23 maart 2014 at 12:38 Beantwoorden

    Amai! Wat leuk dat je in België hebt gewoond:) Ik heb er familie wonen en kom ook altijd erg graag bij onze Zuiderburen. Deze kaastaart ziet er heerlijk uit, ik ben gek op die combinatie met krieken.

  • Hester

    23 maart 2014 at 12:01 Beantwoorden

    Hier in België verkopen ze geen kwark maar platte kaas, is dat hetzelfde?

  • kookwinkelhuis

    23 maart 2014 at 11:11 Beantwoorden

    Ik heb gisteren een soortgelijke taart gemaakt met een bodem van rijstebloem, dus glutenvrij.\r\nTip: als je de taart iets korter bakt, de oven uit zet en dan af laat koelen in de oven barst de bovenkant niet.

  • MySimplySpecial

    23 maart 2014 at 10:54 Beantwoorden

    Hmmm dat ziet er goed uit!

  • Ann Frederix

    23 maart 2014 at 10:03 Beantwoorden

    Mag deze Vlaamse even vermelden dat wij wel een verschil maken tussen kersen en krieken:kersen zijn zoet en krieken zijn zuur. Je kan bij ons in de supermarkt dus ook kersen op sap en krieken op sap vinden.

    • Tiene

      20 april 2014 at 20:02 Beantwoorden

      Helemaal waar, ik wilde dit ook net komen vertellen. Wij hebben in België kersen én krieken 🙂

    • Thijs

      21 augustus 2016 at 06:07 Beantwoorden

      Ook als bruggeling sluit ik mij hierbij aan. Weldegelijk een verschil tussen kersen en krieken

  • Natalie

    23 maart 2014 at 09:31 Beantwoorden

    Ja, hoe warm moet de oven? 180º?

  • ZONDERZOOI

    23 maart 2014 at 09:12 Beantwoorden

    Jammie ziet er heerlijk uit!

  • Manon

    23 maart 2014 at 08:47 Beantwoorden

    Oh deze taart ziet er echt goddelijk uit! Wat leuk dat je een tijdje is Brussel gewoond hebt, lijkt me een hele leuke stad 🙂

  • Sofie

    23 maart 2014 at 08:29 Beantwoorden

    Hoe warm moet de oven voor deze kaastaart?

  • Dita

    23 maart 2014 at 08:24 Beantwoorden

    Yummie, dit ziet er heerlijk uit.

Plaats een reactie