Stroopkoeken
Zin om iets lekkers te bakken? Maak dan deze stroopkoeken. Deze knapperige blond gebakken koeken met zoete stroop zijn heel erg lekker bij de thee of koffie. Aan de stroopvulling voegden wij naast gewone stroop (die uit zo’n schenkflacon voor op je pannenkoeken) lekkere frisse, zurige appelstroop toe. Hierdoor krijgen de koeken een extra lekkere smaak. De koekjes kun je het beste laten afkoelen in de koelkast, dan wordt de stroop sneller dik. Zin in een ander koekje? Kijk hier voor nog meer lekkere koekjesrecepten.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 12 - 15 st.
- 300 gr bloem
- 1,5 tl bakpoeder
- 275 gr roomboter
- 1 ei
- 150 gr witte basterdsuiker
- 100 gr licht bruine basterdsuiker
- 150 gr keukenstroop
- 75 gr appelstroop
- 2 tl kaneelpoeder
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Kneed bloem, bakpoeder, witte basterdsuiker, het ei en 200 gram roomboter in een kom tot een deeg (dit kan ook in een keukenmachine). Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 160 graden (electrisch), 140 graden hetelucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 2 à 3 millimeter dikte en steek er rondjes uit van ongeveer 7 centimeter doorsnee. Gebruik hiervoor stekertjes, of gebruik een kommetje van die maat en snijd er omheen.
Leg de deegrondjes op de bakplaat en bak de koeken in 15-18 minuten lichtbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.
Maak ondertussen de stroopvulling. Smelt 75 gram boter in een steelpan. Voeg de lichtbruine basterdsuiker, kaneelpoeder, appelstroop en keukenstroop toe. Breng aan de kook en roer met een pollepel tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en laat deze iets afkoelen.
Besmeer 6-7 koeken ieder met 1 kleine theelepel stroopvulling en leg daar een onbesmeerde koek op, als een sandwich. Laat de stroopkoeken kort rusten, bijvoorbeeld in de koelkast, zodat ze goed aan elkaar plakken.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in