galette met paddenstoelen

Galette met paddenstoelen

Bij herfst horen paddenstoelen. Ik maak er een galette mee. Dat is een soort rustieke hartige taart. Je kent vast de zoete versies wel, met veel fruit en een zoet korstdeeg. Ik heb het deeg gemaakt van volkoren speltmeel, dat is lekker voedzaam. Als vulling gebruikte ik dus heel veel paddestoelen. Maar ook bacon en blauwe kaas. Deze combi is echt heerlijk. Stiekem begin ik blauwe kaas steeds lekkerder te vinden. Nog steeds niet in grote porties, maar een klein beetje in een lekker gerecht weet ik wel te waarderen. Zolang het maar niet overheerst.

Vandaag is een leuke dag trouwens. Annika is jarig. Gefeliciteerd liefste zus en blogpartner in crime. We hebben het gisteren al even gevierd bij een leuk restaurant. En vandaag doen we nog een taartje. A party without cake, is just a meeting. Toch? We werken al bijna een jaar samen en dat gaat supergoed. Dat had niemand vroeger kunnen bedenken, want wij hadden altijd ruzie. Echt! Ik ben bijna 5 jaar ouder en als je jong bent is dat leeftijdsverschil best wel groot. Daar merk je nu natuurlijk niks meer van en daarom werkt dat zo goed. We zijn best friends, zussen en ook business partners. 3 mooie vliegen in één klap. En hoewel we veel gemeen hebben, zijn we qua karakter ook heel verschillend. Ik denk dat het daarom ook zo goed werkt. Dus vandaag een taart op de blog, een hartige. Morgen krijgen jullie een zoete traktatie van Annika.

galette met paddenstoelen

 

Ingrediënten voor 4 personen
Deeg
200 gr volkoren speltmeel
100 gr roomboter
2 – 3 el water
Snuf zout

Verder
1 ei
250 gr gemengde paddenstoelen
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
80 gr bacon
50 gr gorgonzola
2 tl gedroogde tijm
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Snijd de koude roomboter in blokjes. Kneed hier samen met het volkoren speltmeel, het water en een snuf zout een soepel deeg van. Ik doe dit met een keukenmachine, maar het kan ook met de hand. Is het deeg nog te droog voeg dan een extra lepel water toe. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).

Bak de bacon rondom aan in een droge koekenpan.

Pel en snipper de sjalotjes en hak de knoflook fijn. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken. Voeg dit bij de bacon en bak kort mee.

Breng de vulling op smaak met wat peper en zout en de gedroogde tijm.

Rol het deeg uit in een rondje op een vel bakpapier. Dit hoeft dus niet heel netjes te zijn. Als het deeg maar wel overal even dik is.
galette met paddenstoelen
Schep de vulling in het midden van de galette. Vouw nu de randen naar binnen, zodat er een mooie rustieke taart ontstaat.

Klop het eitjes los en bestrijk de randen met het ei. Dit zorgt voor een mooie glanzend laagje.

Verdeel de gorgonzola over de hartige galette. Je kunt ook een deel achterhouden, om er na het bakken overheen te verdelen.

Bak de paddenstoelentaart in ongeveer 40 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Serveer meteen of bewaar hem tot gebruik in de koelkast.

galette met paddenstoelen

galette met paddenstoelen

 

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in