
Galette met paddenstoelen
Bij herfst horen paddenstoelen. Ik maak er een galette mee. Dat is een soort rustieke hartige taart. Je kent vast de zoete versies wel, met veel fruit en een zoet korstdeeg. Ik heb het deeg gemaakt van volkoren speltmeel, dat is lekker voedzaam. Als vulling gebruikte ik dus heel veel paddestoelen. Maar ook bacon en blauwe kaas. Deze combi is echt heerlijk. Stiekem begin ik blauwe kaas steeds lekkerder te vinden. Nog steeds niet in grote porties, maar een klein beetje in een lekker gerecht weet ik wel te waarderen. Zolang het maar niet overheerst.
Vandaag is een leuke dag trouwens. Annika is jarig. Gefeliciteerd liefste zus en blogpartner in crime. We hebben het gisteren al even gevierd bij een leuk restaurant. En vandaag doen we nog een taartje. A party without cake, is just a meeting. Toch? We werken al bijna een jaar samen en dat gaat supergoed. Dat had niemand vroeger kunnen bedenken, want wij hadden altijd ruzie. Echt! Ik ben bijna 5 jaar ouder en als je jong bent is dat leeftijdsverschil best wel groot. Daar merk je nu natuurlijk niks meer van en daarom werkt dat zo goed. We zijn best friends, zussen en ook business partners. 3 mooie vliegen in één klap. En hoewel we veel gemeen hebben, zijn we qua karakter ook heel verschillend. Ik denk dat het daarom ook zo goed werkt. Dus vandaag een taart op de blog, een hartige. Morgen krijgen jullie een zoete traktatie van Annika.
Ingrediënten voor 4 personen
Deeg
200 gr volkoren speltmeel
100 gr roomboter
2 – 3 el water
Snuf zout
Verder
1 ei
250 gr gemengde paddenstoelen
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
80 gr bacon
50 gr gorgonzola
2 tl gedroogde tijm
Peper en zout
Olijfolie
Zo maak je het
Snijd de koude roomboter in blokjes. Kneed hier samen met het volkoren speltmeel, het water en een snuf zout een soepel deeg van. Ik doe dit met een keukenmachine, maar het kan ook met de hand. Is het deeg nog te droog voeg dan een extra lepel water toe. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).
Bak de bacon rondom aan in een droge koekenpan.
Pel en snipper de sjalotjes en hak de knoflook fijn. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken. Voeg dit bij de bacon en bak kort mee.
Breng de vulling op smaak met wat peper en zout en de gedroogde tijm.
Rol het deeg uit in een rondje op een vel bakpapier. Dit hoeft dus niet heel netjes te zijn. Als het deeg maar wel overal even dik is.
Schep de vulling in het midden van de galette. Vouw nu de randen naar binnen, zodat er een mooie rustieke taart ontstaat.
Klop het eitjes los en bestrijk de randen met het ei. Dit zorgt voor een mooie glanzend laagje.
Verdeel de gorgonzola over de hartige galette. Je kunt ook een deel achterhouden, om er na het bakken overheen te verdelen.
Bak de paddenstoelentaart in ongeveer 40 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
Serveer meteen of bewaar hem tot gebruik in de koelkast.

De lekkerste gourmet recepten
Schrijf je in voor onze (ontzettend leuke) nieuwsbrief en ontvang ons (gratis!) e-book met de lekkerste gourmet-recepten + handige tips en tricks, sausjes & toetjes. Alles voor een onvergetelijke gourmet-avond.
We hebben de recepten en tips voor je op een rijtje gezet in een e-book. Perfect voor de feestdagen of andere gezellige avondjes met vrienden of familie.
ik wil het gratis e-bookWas het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan