Pithivier

Pithivier met doperwten

Heb je wel eens van een pithivier gehoord? Het is een Franse gesloten bladerdeegtaart (met een deksel dus). In de deksel kerf je een mooi patroontje, een soort swirl. Hij ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook heel lekker. Van oorsprong werd hij zoet geserveerd (meestal met een frangipane vulling), maar hartig kan dus ook. Wij zijn gek op hartige taarten, ze zijn makkelijk om te maken en je kan er lekker mee variëren. Je hebt ze in alle vormen en maten; van zelfgemaakt kruimig deeg, tot bladerdeeg of filodeeg en van rond tot rechthoekig. Ook qua vulling kan je alle kanten op. In dit Pithivier recept gaat een lekkere vegetarische vulling met asperges, sperziebonen, doperwten en geitenkaas. Ben je geen fan van geitenkaas probeer dan eens geraspte gruyère.

Kijk hier voor nog meer lekkere hartige taart recepten.

Pithivier
Pithivier
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 rollen vers bladerdeeg
  • 100 gr groene asperges
  • 100 gr sperziebonen
  • 100 gr doperwten
  • 1 ui
  • Rasp van 1 citroen
  • 1 el paneermeel
  • 90 gr zachte geitenkaas
  • 1 ei
  • 3 takjes tijm
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Materiaal

  • Springvorm of quiche vorm 24 cm, ingevet met boter
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch), 180 graden (hetelucht).

  2. Rol 1 rol bladerdeeg uit tot een cirkel van 26-28 centimeter. Leg in de bakvorm, druk de randjes goed aan en snijd het te veel aan deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Laat het deeg in de koelkast rusten terwijl je de vulling maakt.

  3. Snijd de groene asperges in grove stukken. Halveer de sperziebonen en doe ze samen met de asperges en doperwten in een pan met kokend water, voeg zout toe en kook 4-5 minuten. Giet ze af in een vergiet en laat uitlekken.

  4. Haal de schil van de ui en hak fijn. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit de ui goudbruin. Ris de takjes tijm er boven en schep door.

  5. Bestrooi de bladerdeegbodem met het paneermeel. Schep de groenten samen met de ui op de bladerdeegbodem. Verdeel de geitenkaas er over en rasp de citroen over de vulling. Breng op smaak met peper en zout. Rol de tweede rol bladerdeeg uit tot een cirkel van 25 cm, leg op de vulling en druk de randen aan.

  6. Kerf met de achterkant van een mes een mooi patroon in de bladerdeeg deksel. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de pithivier er mee. Zet 30 minuten in de oven tot de taart goudbruin is.

Pithivier
Pithivier

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (13 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Ook leuk:


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in