fbpx
Menu

Noedels met zwarte bonensaus, biefstuk en broccoli

Zwarte bonensaus dat is iets wat je heel vaak terugziet in Aziatische gerechten. Je kunt zwarte bonensaus kant en klaar kopen. In de supermarkt of bij de toko. Dit is wel een ander soort saus dan ik hier maak. De zwarte boontjes die gebruikt worden voor die saus zijn gefermenteerd en smaken zout. Het is dan ook echt bedoelt als smaakmaker. De zwarte bonen uit dit recept zijn zwarte boontjes die je in een blikje kunt kopen in de supermarkt. Ze hebben een hartigere en meer vleesachtige smaak dan gewone bonen en zijn daarom een hele lekkere aanvulling op de andere ingrediënten in dit recept. De sojasaus en honing geven er echt een Aziatische smaak aan. 

Veelzijdige zwarte bonensaus

De zwarte bonensaus is heerlijk met kip, biefstuk of met tofu vul dit aan met verse groenten en zoals ik ook in dit recept doe en je hebt een heerlijk gerecht. In dit recept gebruik ik broccoli. Maar peultjes of taugé past ook heel goed. Verder ben ik gek op noedels en combineer ik daarom de saus met noedels. Maar rijst is natuurlijk ook heel lekker! Zoals bij elk Aziatisch recept worden zoete en zoute smaken met elkaar gecombineerd. In de saus zie je dat er honing en sojasaus zijn toegevoegd en het recept heeft als topping pinda’s. Vergeet ook de frisse verse smaken niet door flink wat koriander (wanneer je daar geen fan van bent kun je bladpeterselie gebruiken) en basilicum er overheen te strooien. 

Wanneer je van pittig houd kun je door de saus een rood pepertje snijden en er eventueel mee garneren. En wat extra frisheid krijgt dit recept door een kneepje limoensap over de biefstuk heen te druppelen. 

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 gr biefstuk
  • 300 gr noedels of rijst
  • 400 gr broccoli
  • 6 takjes koriander of bladpeterselie (verse)
  • 6 takjes basilicum (verse)
  • 70 gr pinda's

Voor de saus

  • 400 gr zwarte bonen (1 blik)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el honing
  • 4 tl bruine basterdsuiker
  • 2 el sesamolie
  • 4 el sojasaus
  • 8 el bouillon (bijvoorbeeld kip of groentebouillon)

Zo maak je het

  1. Haal de biefstuk uit de koelkast en laat op temperatuur komen. Bestrooi met zout en laat even staan. 

  2. Meng eerst alle vochtige ingrediënten voor de saus en de bruine basterdsuiker in een kommetje door elkaar. Knijp de teen knoflook boven de saus en roer er doorheen. Laat even staan. 

  3. Doe de noedels samen met de broccoli in een pan met gezouten water. Kook tot de noedels en broccoli beetgaar zijn. 

  4. Bak de biefstuk aan beiden kanten voor 2-3 minuten. Het ligt er een aan hoe dik de biefstuk is en hoe doorbakken je de biefstuk wilt eten. Laat het vlees even rusten en snijd daarna in mooie plakjes. 

  5. Hak de kruiden en pinda’s grof. 

  6. Doe de saus in de pan. Voeg de zwarte bonen toe en warm door. Schep dan de noedels samen met de broccoli in de pan met saus en hussel door tot dat de saus goed aan de noedels kleeft. Garneer met de verse kruiden en pinda’s. En leg de plakjes biefstuk op de noedels.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

10 reacties

  • Sandra
    11 augustus 2019 om 18:54

    Ben ook wel benieuwd of je de bonen met vocht erbij doet.

    Beantwoorden
  • Danielle
    12 maart 2019 om 16:59

    begrijp de 8 eet bouillon niet. Is dat droge bouillon of al kant en klaar?

    Beantwoorden
  • Danielle
    13 maart 2019 om 10:52

    Hebben het gisterenavond gegeten, de saus maar wat meer inlaten koken en gaat een favorietje worden!

    Beantwoorden
  • Annika
    13 maart 2019 om 16:42

    Goed om te horen!

    Beantwoorden
  • Annika
    13 maart 2019 om 16:39

    Dat is bereidde bouillon.

    Beantwoorden
  • Mariella
    7 maart 2019 om 18:35

    Ik heb genoten van dit recept,we zijn met zn tweeën dus we hébben nog wat over ha haha vinden we niet erg. Recept aangehouden alleen de pinda's heb ik niet allemaal gebruikt. Wordt zeker weer een keer gegeten. Groet Mariella.

    Beantwoorden
  • Marijke de Haas
    7 maart 2019 om 16:02

    ik lees even mee, of er nog basterd suiker in gaat ,wil het in het weekend gaan maken....

    Beantwoorden
  • Francis
    6 maart 2019 om 17:08

    De bruine suiker heb ik ook maar gelijk bij de natte ingrediënten voor de saus gedaan, ik zie het niet in het recept terug komen

    Beantwoorden
  • Mariella
    7 maart 2019 om 12:28

    Hi Francis, heb jij de suiker nog bij de saus gedaan en was het toen niet te zoet want er gaat ook honing in. Ik ga het vandaag maken dus ik ben benieuwd naar je reactie. Groet Mariella.

    Beantwoorden
  • Joy
    6 maart 2019 om 10:06

    You had me at 'noodles'. Deze gaat gelijk op de lijst voor volgende week! Heerlijke inspiratie weer.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen