Gezonde appeltaart

Gezonde appeltaart

Gezonde appeltaart, bestaat dat? Nooit helemaal natuurlijk! Maar wel zo gezond mogelijk, en dat is dit recept voor gezonde appeltaart. Een lekker alternatief voor als je iets gezonder wilt eten of snoepen. Deze appeltaart is gemaakt van filodeeg met appel en bovendien suikervrij. De smaak van appel in combinatie met rozijnen en kaneel is al vrij zoet van zichzelf. Hou je wel van wat meer zoetigheid? Voeg dan een beetje kokosbloesemsuiker of een kneepje honing toe. Liever een klassieke appeltaart? Hebben we ook! 

Appeltaart zonder suiker

Deze appeltaart zonder suiker is natuurlijk niet 100% suikervrij, want appel bevat natuurlijke suikers. We gebruiken filodeeg omdat dit een stuk minder vet is dan bladerdeeg. Wij gebruiken meestal filodeeg van de Turkse supermarkt, dit wordt ook wel Yufka genoemd. Dit is net iets steviger dan het normale filodeeg. Om het extra feestelijk te maken serveren we er vanille crème fraîche bij. Lekker fris bij de zoete smaak van de appel.

Gezonde appeltaart
Appeltaart zonder suiker
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 6 pers.

  • 3 grote vellen filodeeg
  • 6 appels (bijv. Elstar)
  • 60 gr rozijnen (geweld in warm water)
  • 60 gr pecannoten
  • Sap van een halve citroen
  • Optioneel: 2 el kokosbloesemsuiker
  • 2 tl kaneel
  • 1 vanille peul
  • 50 gr gesmolten boter (of olie)

Vanille crème fraîche

  • 125 ml crème fraîche
  • 1 vanille peul

Materialen

  • Springvorm 23 cm
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  2. Bekleed de bodem van de springvorm met een beetje bakpapier en vet de randen in met wat boter of een bakspray.

  3. Schil de appelen en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer 1 x 1 cm. Doe dit in een kom.

  4. Verwijder het vocht van de rozijnen en voeg ze bij de appel.

  5. Hak de pecannoten grof en voeg dit bij de appel.

  6. Houd je van zoet voeg dan 2 el kokosbloesemsuiker of een kneepje honing toe.

  7. Voeg het sap van een halve citroen, het merg van 1 vanille peul en de kaneel bij de appel en meng het goed door elkaar.

  8. Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met de gesmolten boter. Je kunt ook een neutrale olie gebruiken. Plak het andere vel er bovenop. Verdeel de lap over de springvorm en zorg dat de randen iets over de vorm hangen. Je kunt het ook in stukken scheuren mocht dat makkelijker zijn.

  9. Schep de appeltaart vulling in de vorm. Bestrijk een derde vel filodeeg met boter en leg deze op de appeltaart.

  10. Vouw de randen van het filodeeg naar binnen. Je kunt dit heel mooi draperen. Bestrijk de bovenkant van de taart met gesmolten boter.

  11. Bak de egzonde appeltaart in ongeveer 30 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Dek de taart tussentijds af met wat aluminiumfolie als hij te bruin wordt.

  12. Meng de crème fraîche met het merg van 1 vanille peul.

  13. Laat de taart iets afkoelen. Lauwwarm is hij het lekkerste. Serveer de gezonde appeltaart met de vanille crème fraîche.

Gezonde appeltaart
Suikervrije appeltaart

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.